fbpx

Cum am procedat in cazul escarei sacrale din imagine?

Pacienta externata post-operator in urma unei fracturi, cu esacara de decubit, trimisa acasa sa se panseze singura.

Evolutia pe care o vedeti si in care eu, ca asistent medical mi-am adus aportul, a durat 4 luni.

Voi cum ati actiona pentru a face sa evolueze spre granulatie o astfel de escara?

In situatia de fata, de la inceput pana la sfarsit, NU am mers tot cu acelasi mod de tratament.

Am incercat prima zi alginatul de calciu si nu a functionat pentru ca plaga NU era deloc secretorie, dimpotriva era uscata si femeia acuza usturimi infernale care erau produse de ruperea celulelor tinere care se formau pe peretii cavitatii, deoarece escara, cavitara fiind, avea potential de vindecare.

Cand o plaga este asa ca cea din imagine, si pacientul acuza anumite manifestari, eu intotdeauna tin cont de manifestarile pacientului si asigur confortul in corelatie cu nevoile plagii, NU insist pe niste protocoale ce nu potrivesc daca vad ca ele nu dau rezultate.

Eu personal NU introduc pulberi in plagi. Traim in era industriei farmaceutice cand s-au descoperit unguente cu substantele necesare. Nu este nevoie ca NOI sa zdrobim  medicamente si sa le indesam in plagi.

De asemnea, daca banuiam ca ar fi o infectie acolo, as fi solicitat o cultura din plaga cu efectuarea unui frotiu si evident o antibiograma, insa plaga era uscata efectiv, nu avem infectii bacteriene fara secretii, cel mult nu din cele care sa conteze.

Orice discontinuitate tegumentara va face ca in plaga sa penetreze flora saprofita din zona si deci este firesc sa gasim de exemplu stafilococ epidermidis ( e doar un exemplu ), dar atata timp cat el nu este in numar sufiecient de mare nu va da o infectie care sa puna probleme.

Prin urmare pana nu avem sceretii nu avem ce analize concludente sa facem pentru ca ele nu ne dau relatii care sa ne fie de ajutor.

Si acum legat de ce am facut eu: …👇👇👇

Care a fost protocolul adoptat de mine pe parcursul celor 4 luni de tratament puteti citi in articolul complet destinat ABONATILOR. Pentru abonamente accesati butonul rosu de mai jos.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ în 16.05.21
(👇 click pe imagine👇 )

Webinar - Montarea unei branule
Te rugam, sa nu copiezi acest text!