fbpx

Ce se intampla cand vitamina A uleioasa este inlocuita cu ulei esential ?

Legat de vitamina A uleioasă vă prezint mai jos, cazul unui pacient care a suferit excizia unui nev melanocitar, fiind in antecedente cu diagnostic de melanom, conform rezultatelor histopatologice anterioare.

Din luna octombrie am tot lucrat la închiderea plagii foarte extinse, străduindu-ne să refacem țesutul lipsa dupa excizia nevului. Avea o mare lipsă de substanță în zona de excizie cam cat vedeți în imaginea de mai jos, zona violet, atât lipsea din gamba pacientului imediat dupa interventie.

Cum spuneam, din luna octombrie am tot muncit să  refacem țesutul până în luna iunie a următorului an, când arăta ca în imaginea din stânga ( arăta splendid ). Mai ramasese DOAR o zonă foarte mică ce urma să se epitelizeze.

Datorită faptului că, pe perioada pandemiei, la un moment dat am fost forțată să mă izolez două săptămâni datorită intrării în contact cu o persoana suspecta de Covid, am consiliat pacientul telefonic ce să faca în continuare.

Astfel că, ajungând în această fază, îi spun acestuia că ar fi foarte important sa avem grijă de pielea nou formată din jurul plăgii. Ca ar trebui sa facem aceasta prin aplicări de vitamina A uleioasă pe pielea intactă. Dansul afirmă că într-adevăr are acasă ulei cu vitamina A, prin urmare nu am mai verificat tipul de produs pe care-l avea, considerând că ne referim la același lucru.

Ei bine, aici a fost un mare deficit de comunicare din partea mea. Am greșit grav! De ce? Pentru că nu am estimat, nu am prevăzut, că ar putea folosi un alt tip de vitamina A uleioasă, decât produsul farmaceutic la care eu mă gândisem.

Ulterior s-a dovedit ca a folosit un ulei esențial cu vitamina A, produs dintr-o gamă de uleiuri esențiale de la o anumită firmă, iar rezultatul a fost ceea ce vedeți voi în imaginea din dreapta.

În 10 zile am stricat muncă de luni de zile. Evident nu este ceva iremediabil, pentru că momentan s-a dus doar epidermul și o luăm de la capăt cu refacerea tesutului epitelial.

Problema care a apărut datorită utilizării acestei vitamina A uleioasă din gama de uleiuri esențiale a fost că a produs un proces infecțios, nefiind un produs steril, formand astfel, niște pustule sub epiderm, pustule care au făcut ulterior să se descuameaza toată zona de piele nou formată.

Desigur, când am văzut pustulele mi-am dat seama că trebuie să le îndepărtăm să curățăm toată acumularea de leucocite din interiorul acestora și să începem utilizarea unui antibiotic pentru reducerea procesului infecțios. Pe urmă, după utilizarea câtorva zile de unguent cu antibiotic, rezultatul, fiind multumitior, am zis bun: acum să revenim cu vitamina A uleioasă pe pielea ramasa intacta. Acela a fost momentul când am aflat că de fapt dînsul a folosit un alt tip de ulei față de cel pe care eu mi-l propusesem.

Prin acest exemplu am vrut să vă relev importanța comunicării eficiente cu pacientul. Este foarte important să estimezi ce ar putea el să nu înțeleagă din toate explicațiile tale pentru că un mic deficit de comunicare poate să facă diferența.

🔴👉 Pentru urmarirea clipului acceseaza butonul PLAY din imaginea de mai jos 👇👇👇

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ în 16.05.21
(👇 click pe imagine👇 )

Webinar - Montarea unei branule

Această povestire este o ficțiune, orice asemănare cu persoane sau situații din viața reală este pur întâmplătoare !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!