fbpx

Tratamente la domiciliu – Administrarea intravenoasa – Administrarea injectabila – Povestiri medicale – Administrarea medicamentelor

O zi de sâmbătă, la fel ca toate celelalte de până acum.
Era ora 7, când ieși din casă, urmărită de ochii triști ai cățelușului ei drag.
– Nu te supăra, minunea mea dulce, vine mami până la prânz și apoi ieșim la joacă!
Cățelușul o privi cu neâncredere și strâmbă din boticul umed.
Se gândea că va termina toate tratamentele cel puțin până la prânz și va fi liberă câteva ore până la sesiunea de tratamente de seara.
Tratamente la domiciliu - Administrarea intravenoasa - Administrarea injectabila - Povestiri medicale - Administrarea medicamentelor 👉 Povestea prospectului de sambata!

Sună cu încredere la interfonul primei paciente, unde avea doar de administrat intravenos, o a cincea doză de proteina din creier de porc, din a treia serie de zece pe care le făcea pacienta, la indicația neurologului.
Ușa se deschise instant, la primul țâr al soneriei, de parcă pacienta stătuse în așteptare în spatele ușii.
– Bine că ați venit, spuse ușurată, pacienta. Cât v-am asteptat!
– Dar ce s-a întâmplat? Nu am întârziat, aceasta e ora la care am stabilit că ne vedem.
– O, da, desigur, dar abia am așteptat să veniți să vorbim că am descoperit ceva. Zicând acestea, o invită în încăperea unde se desfășura de regulă manopera. 

Pe masă, se aflau ca de obicei: fiolele și serul fiziologic. Astăzi, însă, pe lângă acestea se mai afla desfășurat, prospectul fiolelor de proteine, care se vedea că a fost minuțios conspectat, având pe el sublinieri riguroase și adnotări pe marginile prospectului.
“Până aici mi-a fost”, gândi asistenta, știind ce o așteaptă. “S-a dus liniștea zilei de sâmbătă.”

Tratamente la domiciliu - Administrarea intravenoasa - Administrarea injectabila - Povestiri medicale - Administrarea medicamentelor 👉 Povestea prospectului de sambata!

– Ce s-a întâmplat, ce doriți să îmi arătați?
– Am citit aici în prospect că acest medicament dă reacții adverse frecvente, mai puțin frecvente și rare.
– Da așa este, la toate medicamentele sunt notate POSIBILE  astfel de reacții. Dar noi facem acest medicament de trei luni și până acum nu mi-ați spus că ați avea ceva simptome după administrări.
– Nu, nu am avut, dar de ceva vreme mă ustură mâinile și fața pe margini și nu știu de la ce.
– De când asta, acum în ultimele 5 zile?
– Nuuuu, de câteva săptămâni.
– Nu prea cred, în acest caz, să aibă legătură cu proteina aceasta.
– Dar atunci de la ce poate fi, că nu apare nimic pe piele, nici roseață, nici altceva, doar mă ustură.
– Nu v-ați gândit să consultați un dermatolog?
– Oooo, ba da, la doi am fost. Știți, mie îmi place să verific mai multe păreri, ca să văd dacă nu greșesc și dacă mi se dă tratamentul corect.
– Am înțeles. Și ce au zis dânșii?
– Că nu este de la medicamente și că nu este problemă dermatologică. Dar atunci de la ce este?
– Dacă apare strict pe mâini și față, cu siguranță, nu este de la medicamente, pentru că ar apărea pe tot corpul dacă ar fi de la ele. Mai degrabă este o reacție la ceva substanțe, săpun, șampon sau creme, pe care le folosiți mai nou, în ultima vreme.
– Dar să stiți că eu am fost de două luni la un alergolog și mi-a dat un gel și un balsam pe care să le folosesc pe mâini si față.
– Păi, poate de la acelea sau altele pe care le folosiți, dacă apare această usturime doar pe față și mâini.
– Nu cred că ….

Tratamente la domiciliu - Administrarea intravenoasa - Administrarea injectabila - Povestiri medicale - Administrarea medicamentelor 👉 Povestea prospectului de sambata!

În acest moment, asistentei îi sună telefonul, și se scuză că trebuie să răspundă, fiind o urgență ( cu toate că ea avea un principiu: nu răspunde la telefon pe perioada desfășurării unui tratament, însă în acest caz, soneria telefonului i s-a părut salvatoare ).
– Da vă rog, cu ce vă pot ajuta?

La celălalt capăt al firului, o voce tremurândă dorea să știe dacă poate să se angajeze la efectuarea unui tratament pe zece zile, tot de proteina din creier de porc pentru starile post-AVC.
– Desigur, răspunse asistenta, dar vă rog să mă sunați pe la prânz, după ce ajung acasa, pentru a stabili detaliile.
Cu un “Mulțumesc pentru înțelegere”, asistenta închise telefonul și se apopie de masa cu fiole, încercând să se apuce de treabă.

– Doamna asistentă, dar dacă nu este de la proteine, nu poate fi de la tabletele cu perindopril, pentru că eu iau o tableta dimineața pentru tensiune și după ce îl iau simt că mă îmbată de cap, auzi vocea vădit îngrijorată a pacientei, cu privire la grava ei problemă.
– Dar de când luați aceste tablete?
– Ooo, de vreo 2 – 3 ani.
– Și până acum nu ați avut amețelile astea?
– Dar nu amețesc, doar mă îmbăt de cap.
– Ok, și când vă “îmbătați de cap”, măsurați vreodată tensiunea?
– Da, am 130 cu 80, seara când o măsor.
– Păi nu ați spus că tableta cu perindopril o luați dimineața?
– Ba da, dar nu cred să fie de la el, că și când iau tableta cu clopidogrel tot așa mă îmbăt de cap.
– Și clopidogrelul asta când îl luați, deodată cu perindoprilul?
– Nuuuu, ci la amiaz.

