fbpx

Care este abordarea mea in tratamentele la domicilii?

Care a fost abordarea mea atunci când preluam un pacient la domiciliu?

 

  • La intrarea în casa omului indiferent de situație, îmbrăcam botoșei de unică folosință pe care îi foloseam încă de la intrare ( pe majoritatea vârstnicilor îi enervează nesocotirea normelor lor de curățenie, chiar dacă nouă ni se pare dezastru în casa respectivă, ei au altă noțiune și disponibilitate pentru curațenie și ordine – e primul pas spre legarea unei relații de respect față de casa și munca lor, aparent nesemnificativ, este un gest care ne dă un 10 la comportament încă din start )
Bacteria Helicobacter Pylori
  • Aveam mereu gel dezinfectant pe care îl foloseam de fiecare dată după intrarea în casa. Atenție! Protocoalele de îngrijiri la domiciliu prevăd că NU se folosește baia pacientului, datorită deficitului de autoîngrijire a multora dintre ei, puteam să mă contaminez sau să transport diverse infecții de la un pacient la altul. Dacă pacientul insita să folosesc baia, considerând de multe ori mai important acest aspect, decât actul medical în sine ( în mod policticos ) îi explicam că normele de îngrijiri la domicilii NU VĂ PERMIT folosirea toaletei pacientului.
Bacteria Helicobacter Pylori
  • Foloseam mănuși de unică folosință în orice împrejurări!!! Acestea erau pentru protecția mea și NU pentru cea a pacientului. Nu aveam nevoie la domicilii de mănuși sterile indiferent de ce manoperă desfășuram : nu efectuam acasă manopere ce necesitau instrumentare, pentru că nu aveam o  terță persoană pentru a o folosi pe post de instrumentară. ( Dacă faceam  un pansament: ambalajul compreselor, tuburile de unguente, etc totul era contaminat, iar eu aveam nevoie să le ating. Oricum, o plagă nu se atinge cu manușile, ci doar cu compresa sterilă, ACESTA este aspectul cel mai important, cum mânuiesc compresa pentru a face ca doar zona sterilă să intre în contact cu plaga – acesta va fi subiectul altei postări.
Bacteria Helicobacter Pylori
  • Nu vmă apucam de NIMIC până nu cunoașteam pacientul din punct de vedere holistic: mă prezentam politicos, urmăream cum reacționa la gestul meu de strângere al mâinii, NU discutam doar cu aparținătorii despre pacient și problema acestuia, ca și cum acesta ar fi un obiect de mobilier. El NU era “obiectul” muncii mele, ci un suflet la ale cărui nevoi, TREBUIEA să vibrez, folosindu-i numele mic în adresare, dar cu respect “dl Marcel cum mai sunteți, d-na Maria ce mai faceți”, îi dădeam o stare de confort și astfel începeam să comunic eficient la nivel afectiv. Aflam ce profesie a avut înainte de cea de “pacient”, iar dacă persoana a avut o anume funcție, ajuta mult să abordaez o atitudine respectuoasă “dl profesor cum mai sunteti / d-na doctor ce mai faceți”, arata că indiferent cât de căzut este în acel moment, îi respect autoritatea, încă el era acel cineva care a fost toată viața. Această atitudine ajută la câștigarea încrederii, iar procesul terapeutic este pe jumătate câștigat, având deja complianța lui. Nu ajută deloc abordarea: “ce mai face bătrânul azi”, “hai bunicule întoarce-te” etc.
Bacteria Helicobacter Pylori
  • De asemene, nu inițiam NIMIC până nu cunoșteam starea lui actuală cu toate bolile asociate: aici solicitam ultima ieșire din spital, ultimele evaluări ale stării de sănătate din ambulatorii, rețeta și indicația medicală pentru manopera solicitată, verificam funcțiile vitale, priveam atent faciesul, verificam răspunsul la stimuli ( chiar și doar “din ochi” prin interrelaționarea cu el îmi puteam face o idee despre deficiențele pe care le avea.
  • După ce m-am edificat cu toate aspectele și procedam la efectuarea manoperei, iar pacientul avea deja cumpărată medicația, era IMPERIOS necesară verificarea acesteia cu corespondenul de pe rețetă, verificarea datelor de expirare, verificarea integrității lor.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!