fbpx

Punctia venoasa – Administrarea intravenoasa – Recoltarea sangelui – Tratamente la domiciliu

Dragi colegi, aceasta postare se adreseaza in special colegilor incepatori, va rog cei cu experienta sa nu se simta ofuscati, nu vreau sa dau lectii celor care au ani experienta in spate. Imi propun sa port o discutie legata de punctia venoasa cu diverse marimi de ace in functie de calibrul venei pentru a-i ajuta pe cei ce debuteaza in meserie sa faca alegerile corecte in interesul pacientului. 

O sa discut azi despre doua situatii distincte de punctie : in vederea recoltarii de sange si in vederea administrarii tratamentului intravenos.

Eu folosesc pentru aceste doua tipuri de manopere doar fluturasi / microperfuzoare ( insist sa trec ambele denumiri pt ca am avut dispute pe acest grup cu colegi care foarte vehement ma contraziceau ca acestia sunt fluturasi si nu microperfuzoare . Eu imi achizitionez singura aceste manteriale de la firmele cu specific, iar la unele gasim produsul cu denumirea de microperfuzor, iar la altii cu demumirea de fluturasi. Este absurd sa ne apucam sa ne certam pt un astfel de detaliu cand lucrul important este acuratetea folosirii lui. )

V-am atasat mai jos fluturasi din dotarea proprie, de diferite dimensiuni pe care ii folosesc, alegandu-i in functie de calibrul si fragilitatea venelor.

Administrarea intravenoasa - Recoltarea sangelui - Ce tipuri de fluturasi folosesc la punctia venoasa?
De exemplu: fluturasii gri sunt cei mai subtiri 27G, ii folosesc la administrarea IV pt pacientii cu fragilitate vasculara crescuta ( imaginile arata membre ale unei astfel de paciente – echimozele sunt de la o tentativa esuata de recoltare executata de o colega la domiciliu, pacienta, nedeplasabila fiind, m-a solicitat ulterior pt manopera, avand nevoie de verificare INR in vederea monitorizarii tratamentului anticoagulant ).
Administrarea intravenoasa - Recoltarea sangelui - Ce tipuri de fluturasi folosesc la punctia venoasa?
De asemenea, il folosesc pentru administrarea de calciu intravenos sau hemisuccinat de hidrocortizon, pentru ca la aceste substante administrarea se face extrem, extrem de lent, iar acesti fluturasi nu permit injectarea rapida oricat de mult ai incerca sa apesi pistonul seringii.
Avem apoi fluturasii portocalii care au dimensiunea de 25G care si aceia ii folosesc pt administrari IV la pacienti cu vene subtiri, dar care nu au chiar asa mare sensibilitate sau la administrari in vene de pe fata interna a incheieturii mainii daca vena nu prezinta fragilitate ( vezi imaginea 8 ) sau fata externa a palmei ( vezi imaginile 6 si 7 ).
Administrarea intravenoasa - Recoltarea sangelui - Ce tipuri de fluturasi folosesc la punctia venoasa?
Administrarea intravenoasa - Recoltarea sangelui - Ce tipuri de fluturasi folosesc la punctia venoasa?
Avem apoi fluturasii albastri care au calibru de 23G care ii folosesc la administrari pe vene de la plica cotului sau orice vene fara probleme ( vezi imaginile 5, 6, 7 ). 
Administrarea intravenoasa - Recoltarea sangelui - Ce tipuri de fluturasi folosesc la punctia venoasa?
Administrarea intravenoasa - Recoltarea sangelui - Ce tipuri de fluturasi folosesc la punctia venoasa?
Fluturasii verzi de calibru 21G de cele mai multe ori ii folosesc la administrare de perfuzabile. Sincer, eu URASC branulele. In primul rand pacientii cu care eu lucrez la domicilii au nevoie de maxim o perfuzie pe zi sau una – doua administrari IV / zi pentru care nu merita sa montezi o branula ce lasa niste hematoame in urma, resorbabile in 2-3 saptamani. Plus ca majoritatea la domiciliu nu stiu sa si-o ingrijeasca, iar apartinatorii nici atat, prin urmare dupa una maxim doua administrari branula nu mai este permeabila, perforandu-se la capatul proximal datorita fortarii ei, nemaipomenind faptul ca la domiciliu daca apartinatorii nu sunt atenti pacientii isi smulg branulele, producandu-se sangerari severe si formarea de hematoame si echimoze. Cu acesti fluturasi, punctionezi vena, fixezi aripioarele cu un leucoplast, faci administrarea supravegheata, extragi acul dupa care faci staza cat este nevoie si aplici un plasture. Astfel nu risti nimic ( nici accidente, nici echimoze, nici hematoame ), iar o vena daca faci punctia corespunzator o poti folosi de foarte multe ori. Am avut pacient care avea doar o singura vena abordabila la plica cotului ( in rest nu se putea distinge nimic, pacient de 135kg ) si aveam de efectuat un tratament cu antibiotic IV de 2×1 fiola pe zi. Am folosit un fluturas de 27G si am intepat acea vena de 20 ori fara sa ramana nici o urma, iar pacientul nu a acuzat nici cel mai mic disconfort.

Ura mea pentru branule este de pe vremea in care m-am aflat eu in postura de pacient si dupa 5 zile de internare am tras 3 saptamani sa imi vindec bratele de hematoame. Mi-am jurat atunci ca eu nu voi face administrari prin branula decat daca este imperios necesar ( specific, intraspitalicesc lucrurile stau altfel, noi discutam aici strict de administrarile din ambulator sau de la domicilii ). 

Specific, EU așa lucrez, din experiența mea am constatat că este cel mai puțin traumatizant pentru pacient și cu cele mai puține daune lăsate de puncționarea venelor. 

Administrarea intravenoasa - Recoltarea sangelui - Ce tipuri de fluturasi folosesc la punctia venoasa?

De asemenea mai avem microperfuzoare / fluturasi cu adaptor Luer de 21G ( verzi ) si 23G ( albastri ), al carui adaptor il infiletez pe un holder si efectuez recoltarea, alegand pentru vene fragile fluturasii albastri, iar pentru ceilalti cei verzi.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Videoclip despre alegerea fluturasilor in punctia venoasa

O discutie in cadrul unui LIVE despre alegerea fluturasilor in punctia venoasa

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!