fbpx

Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale 

Dragi pacienti, pentru că am avut ocazia de nenumărate ori să asist la solicitări panicate ( ale unora dintre dvs ) pentru ecografii renale, fără a solicita consult medical în prealabil, crezând că aveți crize renale, m-am hotărât să vă dau câteva detalii legate de cum puteți face diferențierea între o colica renala și o criză de lombosciatica sau alte forme de lombalgii.

Înainte de toate revin cu motivația pentru care ar trebui și în această situație, să solicitați CONSULT medical și nu investigații medicale de capul dvs. 

În primul rând dacă dvs credeți că aveți crize renale și solicitați o ecografie renală pentru confirmare, vă puteți întâlni cu una din următoarele situații:

 • Să nu fie vizibilă la ecografie nici o colică renală, caz în care îl veți declara incompetent pe medicul ecografist, deși mai cu seamă nu este de natură renală durerea și vom auzi lait-motivul “mi-a luat banii și nu a fost capabil să îmi spună ce am”.
 • Veți plăti inutil ecografia și nu veți afla cauza durerii, dacă aceasta nu ține de organe parenchimatoase ( adica pline gen: rinichi, ficat, splină etc după cum am mai prezentat și în alt articol, ecograful nu vede orgame cavitare sau oase ).
 • Dacă totuși să zicem că ar fi o colică renală, de cele mai multe ori aceasta este o urgență, iar o ecografie făcută în privat pune doar un diagnostic ecografic, nu și rezolvă urgența medicală pe care o aveți, pentru aceasta tot un consult medical este necesar pentru a primi tratamentul de urgență, de multe ori acesta fiind, chiar internarea și abordarea chirurgicală.

Cum facem diferențierea între o criză renală și alte forme de dureri lombare care țin de coloană cu iradiere în lojele renale?

Crizele renale:

 • Dau dureri în lojele renale, cu iradiere pe uretere spre vezică ( dureri pe sub burtă cum descriu unii ).
 • Pot să dea dureri cu iradiere și spre coloană de foarte multe ori ( asta poate face confuzia cu lombalgiile ), dar aceste dureri nu au nici o legătură cu mișcarea.
 • De regulă sunt însoțite de probleme la urinare: urinări cu dificultate, cu durere, urinări mai dese.
 • De foarte multe ori poate da și sindrom febril sau subfebrilitate, dar nu este obligatoriu.
 • Durerile de cele mai multe ori sunt spastice și continue sau cu intermitențe și nu cedează și nici nu se accentuează la schimbarea poziției.

Lombalgii sau Lombosciatica:

 • Durerile pot fi resimțite tot în lojele renale, dar NU iradiază pe uretere spre vezică.
 • Durerile se accentuează sau ameliorează la mișcare în funcție de poziție, vă puteți da seama dacă analizați corect durerea ( fără panică ) că aceasta ține strict de mișcare.
 • Nu apare aproape niciodată sindrom febril.
 • În lombosciatică durerea poate da iradieri pe picior ( în jos ) unilateral sau bilateral, putând merge până la parestezii ( amorțeli ) ale extremităților. 

În speranța că aceste informații v-au fost de ajutor vă doresc Sănătate MAXIMĂ!!!
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Ziua internațională a asistentului medical

👉 Cuponul de reducere de 50 lei poate fi utilizat în perioada 12-15.05.2022 aplicând codul de cupon "asistent22" și se aplică oricărui produs virtual de pe site: abonamente, suporturi video de curs sau webinarii👇👇👇

👉 Abonamente : https://www.medatalos.ro/pachete/
👉 Webinarii : https://www.medatalos.ro/achizitioneaza-webinar/
👉 Suporturi video de curs : https://www.medatalos.ro/module-video/

Cupon asistent22

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!