fbpx

Cum si in functie de ce facem alegerea venelor in punctia venoasa?

Ce parere aveti voi: este diferenta intre alegerile pe care le facem pentru punctia venoasa atunci cand recoltam sange fata de atunci cand executam un tratament injectabil sau o montare de branula? Ce anume face diferenta?

Majoritatea colegilor mai vechi in meserie stiti raspunsurile intrebarilor de mai sus, insa ma adresez in mare parte celor incepatori pe care ii sperie teama de esec.

    • pentru recoltare de sange chiar daca intru pe o vena abordabila numai cu bizoul ( varful ) acului, oricum va reflua pe acesta chiar daca nu sunt aliniat cu vena
    • la punctia venoasa, insa in scopul administrarii unei substante injectabile, va trebui intrat cu acul pe mijlocul lumenului ( vasului de sange ) de preferat, cel putin inca 1-1,5 cm dupa penetrarea lumenului cu bizolul, pentru ca daca nu sunt aliniat pe lumen si bizoul ( tesitura acului ) ramane jumate in vena ( lucru care face sa va vina sange pe ac si sa am senzatia ca sunt unde trebuie ), dar jumate ramane in peretele lumenului, in momentul in care fac presiune prin injectare, lumenul are toate sansele sa plesneasca si substanta sa intre paravenos.
    • de asemenea, daca am intrat totusi complet cu bizoul pe lumen, dar acesta ( tesitura acului ) a ramas lipit de lumen, la injectarea anumitor vitamine ( in special vitamine B ) si la anumite antibiotice, pacientul acuza usturime sub forma de arsura pentru ca acestea irita lumenul ( peretele venos ), iar noi vom striga la pacient ca e prea sensibil si ii aratam, executanad o minima aspiratie, ca suntem in vena pentru ca va vine sange pe ac, dar ca este el prea sensibil. Nu, dragii mei, daca omul acuza usturimi, inseamna ca nu fac ce trebuie, nu sunt unde trebuie.
    • pentru montarea unei branule, lucrurile sunt si mai subtile, adica trebuie sa aleg un vas de sange comparabil cu calibrul branulei ( NU mai subtire – sau mai bine spus adaptez dimensiunea branulei la calibrul venos ), iar vena trebuie NEAPARAT sa aiba un traiect drept, nu sinuos, pe o lungime de cel putin lungimea branulei, daca nu, varful branulei o va sparge la penetrare
    •  

Flebita pe traiectul lumenului unde a fost montata branula

Accidente ( echimoze ) la incercari repetate de recoltare sange prin neadaptarea la situatie : pacient tratat cu anticoagulante orale s-a incercat recoltarea cu un ac nepotrivit ca si calibru si dimensiune, din vene de suprafata, nesustinute de tesut ( lucru total neindicat la pacientii tratati cu anticoagulante orale )

Mai jos, o dicutie in format video pe baza unor imagini in care aduc informatii suplimentare legat de alegerea venelor in functie de toti acesti parametri.

🔴👉 Pentru urmarirea clipului acceseaza butonul PLAY din imaginea de mai jos 👇👇👇

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ în 16.05.21
(👇 click pe imagine👇 )

Webinar - Montarea unei branule

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!