fbpx

Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale

Sa presupunem ca locuiti intr-un imobil ( la bloc ) alaturi de inca 19 familii.

Vis-à-vis de apartamentul  dvs. locuieste singur un domn in varsta de 65 de ani care este vizitat zilnic, o data pe zi de catre fiica acestuia care vine sa se asigure de faptul ca tatal ei se simte bine. 

Intr-o dimineata cand vine in vizita, fiica acestuia il gaseste pe tatal sau in pat, in pozitie de decubit dorsal iar in jurul sau asternuturile si lenjeria de corp sunt manjite cu varsaturi cu continut lichidian de culoare inschisa .

De asemenea, pacientul prezinta dispnee, buze usor cianotice, tegumente palide si transpirate. Fiica, stiind ca dvs. sunteti asistent medical va solicita imediat sa veniti sa il ajutati pe tatal ei.  

Pe langa semnele enumerate mai sus dvs. constatati urmatoarele: pacientul prezinta MIDRIAZA ( pupile dilatate ),semnul lui Babinski spontan bilateral, pacientul deschide ochii doar la stimuli durerosi, nu isi misca deloc memebrele ( nici la stimului durerosi ), prezinta emisie de urina. 

De asemenea pacientul „horcaie”. 

Ii masurati functiile vitale si constatati urmatoarele:
➡️TA = 187/99 mmHg,
➡️puls = 110 batai/minut,
➡️saturatie O2 = 90%,
➡️glicemie = 115 mg/dL,
➡️temperatura = 36,9 grade Celsius

Pana in acest moment, pacientul avea urmatoarele patologii pe care le trata corespunzator:
➡️HTA
➡️ICVB ( insuficienta circulatorie vertebro-bazilara )
➡️poliartrita reumatoida. 

Tratament la domiciliu:
➡️Nebivolol 5 mg,
➡️Betahistina 24 mg un comprimat pe zi dimineata,
➡️Lornoxicam 8 mg 1 comprimat la nevoie in caz de dureri.

Vazand starea pacientului decideti imediat sa solicitati ajutor medical si solicitati ambulanta.

Intrebari:

1️⃣♦️➡️ Pe baza semnelor si simptomelor, la prima vedere ce suspiciuni de diagnostic/diagnostice aveti? Ce puteti spune despre starea pacientului?
2️⃣♦️➡️ Care este nivelul de constienta al pacientului si cum va dati seama de acesta?
3️⃣♦️➡️ Ce a putut provoca aparitia acestui episod de boala avand in vedere datele problemei?
4️⃣♦️➡️ Cum acordati ajutor medical pana la sosirea ambulantei? Ce puteti face astfel incat sa preveniti aparitia unor posibile complicatii?

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇

Webinar Montare Branula

🔴👉  Raspuns:

Pe baza simptomelor prezentate, suspicionez un accident vascular hemoragic . Avand in vedere faptul ca pacientul deschide ochii doar la stimuli durerosi, nu isi misca deloc membrele, precum si faptul ca prezinta acel „horcait” tipic starilor comatoase imi pot da seama ca acesta este incostient si mai mult decat atat imi dau seama ca pacientul este in coma. 

Pentru a stabili nivelul de constienta al pacientului trebuie sa calculam scorul Glasgow. Acest scor ne ofera date importante cu privire la nivelul de constienta al pacientului.

In urma calculului scorului Glasgow putem obtine valori cuprinse intre 3 si 15 puncte . Trei puncte reprezinta cel mai mic scor pe care putem sa il obtinem  in urma calculului si indica faptul ca pacientul este in coma profunda!

In schimb, un scor Glasgow de 15 puncte indica faptul ca pacientul este perfect constient. Cu cat scorul Glasgow este mai apropiat de valoarea de 15 puncte, cu atat prognosticul este mai bun.

Astfel, scorul Glasgow se calculeaza in functie de 3 parametrii insumati: deschiderea ochilor, raspuns verbal si raspuns motor.  Fiecare parametru beneficiaza de un scor maxim care ii poate fi atribuit.

Astfel, scorul maxim pentru fiecare parametru este urmatorul:
* deschiderea ochilor – se pot obine maxim 4 puncte,
* raspuns verbal – se pot obtine maxim 5 puncte,
* raspuns motor – se pot obtine maxim 6 puncte.

Daca insumam maximul fiecarui parametru vom obtine un scor Glasgow de 15 puncte. Scorul minim pe care il putem atribui fiecarui parametru este de 1 punct.

Astfel, in cazul pacientului nostru, scorul Glasgow este de 4 puncte:
* deschiderea ochilor = 2 puncte,
* raspuns verbal = 1 puncte,
* raspuns motor = 1 punct
=> 2+1+1 = 4 puncte.

Voi atasa mai jos o imagine care sa descrie cate puncte se acorda in functie de fiecare parametru precum si in functie de semnele pe care le urmarim in cadrul fiecaruia.

Un aspect important ce trebuie mentionat este urmatorul – in momentul in care scorul Glasgow este mai mic de 8 puncte se recomanda a se intuba pacientul ( IOT = intubatie oro-traheala )!

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - Cum recunoastem 👉 un caz de accident vascular hemoragic?

Avand in vedere valoarea crescuta a tensiunii arteriale, cel mai probabil ca accidentul vascular s-a produs ca urmare a unui puseu hipertensiv.

Accidentul vascular poate fi de doua tipuri: ischimic sau hemoragic.

Accidentul vascular ischemic se produce ca urmare a obstruarii vaselor de sange de la nivel cerebral  cu cu trombi.

Accidentul vascular hemoragic este descris ca fiind ruperea unuia sau a mai multor vase de sange de la nivel cerebral  ca urmare a tensiunii arteriale crescute si „inundarea” cu sange a zonelor invecinate.

Pentru a ne putea da seama ce tip de accident vascular a facut pacientul ( ischemic sau hemoragic ) trebuie sa i se efectueze de urgenta un CT cranian.

Avand in vedere prezenta midriazei, lenjeria de pat si corp manjita cu varsaturi ( prezenta varsaturilor ) precum si coma profunda in care se afla pacientul, cel mai probabil ca acesta a facut un accident vascular hemoragic ( totusi trebuie investigat dupa cum spuneam ). 

Pana la sosirea ambulantei trebuie supraveghiat foarte atent pacientul pentru ca exista riscul ca episodul de varsaturi sa se repete sau pacientul sa faca stop cardio-respirator.

Pentru a preveni aparitia sindormului de aspiratie in caz de varsaturi voi pozitiona pacientul in pozitie laterala de siguranta.

🔴👉 Multumesc pentru acest subiect si raspunsului detaliat, colegului nostru Iulian Onacă, asistent medical de ambulanta !

🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!