Tratamente la domiciliu – Tratarea ranilor – Pansamente – Escare
Pentru că am tot specificat în postările mele că nu folosesc iod împreună cu produse ce conțin ioni de argint ( plasturi cu trigliceride si ioni de argint sau Sulfadiazida de argint ), azi am fost întrebată DE CE?
Sincer, foarte clar nu stiam, dar eram convinsa ca asa se face. Am participat la un moment dat la un workshop organizat de o firma prestigioasa, producatoare de materiale destinate plagilor care își prezenta produsele, prin bunăvoința doamnei Ana-Maria Iuonut, a cărei elevă i-am fost, si care prin activitatea dânsei pe secția de chirurgie, mi-a insuflat dragostea pentru tratarea plăgilor cronice, cu acea ocazie am aflat că aceste două substanțe nu sunt complementare.
Acum, pentru că tot mi-a fost pusă întrebarea am zis : haide să aprofundez acest aspect.
Ce fac in primul rand: citesc modul de actionare al celor doua substante pentru a ma edifica legat de incompatibilitati.
… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇
Dermazinul are un efect foarte important: patrunde in tesuturile necrozate si in exudate, lucru pe care antibioticele sistemice nu il pot face, deoarece vascularizația zonei necrozate este intreruptă. Sulfadiazida de Argint se descompune pe arsură, eliberând lent si continuu ioni de argint. Ionii de argint impiedica cresterea si inmultirea celulelor bacteriene, fara a afecta celule pielii si tesutul subcutanat
Iodul patrunde foarte rapid in tegumente si mucoase, fiind foarte usor absorbit de celule, fixandu-se mai ales in tesutul conjuctiv, fiind foarte rapid absorbit si de tiroida. In profunzime, da o inflamatie fibrinoida care mareste activitatea leucocitara, fapt pentru care incetineste si tergiverseaza dizolvarea fibrinei si formarea celulelor de granulatie.
Acum daca privim cele doua in opozitie, observam ca iodul incetineste procesul de dizolvare al fibrinei, pe cand sulfadiazida de argint se straduie sa faca exact contrariul.
De aceea, iodul, NU se foloseste nici pe grefe, nici pe plagi in faza de fibrina, granulatie sau epitelizare. Daca chiar trebuie sa folosesc o solutie de ser fiziologic betadinat 3-5% pentru spalarea plagii ( accepatabil la plagi cronice, dar nu la grefe sau la plagi ce granuleaza ), acesta il indepartez apoi prin spalarea cu ser fiziologic. Acum exista, insa variante, in spital solutii de clorhexidina pe care in farmacii nu le gasim, decat sub forma samponului cu clorhexidina, dar eu personal dupa ce fac spalarea plagii cu acesta, pentru o mai buna complianta al plagii cu tratamentul ce urmeaza aplicat, prefer la sfarsit sa limpezesc plaga cu ser fiziologic si sa o tamponez uscat.
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole