fbpx

Cum tin seringa si cum fac transferul sangelui? – Punctia venoasa

E foarte important să știm ține seringa în mînă la o puncție venoasă.

Seringa nu se ține ca pe o țigară ! Dacă un elev vine în practică și văd că ține seringa în mănă ca pe o țigară imi dau seama că acel elev nu a făcut exerciții acasă de manipulare a unei seringi într-o puncție venoasă, nici măcar odată.

Seringa într-o puncție venoasă se ține exact asa cum am invatat la școală la procedura de puncție venoasă: indexul se ține amboul seringii, degetul mic pe piston, iar celelalte două degete pe corpul seringii distribuite în mod egal pentru a obține un echilibru stabil al acesteia, ajutandu-ne de police pe partea opusă a acesteia.

Scopul postărilor mele NU este de a veni cu alte indicatii decât cele pe care le aveți voi de la școală, date de profesorii vostri.

Scopul postărilor mele și al siteului meu este de a completa informația obținută în cadrul orelor de curs cu mici trucuri dobândite în anii mei de meserie.

Cum se face transferul corect din seringă în vacutainer?

Transferul din seringă în vacutainer se face mai multe moduri !

Cel mai corect ar fi să utilizăm un dispozitiv de transfer. Multe firme producătoare de materiale sanitare au astfel de dispozitive de comercializat care se numesc blood transfer.

Dacă nu avem un astfel de dispozitiv, vom desface capacul vacutainerelor și transferul îl vom face prin amboul seringii și NU prin ac, excepție făcând doar recoltăriile pentru hemocultura. Aceste recoltări trebuie făcute în mediu steril, iar vacutainrele cu medii de cultură trebuie să se păstreze sterile, astfel NU vom desface capacele eprubetelor.

NU facem transferul sângelui prin acul cu care am recoltat, introdus prin capacul vacutainerului pentru că e risc de rupere a hematiilor și hemolizarea sângelui.

Dacă totuși vrem să facem prin ac, să nu desigilam vacutainerele, va trebui să alegem un ac roz de 17 gouch și nu acul cu care am făcut puncția venoasă de 22 sau 21gouch.

După ce am penetrat cu acul roz capacul vacutainerului și atașăm seringa pentru transfer, avem grijă să ținem de pistonul, astfel ca transferul să nu se facă foarte agresiv, caz în care e posibilă ruperea hematiilor.

De asemenea, pentru că în vacutainer există presiune negativă, acesta va aspira, în momentul în care se atașează seringa, doar atâta sange cat este necesar. Trebuie sa fim atenti, insa, pentru ca vidul va extrage din seringă în mod agresiv sângele.

Cel mai corect și conform protocoalelor, recoltările se fac cu metoda vacutainer, însă după cum bine știm, sunt situații în care pacientul este hipovolemic, motiv pentru care aplicarea presiunii negative pe vena pacientului poate să o colaboreze.

Dacă avem un pacient a cărui viață depinde de acea recoltare de sange cum ar fi: nevoia de a vedea o hemoglobină în vederea transfuzariii sau nevoia de a verifica un INR în cazul unei sângerări masive, fac tot ceea ce se poate cu toate metodele știute pentru a recolta pacientul chiar dacă acesta este hipovolemic și nu pot să aplica presiunea negativă a vacutainerlului, fiind necesara utilizarea seringii.

Pentru că viața omului este mai presus de orice protocol TREBUIE facut tot ceea ce este omeneste posibil pentru a-i salva viata. Eu personal așa consider, este părerea mea și fiecare își asumă deciziile pe care le ia.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

 

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!