Asistenta, simți că își consumase deja toate resursele energetice, și se întrebă ce va face în continuare, cu ceilalți șapte pacienți pe care îi mai avea pe astăzi.
– Chiar nu mai știu ce să vă spun, ar trebui să consultați cardiologul și neurologul legat de această “îmbătare de cap”, eu chiar nu știu ce să vă mai spun.

În acel moment, își văzu pacienta, izbucnind în lacrimi și împreunându-si mâinile ca într-o rugăciune, exclamă:
– Vă rog să mă ajutați, în dumneavoastră îmi este toată nădejdea, e adevărat că am 84 ani, dar mai vreau să trăiesc măcar să îmi văd nepotul așezat, iar la medic dacă merg, mă consultă 10-15 minute, îmi dă o rețetă si apoi mă cheamă la control după 2 – 3 săptămâni, iar eu nu am cu cine vorbi despre ce mi se întâmplă în perioada asta.

O privi, cum îi șiroiau lacrimile, și se gândi la cât de labilă emoțional poate fi. Nici cei tineri, care află că sunt bolnavi de boli incurabile, în fază terminală, nu au astfel de reacții. De fapt, dacă stăm să ne gândim, si bătrânețea este tot “o boală incurabilă” și tot “în fază terminală”, iar dacă ne gândim bine, la această vârstă, nu mai ai nici resursele necesare gestionării acestor situații, care aparent par fără iesire. 

Tratamente la domiciliu - Administrarea intravenoasa - Administrarea injectabila - Povestiri medicale - Administrarea medicamentelor 👉 Povestea prospectului de sambata!

Cu aceste gânduri, se reculese din exasperare și îi răspunse pacientei:
– Uitați cum facem: până terminăm următoarele cinci doze de proteine, nu mai folosiți nici un fel de săpun sau șampon, spălați-vă doar cu apă, stând în casă și nefăcând efort, nu transpirați, nu știu cât de mult, ca să fie necesară folosirea lor. După dușul cu apă călduță, folosiți doar ulei cu vitamina A pe piele ca să nu se usuce și urmărim cum merge pe perioada acestor zile, să vedem dacă mai apar usturimi. Legat de “îmbătarea de cap”, va trebui să măsurați tensiunea, zilele acestea, ori de câte ori luați ceva și simțiți această stare, iar apoi mai vorbim.
– Dar dacă tensiunea scade prea mult de la perindopril, oare să îl întrerup?
– Nici vorbă. Dacă îl întrerupeți de capul dumneavoastră, chiar dacă tensiunea este mică, după 2-3 săptămâni de întrerupere, s-ar putea să “explodeze” și să faceți vreun AVC, trebuie doar să înjumătă-ți-ți doza până luați legătutra cu cardilogul să vă sfătuiască ce să faceți în continuare, dar, desigur, cu controlul zilnic al tensiunii arteriale.  Ce doza de perindopril luați?
– Din ăla Forte.
– Ei bine, acela este de 5mg/1,25mg. În caz că tensiunea dumneavoastră scade dramatic de mult, dar asta mai vorbim zilele acestea când vin, atunci, fie îl rupeți în jumătate, dacă este posibil, fie o zi luați și una nu, fie vă cumărați din acela de 2,5mg/0,625mg, până o să reusiți să vă vadă un cardiolog.
– Ooo, doamna asistentă, să vă dea Dumnezeu sănătate, că mă ajutați, că nu mai știu la cine să apelez.

Tratamente la domiciliu - Administrarea intravenoasa - Administrarea injectabila - Povestiri medicale - Administrarea medicamentelor 👉 Povestea prospectului de sambata!

Finalizând și conversația, asistenta termină de preparat și pregătit injecția, rugă pacienta să să așeze în poziția pentru administrare și în sfârșit începu să execute procedura.

Ieși de la pacientă, stabilind vizita de a doua zi, iar aceasta o îmbrățisă cu mare căldură și recunoștință, încât ziceai că îi descoperise cel mai miraculos tratament pentru “această boală incurabilă, BĂTRÂNEȚEA”.

Își continuă ziua, certată, fiind de fiecare pacient la care mai avusese de mers, pentru întârzierea față de ora stabilită.

 Ajunsese acasă, mult după ora prânzului, unde doar cățelușul o aștepta recunoscător, fără să afișeze reproș legat de întârziere. I se “cocoță” în brațe și o lingea frenetic și plin de afecțiune pe obraz.
Încă se răsfăța cu iubirea cățelusului, când auzi din nou telefonul sunând.
– Bună ziua, cu ce vă pot ajuta?
– Bună ziua, se auzi din nou, vocea aceea tremurândă, a pacientei ce dorea stabilirea curei de proteine. V-am sunat așa cum ne-am înțeles, după prânz, pentru a stabili detaliile tratamentului.
– Desigur, stați să îmi iau ceva de scris și să notez datele de contact pentru a ne vedea, începând de mâine.
– Sigur că da, dar stați întâi să vă povestesc ce probleme am eu. Acum zece ani …..
În acel moment, realiză disperată, că momentul ei de relaxare și odihnă, mai avea mult de așteptat. 

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole
Pentru a revedea vechea sceneta amintita in titlu click aici: Aspirina si Piramidonul

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Această povestire este o ficțiune, orice asemănare cu persoane sau situații din viața reală este pur întâmplătoare !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!