fbpx

Tratamente la domiciliu – Pansamente – Tratarea ranilor – Escare – Povestiri medicale

Pacient 89 ani, diabetic insulino-dependent, neuropatie diabetica, insuficiență venoasă grad 5/6, conform stadializării CEAP, arteriopatie obliterantă, ischemii ale vaselor din zona poplitee spre partea distală pe membrul stâng, dreptul este cu peste 10 cm mai scurt, fapt pentru care pacientul are nevoie de dispozitiv ortopedic pentru deplasare, psoriazis, hiperplazie de prostată care a dus la sondarea permanentă. Prezintă multiple răni ale membrelor de la genunchi spre zona distală. Unele se închid altele se deschid, facem pansarea membrelor constant de 3 ani, cu diverse pansamente de ultimă generație, coloidale, fasă hipoalergenica, autoadeziva, aerata pentru a nu lipi nimic pe membre, folosim unguente cu acid hialuronic si colagen, uree, insulină, sulfadiazida de argint, toate aplicate în funcție de schimbarea fazei. Regulat facem perfuzii cu acid tioctic la indicația diabetologului, tratament per os cu sulodexid pentru circulație și cu analgezice ca gabapentina, tramadol cu paracetamol, cand deja durerile ajung la paroxism. Monitorizam atent valorile glicemice pentru a favoriza vindecarea plăgilor.       

Nu doresc în această poveste să aduc în discuție multiplele artificii pe care le fac în a găsi soluții atunci când ele nu există, doresc doar să împărtășesc cu voi complexitatea naturii acestor îngrijiri la domicilii, în care tu, ca asistent, devii practic un membru al familiei, devii sprijinul lor, colacul lor de salvare atunci cand toate ușile li se închid în nas. Doresc să împărtășesc cu voi, dificultatea  ce o presupune implicarea în aceste tipuri de îngrijiri, unde se poate să mergi pentru a efectua un pansament planificat cu o zi doua în urmă, și când ajungi la fața locului să te trezești că ai de gestionat situații mult mai complexe decât puteai preconiza pe ziua respectivă.

Tratamente la domiciliu - Pansamente - Tratarea ranilor - Escare - Povestiri medicale - O alta poveste medicala ... din ciclul “viața bate filmul”

Pacientul este în grija unei fiice care s-a întors din SUA după aproape 30 ani de ședere acolo, pentru a-și îngriji tatăl. A lăsat toata viata ei acolo și la 60 de ani se întoarce acasă, unde ruptă de orice realitate românească se confruntă cu toate aceste probleme care o depășesc cu mult. Dacă suntem sinceri cu noi înșine, putem cu mana pe inima să spunem că și pe noi cei care trăim aici și le-am luat și asimilat pe rând, ne depășesc de multe ori ( rezolvarea unor probleme atât de complexe ). Ce să spunem despre cineva care nu înțelege cum funcționează societatea în care a revenit, când dincolo toată structura economico-financiară și medicală este complet diferită. Așa că, femeia, lăsându-și viața în urmă, copleșită de tot ce înseamnă îngrijiri medicale, lupta cu un sistem pe care nu îl înțelge, limba pe care nu o mai stăpânește la nivel de nuanțe, și costurile infernal de mari pentru achiziționarea tuturor acestor medicamente, pansamente, costurile de transport pentru diferitele evaluari ale tatălui care trebuia transportat, ba în ambulatorul de diabet, ba la un EcoDoppler, ba la o evaluare ortopedica, toate acestea copleșind-o, dă în patima alcoolului. Simte că dupa o zi istovitoare singura relaxare i-o oferă alcoolul.       

Am urmărit această familie de 3 ani cum se zbate, cum încearcă să supraviețuiască. Fiica cu lupta pentru îngrijirea tatălui ( pe care îl iubește nespus, este cât se poate de clar acest lucru, cu atât mai mult cu cât îi este acestuia extrem de recunoscătoare pentru faptul că a fost înfiată de el și soția lui, în copilaria ei timpurie ), dar și cu lupta cu propria dependenta care devine cu fiecare zi mai gravă și cu complexele de vinovăție în urma episoadelor de abuz în care își neglijează tatăl câteva zile.      

Tatăl, copleșit de sentimentul de vinovăție față de fiică, ce și-a abandonat propria viață și s-a întors pentru el, copleșit de vinovăția că datorită stării lui precare se cheltuiesc resurse financiare infernal de mari, că fiica își sacrifică fiecare minut, trebuind să îi suplinească lui toate funcțiile fiziologice pe care el nu și le poate îndeplini. Se simte la acest om, doza imensă de umilință, de rușine că își copleșește familia: financiar, emotional și din punct de vedere al timpului. Te uiți la el și vezi un “câine schingiuit” care se luptă, dar care nu vrea să se victimizeze pentru a nu creea și mai multă suferința celor ce îl înconjoară cu iubire, atunci când sunt capabili să o facă. Vezi în el omul care nu vrea să își piardă demnitatea sub imboldul suferinței, rabdă cu un stoicism incredibil. Atunci când îl pansez și durerea ajunge la un grad prea înalt al suportabilității, zâmbește trist, și cu un aer șugubaț spune: “dacă nu aș ști că inchiziția nu mai există, aș afirma cu mana pe inimă că sunteți un membru cu drepturi depline în această instituție”.

