fbpx

Punctia venoasa – Analize de sange – Analize medicale – Tratamente la domiciliu – Recoltarea sangelui

Pentru ca au fost discutii cu privire la teama de coagulare al sangelui la o staza prelungita, vin cu acest articol pentru cei care mi-ati spus ca datorita STAZEI la recoltare se pot forma microcheaguri ( detectabile doar microscopic si care afecteaza valoarea analizei ) pentru ca asa ne spune un astfel de rezultat ca mai jos ( ca cica timpul de coagulare este de 12,3 sec ), acest rezultat de coagulare ( Timp Quik, PT, INR ), NU ne arata secundele in care se coaguleaza sangele INTRAVASCULAR. Ce reprezinta de fapt acest rezultat:

In vitro ( adica in laborator ), PT masoara timpul scurs intre adaugarea unei mixturi standardizate de tromboplastina tisulara si calciu la o plasma anticoagulata cu citrat, saraca in trombocite si detectia formarii cheagului, reprezentand polimerizarea fibrinei, rezultate in urma actiunii trombinei.

Noi, însă, discutam de cu totul altceva: de modul de actionare In Vivo ( adica in corp – pentru ca staza sangelui se produce intravascular ) al factorului de coagulare care are alt mecanism de declansare si alti timpi decat cei calculati In vitro ( in laborator ) !

In vivo, principala cale de initiere a coagularii sangelui este sistemul extrinsec, care include componente din sange si elementele vasculare, initierea coagularii survenind cand factorul tisular (FT) este legat de FVIIa.

Ceea ce mi-au aratat colegii de pe grup prin analiza de coagulare din imaginea de mai jos, NU are legatura directa cu STAZA pt ca aici nu intervine factorul extrinsec !

Punctia venoasa - Analize de sange - Analize medicale - Tratamente la domiciliu 👉 Ce se intampla la recoltarea sangelui cu o staza prelungita?

Ce spune laboratorul Synevo despre modul de recoltare a probelor de coagulare:
( https://www.synevo.ro/timp-de-protrombina-quick/)

”Recipient de recoltare – vacutainer cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodiu – sange=1/9).

Presiunea realizata de garou trebuie sa fie intre valoarea presiunii sistolice si cea a presiunii diastolice si nu trebuie sa depaseasca 1 minut. Daca punctia venoasa a esuat, o noua tentativa pe aceeasi vena nu se poate face decat dupa 10 minute.

Cantitate recoltata – cat permite vacuumul; pentru a preveni coagularea partiala a probei se va asigura amestecul corect al sangelui cu anticoagulantul, prin miscari de inversiune a tubului (5-6 inversiuni blande).

Cauze de respingere a probei – vacutainer care nu este plin (cel putin 90%); proba hemolizata sau coagulata, proba recoltata in alt tub decat cu citrat .”

ATENTIE: staza prelungita = staza peste 90 secunde
ATENTIE: staza prelungita produce HEMOLIZA si nu COAGULARE !

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

🔴👉 Vom viziona IMPREUNA cu participantii imagini de cazuri cu PLĂGI ÎN FAZĂ DE NECROZĂ si vom DISCUTA ce se poate face pentru a facilita debridarea, ce nu e recomandat sau ce se greseste frecvent si ce solutii putem gasi pentru a evita complicarea situației, inclusiv despre produse farmaceutice existente pe piata medicala
Webinar - Plagi in faza de NECROZA

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!