fbpx

Cum utilizez serul fiziologic la flacon in punctia venoasa?

Avem de administrat un tratament injectabil intravenos, a carui susbstanta se dizolva in seringa de 20 ml cu ser fiziologic.
Avem un flacon de ser pe care il folosim la dizolvarile mai multor pacienti ( nu discutam aici de ce nu se folosesc flacoane distincte sau fiole pt ca nu vream sa creem polemici ).
1. Ce se aspira mai intai: substanta de injectat ( care poate fi si solutie in fiola ) sau serul
2. De ce faceti asa cum sustineti?
3. Ce se poate intampla daca faceti altfel?
4. Cum se pastreaza serul fiziologic dupa penetrarea protectiei de cauciuc?

1. Eu personal aspir serul ( calculez cantitatea necesara astfel: daca fiola de injectabil este de 10 ml, aspir intai 10 ml ser fiziologic si apoi aspir injectabilul din fiola fara a mai reveni cu acelasi ac in ser )

2. Toate astea pentru a nu contamina serul cu substanta de administrat

3. Se poate la urmatorul pacient sa ii provoace un soc anafilactic ( daca acesta este alergic la substanta respectiva )

4. Serul fiziologic dupa penetrarea cauciucului se pastreaza la frigider:

  • s-au facut teste pe un ser tinut 24 de ore la temperatura camerei ( peste 25 grade ), dezvolta bacterii pe care ulterior le introduceti in vena sau plagi daca o folositi la plagi
  • ricum producatorul de ser fiziologic scrie in prospect: a se pastra la o temperatura sub 25 grade ( chiar si sigilat )
  • se lasa acul roz ( cu care am aspirat serul ) inauntru infipt in protectia de cauciuc a flaconului si se protejeaza cu un capacel “in stopper” similar cu cel de la branula, in caz ca nu avem dispozitiv de transfer pe care sa il folosim in aceste manevre si care, avand posibilitatea de inchidere poate ramane pe loc pe perioada utilizarii.
  • la o urmatoare utilizare, fie scoatem serul din frigider cu jumatate de ora inainte sa se incalzeasca, fie daca am uitat, aspiram serul si il incalzim in podul palmei
  • cel mai corect ar fi sa folosim fiole de ser, dar din pacate dupa cum stim, la acestea platim ambalajele mai mult decat serul in sine, fiind foarte scumpe pentru bugetul unui pensionar, daca acesta ar avea nevoie de exmplu de un tratament injectabil intravenos timp de 10 zile de doua ori pe zi

Daca pe sectii nu se face asa ( dupa cum imi argumenta cineva, asta nu inseamna ca este si corect, dimpotriva, este o practica defectuos invatata si transmisa pe cale orala de la o asistenta la alta.

Daca nu avem timp sa lucram corect, in beneficiul pacientului, asta nu inseamna ca se justifica: lipsa timpului NU justifica o conduita defectuoasa care pune viata pacientului in pericol.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ în 16.05.21
(👇 click pe imagine👇 )

Webinar - Montarea unei branule

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!