logositemeda

✅ Păstrează-te informat‼️      ✅ Ia atitudine‼️      Rămâi în viață‼️

Tratarea ranilor – Tratamente la domiciliu – Pansamente

🔴👉 Azi dragii mei va provoc din nou la o discutie despre recunoasterea aspectului unei plagi:
👉 Am atasat mai jos o imagine cu o plaga sacrala. Nu dau detalii despre ea pentru ca azi discutam DOAR despre ce vedem acolo ca tipuri de tesut. 
👉 V-am marcat pe imagine 3 zone ( 1,2,3 ) pe care vreau sa le identificam: 

➡️ Ce TIP de tesut avem acolo ?
➡️ Ce conduita trebuie adoptata pentru fiecare in parte ?

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️

Tratarea ranilor - Tratamente la domiciliu - Pansamente - Ce tipuri de tesuturi se pot vedea in plaga din imagine?

🔴👉  Raspuns:

1. Poate ati crede ca zona 1, cea albicioasa este FIBRINA ?! Nicidecum: este tesutul conjunctiv care imbraca cocisul. Pentru a proteja acest tesut si a nu-l lasa sa se necrozeze NU este voie sa uscam prin aplicare de alginat de calciu, nici sa lasam la aer ca sa usuce, ci trebuie in permanenta zona sa o pastram emoliata si hidratata cu produse de acest gen ( unguente si creme alternativ cu efect puternic antibacterian – NU antibiotic pt ca nu e cazul – nu prezinta infectie )

2. Aceasta zona este o zona de granulatie, insa din pacate este de HIPERGRANULATIE, celulele de hipergranulatie sunt URIASE, parca sticloase cumva. In acest caz a fost o reactie ciudata a plagii, granuland excesiv pe buza plagii, producand in exces acolo si nu in cavitate. Desigur ca daca va uitati atenti vedeti granulatie si in interior, insa faptul ca a hipergranulat pe marginea plagii ( acesta a fost efectul insulinei din compozitia unguentului, pe care la observarea acestui efect l-am oprit imediat si l-am inlocuit o vreme cu sulfadiazida de argint alternativ cu plasa cu grasime fara nimic altceva ). Aceste celule de hipergranulatie vor incetini procesul de epitelizare deoarece, fiind iesite din planul pielii, nu permit formarea peste ele a tesutului de epitelizare, astfel ca in acest moment conduita ar fi: oprirea oricarui produs de stimulare, aplicare de un cortizonic ( tableta zdrobita ) pe zonele hipergranulate care are efect de dizolvare/topire a acestor celule hipergranulate si frecarea mai intensa cu compresa din material tesut ( tifon ) pentru spargerea acelor celule. ATENTIE: cortizonicul se pune maxim 3 zile sau o zi cu 2 pauza tot asa vreo 3 aplicari. Ar ajuta foarte mult dusul cu apa si sapun ( daca starea pacientului permite ) si frecarea plagii cu un burete special steril impregnat cu clorhexidina ( exista asa ceva la furnizorii de poduse farmaceutice ). Atentie, acest burete nu se refoloseste, este de unica folosinta. Dupa efectuarea dusului, se executa pansamentul, folosind toate masurile de asepsie si antisepsie.

3. Zona 3 este tesut nou format de epitelizare care trebuie mentinut si consolidat cu mare grija pana la inchiderea completa a intregii plagi. Mentinerea si consolidarea se face cu creme hidratante cu vitamine alternativ cu unguente sau uleiuri cu vitamine, ATENTIE – toate produse farmaceutice sterile si nu produse dermato-cosmetice sau uleiuri esentiale te miri de pe ce site-uri pt ca se poate agrava dramatic situatia. Pielea nou formata este f sensibila si are nevoie de foarte multa atentie.

🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Ești PACIENT și ai nevoie de AJUTOR?
Sunt AICI pentru TINE ?

👉 Sunt DOAR la un click distanță și mă poți contacta de ORIUNDE din lume, accesând link-ul din imaginea de mai jos 👇👇👇

Model de practica IV

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!