logositemeda

✅ Păstrează-te informat‼️      ✅ Ia atitudine‼️      Rămâi în viață‼️

Punctia venoasa – Administrarea intravenoasa – Recoltarea sangelui – Tratamente la domiciliu

O alta discutie pe care doresc sa o initiez este despre alegerea venelor la punctionare:

  • Pentru recoltare de sange este suficient sa atingi vena si sa intri cu acul in lumen cativa mm, pentru ca sangele vine automat pe tubul microperfuzorului, avand astfel controlul pozitionarii corecte 
  • Pentru administrare intravenoasa nu este suficienta penetrarea lumenului doar cativa mm deoarece la injectare se poate sa iasa acul din vena sau poate sa se insereze paravenos solutia administrata.

Pentru alegerea venei e bine sa verificam bratele de la zona proximala pana la cea distala cu mare minutiozitate pentru a decide care este cea mai buna abordare. De regula, se alege vena cea mai turgescenta ( cea mai plina ), nu intotdeauna acelasi pacient va avea vena cea mai turgescenta in acelasi loc la doua punctionari consecutive. Conteaza mult de statica, de hidratare, pacient la care azi nu a fost nici o problema administrarea sau recoltarea,  maine posibil sa nu mai vizualizam nici urma de vena in caz ca se instaureaza hipovolemia.

Daca pacientul este comunicativ si compliant va fi invatat sa consume lichide inainte cu o ora – doua de administrare sau recoltare de sange  pentru a fi vena mai turgescenta si elastica. Pentru cei ce eronat stiau ca recoltarea se face fara consum de lichide, trebuie sa stie ca APA este chiar foarte indicata pentru a ajuta la volemie si o recoltare mai usoara, evident nu hiperhidratarea care poate modifica usor valorile hemoleucogramei.

A nu se consuma cafea, ceai indulcit, lapte sau sucuri, dar APA este imperios necesara. Nu se consuma nici apa, doar daca pacientul vine pe langa recoltare de sange si pentru recoltare de exudat faringian, caz in care pacientul nu trebuie nici sa consume apa, dar nici sa se spele macar pe dinti in dimineata recoltarii.

Revenind la alegerea venelor, pe langa faptul ca alegem vena cea mai turgescenta, vom cauta sa alegem vene de calibru, vene cu elasticitate mai mare ( le evitam pe cele rigide, sarmoase pt ca la atingerea cu acul sunt toate sansele sa plesneasca ).

Punctia venoasa - Administrarea intravenoasa - Recoltarea sangelui - Tratamente la domiciliu - De ce acordam atentie alegerii venelor in PUNCTIA VENOASA ?

Eu personal prefer sa aleg vene care nu se evidentiaza neaparat vizual, ci mai degraba cele care se palpeaza, care au calibru mai mare si care sunt sustinute de tesut si nu doar de tegument ( de exemplu – vezi imaginile 3 si 5 unde venele centrale desi nu se vad sunt extrem de turgescente, iar in imaginea 5 vena aceea care este atat de vizibila este intr-adevar o vena de calibru si destul de turgescenta, insa nu o prefer daca centrala e mai buna, pentru ca, nefiind sustinuta de tesut, este doar inserata pe sub tegument si asta ii da o fragilitate mai mare mai ales in cazul pacientilor cu tratament anticoagulant ).

In imaginea 3 vedeti un firicel de venuta pe langa plasturele aplicat ( sub plasture am executat recoltarea din vena centrala ), acel firicel nu este o alegere ( va spun asta pt ca am vazut incercandu-se punctionari in astfel de vene si rezultatul a fost cel din imaginea 1 și imaginea 2 ). 

Legat de modul de punctionare, aici am o obiectie: daca vena nu se profileaza din punct de vedere vizual, trebuie sa palpati bine si sa va faceti o linie imaginara a traiectului acestei vene, iar punctionarea sa o faceti longitudinal pe lumen ( nu intrati pe vena nici din lateral si nici nu penetrati vena prea profund de teama ca nu ajungeti in ea, exista riscul sa treceti de vena pe partea opusa ).

Punctionati incet pana simtiti ca acul penetreaza lumenul ( daca o faceti la inceput incet, veti simti acest lucru ), apoi aliniati acul longitudinal cu vena pe centrul lumenului, inaintand inca putin pentru ca o administrare intravenoasa sa se execute in siguranta ( cum spuneam, la recoltare nu este atat de important, sangele va iesi chiar si la o penetrare de cativa mm ).

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Punctia venoasa - Administrarea intravenoasa - Recoltarea sangelui - Tratamente la domiciliu - De ce acordam atentie alegerii venelor in PUNCTIA VENOASA ?

Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!

👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇

Kituri punctie venoasa marca Meda Talos

ATENȚIE:

  • NU UTILIZAȚI informația din site ( text sau video ) ca un sfat medical, aceasta nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !
  • Acest site NU oferă formare profesională, toate materialele sunt STRICT informaționale, reprezentând experiența unui asistent medical instructor
  • Cursurile, Webinariile video precum și materialele TEXT reprezintă o culegere de secrete dobândite din experiență și NU protocoale de proceduri ( pe acestea le găsiți în manualele de nursing sau în manualele de proceduri furnizate de OAMMR )
  • Mentorii sunt persoane care au parcurs programele de instruire ale site-ului, care și-au luat diplomele de instruire pe baza evaluărilor făcute și care au încheiat un contract de colaborare cu administratorul acestui site Suport Asistenti si Pacienti Meda Taloș, pentru a oferii servicii de mentorat legate de programele pe care ei deja le-au parcurs și s-au evaluat
  • Orice asemănare cu persoane, cazuri sau situații este PUR ÎNTÂMPLĂTOARE, acest site respectă protecția datelor personale și protejează identitatea pacienților chiar dacă sunt descrise prezentări de caz, acestea sunt elaborate, protejând datele personale
Te rugam, sa nu copiezi acest text!