fbpx

Tratamente la domiciliu – Pansamante – Tratarea ranilor – Administrarea injectabila – Recoltarea sangelui

Care este abordarea mea atunci când preiau un pacient la domiciliu?

  • La intrarea în casa omului indiferent de situație, îmbrac botoșei de unică folosință pe care îi folosesc încă de la intrare ( pe majoritatea vârstnicilor îi enervează nesocotirea normelor lor de curățenie, chiar dacă nouă ni se pare dezastru în casa respectivă, ei au altă noțiune și disponibilitate pentru curațenie și ordine – e primul pas spre legarea unei relații de respect față de casa și munca lor, aparent nesemnificativ, este un gest care ne dă un 10 la comportament încă din start )
Tratamente la domiciliu - Pansamante - Tratarea ranilor - Administrarea injectabila - Recoltarea sangelui - Care este abordarea mea in tratamentele la domicilii?
  • Am mereu gel dezinfectant pe care îl folosesc de fiecare dată după intrarea în casă. Atenție! Protocoalele de îngrijiri la domiciliu prevăd că NU se folosește baia pacientului, datorită deficitului de autoîngrijire a multora dintre ei, putem să ne contaminăm sau să transportăm diverse infecții de la un pacient la altul. Dacă pacientul insită să folosesc baia, considerând de multe ori mai important acest aspect, decât actul medical în sine ( în mod policticos ) îi explic că normele de îngrijiri la domicilii NU NE PERMIT folosirea toaletei pacientului.
Tratamente la domiciliu - Pansamante - Tratarea ranilor - Administrarea injectabila - Recoltarea sangelui - Care este abordarea mea in tratamentele la domicilii?
  • Folosesc mănuși de unică folosință în orice împrejurări!!! Acestea sunt pentru protecția mea și NU pentru cea a pacientului. Nu am nevoie la domicilii de mănuși sterile indiferent de ce manoperă desfășor : nu efectuez acasă la pacient manopere ce necesită instrumentare, pentru că nu am o  terță persoană pentru a o folosi ca să mă deservească cu instrumente. ( Dacă fac un pansament: ambalajul compreselor, tuburile de unguente, etc totul este contaminat, iar eu am nevoie să le ating pentru utilizare. Oricum, o plagă nu se atinge cu manușile, ci doar cu compresa sterilă, ACESTA este aspectul cel mai important în efectuarea unui pansament: cum mânuiesc compresa pentru a face ca doar zona sterilă să intre în contact cu plaga – acesta va fi subiectul altei postări.
Tratamente la domiciliu - Pansamante - Tratarea ranilor - Administrarea injectabila - Recoltarea sangelui - Care este abordarea mea in tratamentele la domicilii?
  • Nu mă apuc de NIMIC până nu cunosc pacientul din punct de vedere holistic: mă prezint politicos, urmăresc cum reacționează la gestul meu de strângere al mâinii, NU discut doar cu aparținătorii despre pacient și problema acestuia, ca și cum acesta ar fi un obiect de mobilier. El NU este “obiectul” muncii mele, ci un suflet la ale cărui nevoi, TREBUIE să vibrez, folosindu-i numele mic în adresare, dar cu respect “dl Marcel cum mai sunteți, d-na Maria ce mai faceți”. Această abordare îi dă o stare de confort și astfel începem să comunicăm eficient la nivel afectiv. Aflu ce profesie a avut înainte de cea de “pacient”, iar dacă persoana a avut o anume funcție, ajută mult să abordaez o atitudine respectuoasă “dl profesor cum mai sunteti / d-na doctor ce mai faceți”, arată că indiferent cât de căzut este în acel moment, îi respect autoritatea, încă el este acel cineva care a fost toată viața. Această atitudine ajută la câștigarea încrederii, iar procesul terapeutic este pe jumătate câștigat, având deja complianța lui. Nu ajută deloc abordarea: “ce mai face bătrânul azi”, “hai bunicule întoarce-te” etc.
Tratamente la domiciliu - Pansamante - Tratarea ranilor - Administrarea injectabila - Recoltarea sangelui - Care este abordarea mea in tratamentele la domicilii?
  • De asemene, nu inițiez NIMIC până nu cunosc starea lui actuală cu toate bolile asociate: aici solicit ultima ieșire din spital, ultimele evaluări ale stării de sănătate din ambulatorii, rețeta și indicația medicală pentru manopera solicitată, verific funcțiile vitale, privesc atent faciesul, verific răspunsul la stimuli ( chiar și doar “din ochi” prin interrelaționarea cu el îmi pot face o idee despre deficiențele pe care le are ).
  • După ce mă edificat cu toate aspectele și vreau să purced la efectuarea manoperei, in cazul în care pacientul avea dinainte cumpărată medicația, este IMPERIOS necesar să verific produsele cumpărate cu corespondenul de pe rețetă, de asemenea, verificarea datelor de expirare, verificarea integrității lor.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!