fbpx

Punctia venoasa – Recoltarea sangelui – Analize de sange – Analize medicale – Tratamente la domiciliu 

O dilemă veșnică pentru asistenții începători: pe ce vacuete ( vacutainere – denumirea producatorului ) se recoltează probele biologice?

Mi s-a pus întrebarea aceasta de nenumărate ori pe grupul de asistenti medicali, astfel încât am considerat oportună realizarea unui articol care să explice tipurile de analize și tipurile de vacuete necesare pentru recoltarea acestora.

Nu o să discut aici decât analizele uzuale care sunt necesare să le rețineți și să le aveți “la purtător”, pentru restul este suficient să accesați site-ul laboratorului de analize unde veți preda aceste probe, iar pe acest site ( de regulă fiecare laborator are pe site-ul propriu informațiile despre analiza solicitată, tipul de vacuetă, cantitatea de sânge, plasmă sau ser necesară pentru realizarea determinării respective, inclusiv prelucrarea probei, temperatura de păstrare a specimenului și condiții de transport ale probei, dar și valori de referință și bolile în care apar anomalii de creștere sau scădere ale valorilor ). 

Dacă laboratorul unde veți preda proba, nu are un astfel de site, puteți verifica pe alte site-uri ce contin astfel de informații, însă eu vă sfătuiesc totuși înainte de prelevarea probei să vă informați la laboratorul unde doriți predarea probei, despre condițiile de recoltare.

Punctia venoasa - Analize de sange - Analize medicale - Tratamente la domiciliu - Pe ce vacutainere facem recoltarea sangelui pentru analize?

De ce insist pe acest lucru: mai nou fiecare laborator achiziționează aparatură nouă, de ultimă generație care folosește reactivi diferiți care au valori de referință diferite unii față de alții, în funcție de furnizorul de reactivi pentru prelucrarea probelor. De asemnea, sunt aparate care lucrează aceeași probă din vacuete diferite. Un bun exemplu este VSH ( viteza de sedimentare a hematiilor ), unele laboratoare o mai citesc încă pe Citrat de Na, adică vacuetă cu capac negru, dar deja în majoritatea laboratoarelor s-au achiziționat aparate care fac această citire pe vacuetă cu EDTA, cu capac mov.

Vă dau mai jos analizele uzulale, așa cum specificam, nu am cum dezbate aici toată medicina de laborator, nici nu vă este util să vă încărcați memoria cu toate, atâta timp cât accesul la informație în zilele noastre este atât de rapid. Orice veți putea găsi în câteva secunde accesând site-ul potrivit.

ATENTIE : Un lucru foarte IMPORTANT de luat in considerare este faptul ca tehnologia, tehnica sanitara, metodele de lucru, aparatura si reactivii evolueaza zi de zi. De-aceea este imperios necesar ori de cate ori avem de facut o recoltare de sange sa ne edific cu privire la metodele de lucru ale laboratorului de analize la care vom preda probele pentru a sti exact daca metodele au ramas cele stiute de noi sau daca s-au imbunatatit. Astfel, posibil ca de exemplu un VSH sa nu se mai recolteze pe Citrat de Na ( vacutainer cu capac negru ) asa cum stiam din cartile de nursing, ci pe EDTA ( vacutainer cu capac mov ).

Pentru citirea ARTICOLULUI COMPLET acceseaza butonul rosu de mai jos pentru achizitionarea unui abonament care iti ofera acces nelimitat la tot continutul sectiunii ARTICOLE al site-ului.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!