fbpx

Pansamente – Tratamente la domiciliu

Ceea ce vedeti in imagini reprezinta excizia unui nev melanocitar. Desi la o astfel de excizie de nev, se poate folosi pentru sutura de suprafata si suturarea printr-un singur fir ( tehnica surjet intradermica ) pentru diminuarea cicatricii, aici insa s-a folosit  sutura simpla intrerupta dintr-un anumit motiv. Puteti sa va dati seama de ce, privind prima imagine?

Rolul postarii: Desi poate va ganditi ca nu e treaba noastra de asistenti medicali sa stim aceasta, fiind treaba medicului chirurg, totusi, daca intelegem ce se intampla intra-operator, putem sa intelegem mai bine necesitatea si modul de abordare al ingrijirilor acordate post-operator.

Este foarte important sa cunoastem anumite aspecte ale interventiilor chirurgicale pentru ca astfel nu vom mai judeca, prin prisma noastra neavizata, conduita medicului chirurg.

De cate ori nu ati  auzit expresii de genul:
“Cine e tampitul care a facut sutura asta?”
“Cum a putut sa externeze pacientul in starea asta?”
“De ce a operat asa nu altfel cum am vazut eu la nu stiu ce alt pacient?”

Daca am intelege ca fiecare caz este distinct cu particularitatile lui si medicul desi isi propune poate o conduita pre-operator, intra-operator va trebui sa se adapteze situatiilor neprevazute care apar.

Pansamente - Tratamente la domiciliu - De ce uneori 👉 sutura simpla si nu sutura intradermica?

Astfel in cazul de fata, desi medicul ar fi putut face o sutura printr-un singur fir ( tehnica surjet intradermica ), vazand tesutul dermic atat de “gros” a decis pentru siguranta pacientului sa faca o sutura simpla intrerupta pentru a evita riscul dehiscentei, cu atat mai mult cu cat la un examen dermatoscopic s-au relevat modificari de structura ale nevului care sugerau displazie, lucru care s-a si confirmat ulterior, histopatologic.

Cu atat mai mult s-a luat aceasta decizie, cu cat interventia se facea pe pielea toracelui posterior in zona omoplatului, o zona fara impact vizual care sa conteze din punct de vedere estetic, insa era pe zona de tensiune unde prin flexia sau extensia bratelor se punea presiune pe sutura respectiva.

Astfel ca riscul unei dehiscente in cazul unui nev melanocitar care nu ar fi fost excizat corespunzator, putea da si diseminari in cel mai negru scenariu.

Intotdeauna “prevederea este mama intelepciunii” chiar daca asta presupune a lasa cateva cicatrici mai pronuntate in prima faza, dar care ulterior se pot remite foarte frumos in 3-6 luni, folosind de exemplu in acest caz un produs pe baza de silicon medical, ce a fost perfectat pentru reparea cicatricilor post-operatorii sau ale tesuturilor cheloide.
( Informatii oferite de catre medicul dermatolog care a facut aceasta excizie si mi-a permis asistarea si documentarea prin imagini a acestui caz al unui membru din familie ).

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!