fbpx

Subiecte medicale

Vreau să dezbat câteva lucruri supărătoare din sistemul in care ne desfăsuram cu totii aceasta minunata meserie ca sa intelegem ca in primul rand schimbarea trebuie sa inceapa cu NOI si nu sa asteptam sa o faca altcineva in locul nostru!

Cateva fraze care poate va sunt cunoscute si care pe mine ma revolta MAXIM când mi se întâmplă se le aud :

*Poti sa imi “rezolvi” un loc la analize?
*Nu stii cum pot rezolva un RMN cu bilet de gratuitate?
*Ma ajuti cu o internare pentru tata cateva saptamani, ca nu il mai pot tine acasa?
*Ma rezolvi si pe mine cu un concediu medical?
*Nu stii cum ii “rezolv” la mama o pensie de boala?
*Imi aduci si mie de la tine de pe sectie niste materiale sanitare sa nu mai dau banii pentru ingrijirea bunicii?

Subiecte medicale - Putem intelege oare ca 👉 TARA noastra este CASA noastra?

Mereu cineva vrea sa “rezolve” ceva!!!
Nu e corect oameni buni!!!
Tot ce cereti, tot ce incercati sa “rezolvati” este un prejudiciu adus celorlalti si VOUA implicit. Sunt bani care merg de la stat pe actiuni nejustificate. Acesti bani merg din buzunarul meu si al vostru si de unde tot iei si nu mai pui, ajungi la “fundul sacului”. 

  • Mai nou pentru orice “junghi” pacientul vrea RMN de la stat care costa 600 lei pe un segment. Pana mai ieri, nimeni nu stia ce e ala RMN, acum toti vor RMN pentru ca au ridicat o lada si i-au luat durerile de “șale”, dar nu oricum, vor pe banii statului ( care parca nu ar fi tot ai nostri ! ). Oameni buni, daca pe careva il apuca studiul medicinii de pe internet si vrea sa isi faca investigatii scumpe, e liber sa o faca, dar pe banii lui, daca e atat de destept sa se auto-diagnosticheze!
  • Va rog dragi colegi, indiferent de pozitia pe care va aflati: receptie laboratoare, centre de imagistica, ambulatoriu etc, incercati sa va pastrati integritatea si sa respectati protocoalele si legile, nu ne facem nici un serviciu oferind favoritisme. Toti avem neamuri, prieteni, fosti colegi de scoala etc, ce s-ar intampla daca toti cei aflati in clinici sau astfel de pozitii i-am “rezolva” pe toti? Cum ar mai avea acces la serviciile medicale, cei care realmente au nevoie si viata lor depinde de asta?
  • Varstnicii mai nou, au un mare hobby in a se analiza. Isi fac analize de laborator tot la 3 – 6 luni sa mai vada “cum stau”. Si nu oricum: pe gratis ca de-aia au platit o viata la stat. Daca ii intrebi: dar ce probleme au fost la ultimele analize? Ei iti raspund : am avut colesterolul marit, numai ca eu nu iau medicamente ca nu imi distrug ficatul cu ele. Si-atunci te intrebi: ce mama naibii vor sa vada in ele ( analizele )? Ok daca vrei sa te analizezi, si daca trebuie si daca nu, scoate dumneata banii de la ciorap si investigheaza-te cat doresti pe banii dumitale, dar nu se poate sa folosesti banii statului, care poate ar putea fi folositi la salvarea unui copil. Este inuman, dragi prieteni sa gandim atat de limitat si egoist!!!
  • Daca bunica e la pat si ne coplesesc financiar costurile pentru ingrijirea ei, nu este deloc in regula sa “rezolvam” internarea ei pe sectia vreunui coleg medic ( caruia probabil ii faci si lui rau, fortandu-l sa te ajute cu acest “mic serviciu” ). Aud de multe ori: “cum adica daca nu mai are nici o sansa nu il mai interneaza nimeni? Dar noi ce facem cu el acasa?”
  • Da, dragi prieteni, doua-trei saptamani pentru spitalizarea unui varstnic sau a unei persoane in faza terminala, a caror costuri pentru ingrijirile paliative sunt infernal de mari, pot salva viata a doi – trei copii care au urgente medico-chirurgicale. Ingrijile paliative se pot acorda si la domicilii, mai bine, mai rau, mai usor sau mai greu, dar se pot acorda, mobilizandu-ne toata familia, cautand suport la persoanele avizate sa acorde astfel de servicii, dar nu este corect si uman sa rapesti sansa la supravietuire a unor tineri, doar pentru ca tu esti prea comod sa te organizezi si sa te implici, sau doar pentru ca vrei sa mai obtii niste beneficii. Ba mai mult: cei cu bani incearca si “mituirea” medicului si daca pacientul decedeaza ( ceea ce este cel mai probabil, fiind in faza terminala ), mai si dai medicul si spitalul in judecata pentru proaste practici si ingrijiri sau pentru mituire. 
  • Nu spun ca sistemul este bun sau rau, dar asa cum este, daca il mai “ajutam” cu totii sa devina si mai disfunctional, ne ducem de râpă oameni buni. Și asa traim intr-un sistem sarac, nu e nevoie sa il saracim cu totul!
  • Asa ca: DRAGI COLEGI pe orice pozitie v-ati afla, va rog, incercati sa va comportati ca si cum ati vrea sa se comporte altii de pe pozitia voastra cu voi, in caz ca nu ati fi cadre medicale cu putere de decizie pe anumite sectoare. 
  • Din suflet va rog haideti sa gandim la nivel GLOBAL ( la nivel MACRO ) si sa nu fim atat de ingusti la minte sa credem ca daca “luam” azi din spital niste materiale sa il ajutam pe cutarica sau sa ii facem la vecina niste tratamente cu ele, am facut un bine! Nu, am prejudiciat un pacient caruia ii erau destinate de drept aceste materiale. Daca “am rezolvat” cuiva un loc la RMN poate acel loc salva viata unui tanar care avea nevoie de confirmarea evolutiei  tratamentului oncologic. 
  • Pot continua la nesfarsit cu exemplele, dar cu siguranta in sufletul vostru le stiti cu totii si ma aprobati. Ceea ce mai trebuie sa faceti, este sa si actionati ca atare pentru corectarea lor!!

“Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea”
( Desi, îi este atribuită lui Kenedy,  Creatorul acestei fraze, este nimeni altul decât poetul şi filosoful libanez de geniu Khalil Gibran (1883-1931))

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Această povestire este o ficțiune, orice asemănare cu persoane sau situații din viața reală este pur întâmplătoare !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!