fbpx

Subiecte medicale

Abordez azi un subiect aparut din nevoia imperiosa de a milita sa devenim mult mai profesionisti in tot ceea ce facem: in desfasurarea manoperelor medicale, in informare, in comunicare, in abordarea cu delicatete a pacientului si apartinatorilor, in intreaga conduita. 

In acest sens vreau sa va impartasesc doua experiente intalnite in clinicile unde am efectuat cateva stagii, experiente care m-au invatat cat de importanta este conduita in orice context.

1. O anumita clinica, pacient hemiplegic, patologie neurologica evident, nu isi putea satisface singur nevoile fiziologice, este alimentat de o doamna ( infirmiera ) care, cand acesta nu mai inghite in ritmul in care dorea dansa ( pentru a finaliza treaba cat mai repede ) i se adreseaza : “hai bunicule odata inghite ca nu am toata ziua la dispozitie sa stau aci langa dumneata”. Pacientul s-a simtit extrem de ofensat, chiar daca acest “bunicule” pare un cuvant cald pentru un tanar, considera tanarul ca il maguleste pe pacient, va asigur ca nu este asa. Pacientul in cauza, desi vorbea usor afazic i-a raspuns doamnei pe masura: “Asculta, draguta, eu nu sunt si nici nu intentionez sa fiu bunicul dumitale, si nu iti permit sa mi te adresezi astfel. Stii cine am fost eu la viata mea? Stii cata scoala am eu si ce profesie am avut la viata mea? Poate dumneata trebuie sa te mai nasti de cateva ori pentru a ma egala si a reusi sa iti permiti sa mi te adresezi astfel.”

Subiecte medicale - Cum se numeste pacientul vs 👉 numele afectiunii lui

2. O alta clinica. La raportul de dimineata al asistentelor, asistenta sefa doreste sa primeasca raportul asistentelor coordonatoare cu privire la numarul externarilor de pe saloanele care le aveau acestea in administrare. Cum se face acest raport? Simplu, nu ne incarcam memoria cu numele pacientilor si atunci toata treaba iese sub forma : “La salonul 14 se externeaza hemoroizii dr.Popescu. La salonul 11 se externeaza sanul dr.Ionescu. etc”.  

Astfel pacientul nu mai este o persoana ce sufera de o afectiune cu un nume medical, ci devine brusc “materia prima” a muncii noastre. Desigur rutina de zi cu zi face ca lucrurile sa se desfasoare astfel, insa cu putin efort eu cred ca putem imbunatati lucrurile si sa devenim oamenii pe care dorim sa ii vedem langa noi atunci cand si noi vom fi pe acel pat de suferinta.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!