fbpx

Recoltarea sangelui – Punctia venoasa – Analize de sange – Analize medicale

🔴 Esti asistent medical 👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️ si te cheama o vecina sa ii recoltezi 💉💉💉 sotului 👴 cu handicap locomotor urmatoarele analize medicale solicitate de medic 🧪🧪🧪 pe care ti le scrie in sms 📲📲📲 fara sa vezi biletul de solicitare:
♦️ TSH
♦️ FT4
♦️ Cortizol
♦️ ACTH

📍📍📍 Ce ar trebui sa faci inainte cu o zi de a executa recoltarea❓❓❓
📍📍📍 Ce trebuie sa stim:
🔶 legat de aceste analize
🔶 legat de modul de recoltare
🔶 legat de transportul si predarea probelor
📍📍📍 La ce trebuie sa fim atenti cand executam recoltarea de sange la pacientul mai sus mentionat ❓❓❓

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️ ❗️

🔴🔴🔴Raspuns 🔴🔴🔴

Aceste combinatii de analize se solicita de regula de catre medicul endocrinolog in cadrul unor afectiuni tiroidiene ( TSH, FT4 ), afectiuni ale glandelor suprarenale si hipofizare ( ACTH, Cortizol ). Prin urmare aceste analize sunt analize de sange hormonale. In cazul de fata, pacientul, fiind nedeplasabil s-a solicitat recoltarea la domiciliu pentru evaluarea patologiei pacientului si reconfigurarea tratamentului dupa evaluare.

Intreb sotia daca pacientul este sub tratament si cu ce medicamente. O rog ca inainte de recoltarea de sange sa nu ii administreze medicamentele si desigur sa ii dea sa bea apa ( NU altceva, insa un consum de apa in cantitate rezonabila, nu in exces, ma va ajuta la volemia pacientului pentru o buna reusita a recoltarii ). Ma gandesc la aspectul volemiei pacientului datorita faptului ca acesta este nedeplasabil, prin urmare sunt sanse mari sa fie hipovolemic.

TSH si FT4 : se recolteaza a jeun ( pe nemancate ) si inainte de admnistrarea de medicamente. Aceste analize se recolteaza pe vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator. 

CORTIZOL: recoltarea ideala ar fi de 2 ori seara in jurul orei 23 si dimineata pe la 8, insa avand in vedere imposibilitatea predarii la un laborator a probelor la ora 23, medicul in acest caz a indicat recoltarea la domiciliu, doar dimineata. Aceasta analiza se recolteaza pe vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator. 

ACTH: se recolteaza a jeun, ( pe nemancate ), iar pacientul ar trebui sa nu fie  stresat ( stresul creste nivelul ACTH seric ). Recoltarea ideala ar fi de 2 ori seara in perioada 21-24 si dimineata pe la 6-10, insa avand in vedere imposibilitatea predarii la un laborator a probelor la ora 23, medicul in acest caz a indicat recoltarea la domiciliu, doar dimineata. Aceasta proba se recolteaza pe vacutainer cu EDTA K3, răcit înainte de utilizare ( ţinut în frigider ). Se va evita recoltarea în tuburi nesiliconate ( se obţin rezultate fals scăzute datorită aderării ACTH la sticlă ).

Ca idee pentru orice recoltare de sange la domiciliu, ar trebui inainte cu o zi de recoltare sa sunam la acel laborator la care familia va preda probele si sa ne interesam de tipurile de vacutainere si conditiile de prelevare si transportare a probelor.

De ce ar fi ideal sa facem aceasta? Anual apar noi si noi metode de lucru, noi si noi tipuri de reactivi pentru determinarile probelor biochimice, astfel ca ar fi ideal sa ne ne edificam cum si cu ce lucreaza laboratorul unde se vor preda probele.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!