fbpx

Hemoliza sângelui – Punctia venoasa – Recoltarea sangelui – Analize de sange – Analize medicale 

Pentru cei care nu cunosc noțiunea de „hemolizarea sângelui” aceasta reprezintă procedul de distrugere al peretelui hematiei și eliberarea hemoglobinei în fluxul sanguin. Procesul de dezvoltare a hemolizei poate fi foarte diferit: biologic, osmotic, de temperatură, natural și mecanic.

Noi vorbim azi despre ultimul, care poate fi un proces indus iatrogen ( ca o greșeală medicală ) în timpul procesului de recoltarea sângelui ( procedură pe care o execută asistentul medical ca și manoperă delegată ). O astfel de greșeală medicală conduce la compromiterea specimenului de sânge recoltat și imposibilitatea citirii parametrilor sanguni atât de hematologie, biochimie sau coagulare. 

În primul rând ca să înțelegem CÂND și DE CE se produce hemoliza sangelui în cadrul unei recoltări de sânge trebuie să cunoaștem dimeniunile celulelor sanguine. Hematiile adulte au aproximativ 7,5 microni, cele ce prezintă anomalii de creștere, megalocitele pot atinge 11 microni. Acestea sunt cele mai mari elemente figurate. 

Trombocitele sunt cele mai mici celule figurate ale compoziției sanguine și au 2-3 micromicroni.

Înțelegând acestea putem să raționăm în mod logic următoarele: dacă cel mai mic ac de recoltare, producătorii de astfel de dispozitive îl consideră, ca fiind cel albastru, adica 23g, care are un diametru de 0,6 mm, recoltarea se poate face pe aceste tipuri de ace deoarece NU se pot rupe hematiile, producând hemoliză.

Hai să analizăm aceste dimensiuni : cea mai mare hematie poate fi de 11 microni, clar pot trece nenumărate hematii de această dimensiune printr-un calibru de 0,6 mm, astfel că hemoliza sângelui nu ține de dimensiunea acului, atâta timp cât respectăm indicațiile producătorilor de dispozitive de recoltare, care indică acul albastru de 23g ca fiind cel mai subțire permis într-o astfel de procedură.

Prin urmare hemolizarea sângelui ține de cu totul altceva: DE STAZA PRELUNGITĂ.

De asemenea, tot adevărat este că, dacă desfacem staza unui pacient hipovolemic nu mai reușim recoltarea : nu mai vine sânge în vacutainer, motiv pentru care mulți dintre colegii asistenți, în mod total ERONAT, păstrează staza pe mâna pacientului până la atașarea ultimului vacutainer în timpul unei proceduri de recoltare a sângelui.

Totusi, ce fac eu pentru a reusi o recoltare de sange si a nu hemoliza sangele si astfel sa obtinem rezultate corecte ale analizelor?

Pentru citirea ARTICOLULUI COMPLET acceseaza butonul rosu de mai jos pentru achizitionarea unui abonament care iti ofera acces nelimitat la tot continutul sectiunii ARTICOLE al site-ului.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!