fbpx

Tratamente la domiciliu – Incontinenta urinara – Sonda urinara – Subiecte medicale

Condomul urinar și efectele folosirii lui pe termen lung – O problemă cu care m-am confruntat frecvent în ultimul timp, generată de două situații distincte : lipsa personalului pe secțiile de neurologie ( în mod special ) și deficitul de comuniare al personalului cu aparținătorii.

Aici vreau să specific că folosirea lor pe secțiile de neruologie la pacienții cu deficit motor și de autoîngrijire se face pentru evitarea apariției escarelor de decubit datorită faptului că pe perioada internării pacienții nu pot beneficia de schimbarea pampersului de 3 ori pe zi din cauza lipsei de personal. 

De asemenea, CAS compensează integral doar condoame urinare din latex, care gândiți-vă și dvs ce pot provoca după menținerea lor pe gland o zi întreagă, nemaivorbind de menținerea lor o perioadă de 7 zile cât ar fi durata medie a unei internări. E ca și cum ai ține o mănușă din latex pe mână 24 de ore. Ce se întâmplă cu pielea de pe mână? Clar se macerează provocând leziuni. Imaginați-vă cu cât sunt mai grave leziunile de pe gland și capul prepuțial unde avem o piele atât de fină și sensibilă. 

Sigur că pe piață sunt multe alte produse pentru incontinență mult mai sigure, dar cu costuri mai ridicate, însă nu mulți își pot permite. Chiar și așa familia are dreptul să cunoască opțiunile și să aleagă în cunoștință de cauză și conform posibilităților financiare. 

Din cauza lipsei de comunicare, familia la externare ia pacientul acasă fără să știe sau să înțeleagă în mod corect, că acela este un condom urinar și nu o sondă urinară, că trebuie zilinc schimbat și curățat capul prepuțial, că dacă există polibilități financiare ar fi de preferat un condom urinar din silicon sau și mai bine o persoană autorizată care să mobilizeze zilnic pacientul, să îl schimbe de 3 ori pe zi pentru a nu mai fi nevoie de condom și a verifica zilnic locurile de compresie ale corpului cu planul patului care sunt expuse la escare de decubit și masarea lor zilnică cu unguente heparinice pentru a fluidiza circulația în zonă și unguente cu vitamina A pentru a hrăni și da elasticitate pielii în zona expusă.

De asemenea, aparținătorii trebuie instruiți cum să își îngrijească pacientul oferind igiena zilnică a glandului, în cazul folosirii unui condom : schimbarea zilnică a acestuia, curățarea glandului prin decalotarea acestuia și îndepărtarea resturilor urinare și scurgerilor uretrale care se acumulează în șanțul prepuțial și care generează apoi grave infecții, aplicarea de unguente speciale care protejează împotriva coroziunilor și macerării tegumentare.

Am fost chemată de nenumărate ori în ultimul timp să recoltez urină pentru urocultură ”de pe sonda urinară” spun aparținătorii, pentru că precis are infecție urinară, acuzând usturimi în zonă. Când ajungeam acolo, constatam cu stupoare că de fapt pacientul în cauză avea condom urinar, neschimbat de zile întregi de când a fost adus acasă, famila neștiind că acela se schimbă, iar la îndepărtarea lui, pielea de pe capul glandului venea jos odată cu condomul, așa o macerare severă prezenta. Normal că omul săracul acuza usturimi, de multe ori mă miram cum numai atât? E incredibil ce limită largă a suportabilității au unii.

Concluzii:

Pentru echipa medicală – ar fi de apreciat dacă ne-am mobiliza puțin mai mult și am încerca să comunicăm mai bine cu aparținătorii, am avea mai puține complicații, nu degeaba se spune că ”Educația Pentru Sănătate” este mama profilaxiei.

Pentru aparținători – nu așteptați să vi se ofere totul, luați în calcul că trăim într-o țară cu un sistem de sănătate bolnav și personal deficitar, lucrându-se pe avarii în fiecare clinică, iar personalul este obosit, doborât de muncă și depășit de situație, prin urmare prima responsabilitate este a dvs. să căutați să vă informați prin orice mijoace cu privire la starea pacentului dvs., iar SINCER acum trăim într-o eră a informatizării în care accesul la informație este extrem de facil : INFORMAȚI-VĂ prin orice mijloc, este datoria dvs. Mama, tata, soțul, bunica sau oricine din familie care este doborât de boală se bazează pe voi, deci INFORMAȚI-VĂ.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!