fbpx

Ce se intampla la o recoltare de sange daca facem staza prelungita?

Pentru ca au fost discutii cu privire la teama de coagulare al sangelui la o staza prelungita, vin cu acest articol pentru cei care mi-ati spus ca datorita STAZEI la recoltare se pot forma microcheaguri ( detectabile doar microscopic si care afecteaza valoarea analizei ) pentru ca asa ne spune un astfel de rezultat ca mai jos ( ca cica timpul de coagulare este de 12,3 sec ), acest rezultat de coagulare ( Timp Quik, PT, INR ), NU ne arata secundele in care se coaguleaza sangele INTRAVASCULAR. Ce reprezinta de fapt acest rezultat:

In vitro ( adica in laborator ), PT masoara timpul scurs intre adaugarea unei mixturi standardizate de tromboplastina tisulara si calciu la o plasma anticoagulata cu citrat, saraca in trombocite si detectia formarii cheagului, reprezentand polimerizarea fibrinei, rezultate in urma actiunii trombinei.

Noi, însă, discutam de cu totul altceva: de modul de actionare In Vivo ( adica in corp – pentru ca staza sangelui se produce intravascular ) al factorului de coagulare care are alt mecanism de declansare si alti timpi decat cei calculati In vitro ( in laborator ) !

In vivo, principala cale de initiere a coagularii sangelui este sistemul extrinsec, care include componente din sange si elementele vasculare, initierea coagularii survenind cand factorul tisular (FT) este legat de FVIIa.

Ceea ce imi aratati acolo in analiza de coagulare, NU are legatura directa cu STAZA pt ca aici nu intervine factorul extrinsec !

”Recipient de recoltare – vacutainer cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodiu – sange=1/9).

Presiunea realizata de garou trebuie sa fie intre valoarea presiunii sistolice si cea a presiunii diastolice si nu trebuie sa depaseasca 1 minut. Daca punctia venoasa a esuat, o noua tentativa pe aceeasi vena nu se poate face decat dupa 10 minute.

Cantitate recoltata – cat permite vacuumul; pentru a preveni coagularea partiala a probei se va asigura amestecul corect al sangelui cu anticoagulantul, prin miscari de inversiune a tubului (5-6 inversiuni blande).

Cauze de respingere a probei – vacutainer care nu este plin (cel putin 90%); proba hemolizata sau coagulata, proba recoltata in alt tub decat cu citrat .”

Sursa : https://www.synevo.ro/timp-de-protrombina-quick/

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

Punctia venoasa - Staza prelungita la recoltari de sange

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!