Tratamente la domiciliu - Pansamente - Tratarea ranilor - Escare - Povestiri medicale - O alta poveste medicala ... din ciclul “viața bate filmul”

Într-una din zile, când fiica era din nou într-un episod de câteva zile de abuz, mă conduce la ușă, dupa efectuarea manoperei, mă îmbrățișează și îmi spune: “Meda, ești singurul om care mă poate ajuta. Te rog ajuta-mă, nu vreau sa îl mai supăr pe tata, mi-e milă tare de el, dar nu mă pot opri! Uneori mă lupt cu mine și câteva zile nu mă ating de alcool, dar apoi dacă am o zi mai grea sau mi se pare ca el mă dojenește, iarăși fug la sticlă, te rog ajută-mă!”

Mi s-a rupt sufletul de toată această tragedie, mai ales că știu ce înseamnă acest viciu, mă confrunt și eu în familia mea cu această situație, și știu clar ( mai ales dupa ce mi-am facut un stagiu pe secția de dependenți de alcool la o clinică de psihiatrie ) că aceasta este o boală incurabilă. Dezintoxicarea fizică se poate produce în 14-21 zile, însă cea psihică are nevoie de 9-12 luni într-un centru specializat cu ruperea completă de mediu, lucru care în situația de față este absolut imposibilă. 

I-am propus să o pun în legătură cu un pacient de-al meu care este psiholog și face psiho-terapii pe astfel de probleme de dependență, însă în perioadele bune spune că merge, dupa care iar abandonează lupta. Nimic din propunerile mele sau ale tatalui nu au funcționat.

Tratamente la domiciliu - Pansamente - Tratarea ranilor - Escare - Povestiri medicale - O alta poveste medicala ... din ciclul “viața bate filmul”
Într-o zi de sâmbătă dimineață, stabilisem să merg la pansat. Era ora 11. Fusesem deja la câțiva pacienți, iar după domnul mai aveam încă vreo șapte tratamente. Sun la ușă. Nici un răspuns. Sun la mobil. Nici un raspuns. Sun la fix, nimic. Între timp apare cineva la intrarea în bloc și intru odată cu el. Ajung în fața ușii, sun insistent la sonerie, apoi bat agresiv. Într-un tarziu apare și deschide fiica. Imaginea ce mi se relevă este mai ceva ca în filmele de groază. Fiica era plină de sânge coagulat pe tricou, antebrațul bandajat rudimentar cu ce găsise la îndemână. Pe jos în toată bucătăria sânge uscat. Întreb ce s-a întâmplat. Nu primesc răspuns, nu era capabilă să articuleze nimic. Intru în dormitor, îl găsesc pe tatăl ( pacientul meu ) întins pe pat, partea de pat de lângă el, plină și ea de sânge coagulat, el era plin de julituri pe genunchi și antebrațe, pe lângă pansamentele multiple care erau făcute de mine din zilele precedente. Între timp fiica se tolănește pe pat și rămâne nemișcată, zăcând acolo langa el. Dânsul era în stare de șoc. Cu toate astea reușește să se reculeagă și să îmi spună: 

“Aseară pe la ora 22, am auzit-o mergând în bucătărie. Cred că a luat sticla și a tot băut. Am tot strigat-o să vina în cameră, dar nu a venit. La un moment dat aud o bufnitură puternică. O strig din nou, văd că nu vine. A trecut o perioada lungă de timp și când mi-am dat seama că nu mai vine m-am coborat de pe cărucior și m-am târât pe jos până în bucătărie să văd ce s-a întâmplat. Aici am găsit-o căzută și cu mâna tăiată din care șiroia sângele. M-am târât înapoi și am căutat ceva să îi pun să oprim sângerarea. Am reușit să pun pe mâna ei ce vedeți și am dormit cu ea acolo pe gresie pe jos până s-a trezit și s-a ridicat. Apoi am ajuns cumva amandoi aici pe pat. Va rog să vă uitați dacă o puteți ajuta!”

Am măsurat funcțiile vitale, TA și FC erau în valori normale, frecvența cardiacă ușor ridicată, dar nu substanțial. Frecvența respiratorie era normală așa că am zis că deocamdată e stabilă și pot rapid executa bandajele tatălui până ea mai stă pe pat să își revină puțin. După executarea pansamentelor efectuate la membrele pacientului, am mers la mașină să îmi iau o alta trusă în care aveam și niște OmniStripere ( crezând că dacă era doar o simpla incizie care încă mai sângera ) aș putea dupa o asepsie mai riguroasă, să pot fixa striperele pe post de sutură. 

Dupa deschiderea bandajului rudimentar am gasit în plagă un tampon de vată substanțial, săracul domn a pus de spaimă ce a avut la îndemână, așa că a trebuit să spăl la greu cu apă oxigenată, ser, betadină. Dupa curățare am putut vizualiza tăietura. ( o puteți vedea și voi în imagine ). Automat mi-am dat seama că nu este de competența mea, prin urmare trebuia transportată urgent într-o secție de urgență pentru a fi suturată și a se evalua daca nu cumva sunt și tendoane sau nervi secționați.  

