Punctia venoasa – Administrarea intravenoasa – Recoltarea sangelui – Administrarea injectabila
Pentru că mi s-a spus că ar fi nevoie de niște explicații suplimentare legate de coordonarea mâinilor în folosirea acestui fluturaș, am elaborat un video în care să observați doar mâinile și să vă dau toate detaliile legate de modul în care fac aceasta.
Ceea ce vedeți în video este administrarea intravenoasa la un ursuleț, prin urmare am renunțat la folosirea mănușilor, nefiind nicinun risc de contaminare.
Nu voi insista pe detaliile manoperei de administrare intravenoasa, detalii descrise în orice carte de nursing, ci voi insista pe coordonarea mâinilor în manipularea acestui tip de fluturaș.
Detalii care consider eu că sunt importante de luat în seamă și la care cei ce nu știu folosi fluturașii, ar fi bine să fie atenți: ( vi le prezint în ordinea în care apar în video )
🔴➡️ Pentru vizualizarea clipului DEMONSTRATIV accesati butonul PLAY din imaginea de mai jos. 👇👇👇 Pentru continuarea citirii articolului text derulati peste imaginea clipului 👇👇👇
- Seringa se va desface de la partea cu pistonul, încercând să nu atingeți amboul acului și seringii la atașarea lor ( de multe ori veți găsi seringa cu acul, pus în pachet invers decât în video, prin urmare nu veți reuși atașarea lui decât dacă îl veți scoate din ambalaj, dar cu atenția de a prinde de meșina acului fără să atingem amboul )
- La scoaterea capișonului de pe ac, ( după ce ați făcut atașarea acului la seringă ) vă sfătuiesc să introduceți unghia policelui în buza amboului acului, pentru a-l reține pe seringă în momentul extragerii capișonului. În video am detașat prin extragerea capișonului cu mâna nedominantă, fixând acul doar cu policele mâinii dominante, dar acest lucru e bine să îl faceți doar dacă aveți dexteritate și experiență, în caz contrar, sfatul meu este să fixați la fel acul pe seringă, dar să introduceți ambele police ( stâng și drept ) pe buza amboului, cu policele de la o mână apăsați acul pe amboul seringii, iar cu celălalt police împingeți capișonul acului în sus. Acest tip de extragere al capișonului vă scutește de riscul înțepării în momentul extragerii lui.
- Introduceți acul în flaconul din care aspirați și gestul aspirării este mult mai ușor de executat, dacă împingeți de corpul seringii în sus cu policele mâinii dominante, timp în care cu celelalte patru degete trageti de piston pentru a favoriza refluarea lichidului în seringă
- După aspirare, la extragerea acului din flaconul de ser, tineți de amboul acului pentru a nu se detașa de seringă, evident.
- Desigilați apoi fluturașul, scoateți capacul ce închide furtunelul și atașați seringa după ce în prealabil ați detașat acul de la aceasta.
… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇
Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!
👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇
- Pentru administrarea IV eu las aer în seringă, pe care îl aduc la baza pistonului, această cantitate de aer, are rolul de a împinge toată coloana de ser până la vârful acului ( avem substanțe care trebuie administrate până la ultima picătură și nefiind diluate se va pierde multă cantitate pe tub dacă nu facem acest lucru ).
- Scoatem apoi aerul de pe tub, ținând seringa cu amboul în jos, împingând soluția pe tub până la vârful acului.
- Pentru a face puncția cât mai puțin traumatic pentru pacient va trebui să verificați aripioarele fluturașului: partea de aripioare cu punctulețe ( partea rugoasă ) va trebui să fie poziționată spre brațul pacientului ( în jos ), astfel încât veți prinde de aripioare cu fața lucioasă în sus, iar degetele vor prinde aripile de dedesupt. Facem acest lucru pentru că doar în această poziție bizoul acului ( vârful acetuia ) va avea teșitura în sus, iar la introducerea acului în piele dacă teșitura este în jos avem toate șansele să spargem vena.
- De asemenea, avem grijă când prindem de aripile fluturașului, partea tubului care este fixata imediat la baza acului, trebuie să poată fi vizualizată pentru a ne asigura prin refluarea sângelui că am ajuns în venă ( dacă tubulețul va fi ținut în căușul palmei nu vom putea vizualiza nimic ).
- Cu mâna dominantă veți ține acul, iar în cealaltă veți ține seringa în podul palmei reținută doar de auricular ( degetul mic ) și inelar, pentru ca policele să îl folosiți la fixarea venei, iar indexul și mediusul ( degetul mijlociu ) să le folosiți la fixarea brațului.
… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇
Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!
👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇
- După puncționare, sunteți atenți la refluarea sângelui pe tub, lăsați aripioarele fluturașului pe pielea brațului, aripioare pe care le veți fixa cu policele mâinii nedominante, cu care anterior ați fixat vena. Lăsând aripioarele din mâna dominantă, aceasta fiind liberă acum, va desface garoul și apoi va prelua seringa din mâna nedominantă și ținând-o cu amboul în jos veți începe ușor injectarea pănă când coloana de aer lăsată lângă piston, va împinge toată soluția în venă.
- După finalizarea injectării, mutăm din nou seringa în mâna nedominantă sub auricular, iar mâna dominantă liberă din nou, va prelua tamponul alcoolizat, îl va așeza pe ac peste care vom trece policele mâinii nedominante, iar cu indexul și policele mâinii dominante extragem acul, apăsând concomitent tamponul pe locul puncționării.
- Pentru a nu lăsa locul puncției neprotejat, și pentru că avem la domicilii pacienți inconștienți, hemiplegici sau pur și simplu ne-complianți, vom muta auricularul și inelarul mâinii nedominante pe tampon, eliberându-ne indexul și policele cu care în colaborare cu indexul și policele mâinii dominante, vom desface plasturele și îl vom aplica pe locul puncției fără a lua tamponul până în momentul aplicării ( trăiască colaborarea fructuoasă a degetelor )
În speranța că materialul vă va fi de ajutor în stăpânirea acestei tehnici, vă doreac dragi colegi și viitori colegi
SPOR în TOATE !
( Poate aveți acasă vreun ursuleț care necesită vreo administrare IV, exersând astfel tehnica pe el, până veți simți că o stăpâniți fără probleme )
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole
ATENȚIE:
- NU UTILIZAȚI informația din site ( text sau video ) ca un sfat medical, aceasta nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !
- Acest site NU oferă formare profesională, toate materialele sunt STRICT informaționale, reprezentând experiența unui asistent medical instructor
- Cursurile, Webinariile video precum și materialele TEXT reprezintă o culegere de secrete dobândite din experiență și NU protocoale de proceduri ( pe acestea le găsiți în manualele de nursing sau în manualele de proceduri furnizate de OAMMR )
- Mentorii sunt persoane care au parcurs programele de instruire ale site-ului, care și-au luat diplomele de instruire pe baza evaluărilor făcute și care au încheiat un contract de colaborare cu administratorul acestui site Suport Asistenti si Pacienti Meda Taloș, pentru a oferii servicii de mentorat legate de programele pe care ei deja le-au parcurs și s-au evaluat
- Orice asemănare cu persoane, cazuri sau situații este PUR ÎNTÂMPLĂTOARE, acest site respectă protecția datelor personale și protejează identitatea pacienților chiar dacă sunt descrise prezentări de caz, acestea sunt elaborate, protejând datele personale