Tratamente la domiciliu - Pansamente - Tratarea ranilor - Escare - Povestiri medicale - O alta poveste medicala ... din ciclul “viața bate filmul”
Dacă chemam ambulanța îmi era teamă că o să primesc din nou aceeași “săpuneală” pe care am mai primit-o în situații similare când am apelat pentru pacienți în stare de ebrietate ( îmi cer iertare față de colegii de pe ambulanțe, dar mi s-a mai întâmplat și nu o dată). Dacă o duceam la UPU, îmi era teamă că trebuia să aștept cu alături de ea ore în șir, iar pe mine mă așteptau următorii șapte pacienți. Prin urmare, mă decid și după ce și fac toaletarea plagii, o îmbrac, îi iau actele și portmoneul cu bani să aibă de taxi înapoi, o duc la mașină și o transport la secția de primiri urgențe din cadrul unui spital, secție pentru care am o stimă deosebită pentru profesionalismul de care dau dovadă de fiecare dată, colegii de aici. 

Desigur în drum spre spital, folosind handfree-ul telefonului, a trebuit să îmi sun toți cei 7 pacienți la care mai trebuia să merg, pentru a-i anunța că am o situație mai specială și că voi întârzia.

Ajungând aici, evident au primit-o, dar nu înainte să primesc “săpuneala” specifică: “de ce nu ați chemat ambulanța sau de ce nu ați dus-o la UPU, poate e fracturată mâna și nu avem radiograf, poate nu e cooperantă și nu ne dă acordul, iar dvs dacă sunteți cadru sanitar știți că nu putem să îi facem sutura dacă nu primim acordul pacientului”, o sumedenie de “dacă”-“dacă” până când exasperată am întrebat cu un ton ușșor ridicat pacienta: “ești de acord să te coase?”. Pacienta, care între timp și-a mai revenit, a baguit:”da, da, desigur”. 

Am lăsat numărul meu de telefon în caz că doresc să mă contacteze și am plecat, nu înainte să primesc o nouă șarjă de avertismente în care mi se spune că ( de data asta pe bună dreptate din punct de vedere legislativ ): “știți că dacă pacienta vă pățea ceva pe drum și dvs nu ați transportat-o la cea mai apropiată unitate de primire a urgențelor acum erați sub ancheta procuraturii, cu acuzația că ați pus viața pacientei în pericol?” 

Cu un gust amar, și un sentiment de vinovăție indus de colegii mei ( în loc de satisfacția că am făcut o faptă bună ) am lăsat pacienta și am plecat să îmi ajut ceilalți pacienți. Mi-am adus din nou aminte de vorba : “Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită!”. Se pare că este o maximă inspirată dintr-o crudă realitate. 

Seara am sunat pacienta, era acasă, i se făcuse sutura, i se prescriseseră antibiotice, pe care am insistat să le ia. M-a asigurat că așa va face. 
După două zile merg din nou la pansat. Desfac și plaga tăiată care arăta destul de bine. O pansez și rog pacienta să nu uite de antibiotice. 

Tratamente la domiciliu - Pansamente - Tratarea ranilor - Escare - Povestiri medicale - O alta poveste medicala ... din ciclul “viața bate filmul”
După încă trei zile, însă, constat un granulom de fir și difuz, un abces care se întindea pe 2/3 din suprafața suturată. Zona  avea cel puțin 3 din cele 5 semne Celsiene, era tumefiată, eritematoasă, indurată și temperatura crescută pe zonă. Întreb pacienta ( care și de data aceasta era sub influența alcoolului ) dacă a luat antibioticele, îmi spune: “nu, pentru că nu avea rost, oricum am băut” . I-am explicat destul de dur că este în postura de a-și pierde mâna și în acest caz cine va mai avea grijă de tatăl ei și de ea implicit? În acel moment a izbucnit în plâns și m-a implorat iar să o ajut. 

Am suprimat firele, nu mai avea nici un rost să le păstrăm, trebuia drenată acea colecție și curățată bine. Am efectuat din acel moment pansamentul de doua ori pe zi cu dușuri și curățat bine, aseptizare, tratamentul cu antibiotice și în 4-5 zile am ajuns la rezultatul din ultima poză. Suntem pe drumul cel bun. 

Tratamente la domiciliu - Pansamente - Tratarea ranilor - Escare - Povestiri medicale - O alta poveste medicala ... din ciclul “viața bate filmul”

Toată această poveste vrea să întărească încă o dată cele anterior menționate în alte articole : Nu totul se desfășoară conform protocoalelor! Aici e vorba și de factorul social, uman, inter-relaționarea eficientă sau defectuoasă cu familia sau aparținătorii, cu ceilalți colegi și/sau specialiști cu care inter-relationăm, dar trebuie să ținem cont în orice împrejurare că meseria asta presupune mai presus de toate “A FI OM”.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Această povestire este o ficțiune, orice asemănare cu persoane sau situații din viața reală este pur întâmplătoare !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!