logositemeda

✅ Păstrează-te informat‼️
✅ Ia atitudine‼️
Rămâi în viață‼️

Tratamente la domiciliu – Analize medicale – Infectie urinara – Cistita

Am fost întrebată, de ce uneori într-o infectie urinara, desi se administreaza un antibiotic de elecție, conform antibiogramei, după tratamentul administrat de medic de 7-10 zile, acesta nu a dat rezultate. 

Pentru cei care nu stiu, urocultura, analiza de urină ce depistează bacteria care dă o infecție urinară, este o analiză prin care se însămânțează niste medii de cultură îmbogățite, ce favorizează cresterea coloniilor de bacterii, specifice florei urinare ( despre aceasta vorbim acum ). Cele mai frecvente infecții ( 80%) sunt date de proliferarea bacteriei numite Escherichia Coli ( o bacterie, ce în mod fiziologic, se află în urină, însă dacă aceasta începe să se înmulțească nejustificat, dând un număr de peste 100.000 de germeni / câmp, atunci vorbim de o infecție urinară cu această bacterie. De asemenea, alți germeni incriminați în infecțiile urinare mai pot fi: Klebsiella, Proteus, Chlamydia, Mycoplasma ( ultimele două putând fi transmise prin contact sexual ), etc.

După ce medicul microbiolog, a ținut plăcile Petri însămânțate cu proba de urină, timp de 24 ore la o temperatură de 37 grade, creeând mediul de dezvoltare propice pentru dezvoltarea acestora ( temperatura si umiditatea proprii organismului ), va purcede apoi la citirea lor.

Privind la microscop, va observa ce tip de bacterie s-a înmulțit, dând acel număr de germeni, de peste 100.000, pentru a îndeplini condiția unei infecții urinare.

După ce acesta stabileste, tipul germenelui care a dat infecția, îl va izola si va pune peste el mai multe tipuri de antibiotice, care se cunoaste că luptă cu acest tip de bacterie.

Se mai lasă plăcile respective, în aceleasi condiții de umiditate si temperatură, încă 24 ore, după care se citesc din nou, pentru observarea antibioticului care a avut efect asupra distrugerii bacteriei.

Astfel, vom avea ca rezultat al uroculturii, numele bacteriei si o lista de antibiotice ( antibiograma ), care ne va da puterea antibioticelor asupra bacteriei:  “Rezistent”. “Intermediar” sau “Sensibil”. Din lista aceasta se va alege unul din antibioticele care au în dreptul lor specificația : “Sensibil”.

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!

👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇

Kituri punctie venoasa marca Meda Talos

Până aici totul clar, am ales antibioticul, si conform prospectului, medicul calculeaza doza necesară pe kg/corp.

După 7-10 zile de tratament, se face o pauză de 72 ore, iar când pacientul reface urocultura, se constată că infecția este tot acolo, iar antibioticul la care era sensibil, a devenit rezistent. De ce?

Una din cauze, si cea mai frecventă, este că unele bacterii secretă o enzimă, numită beta-lactamaza. Beta-lactamazele sunt niste enzime secretate de către bacterii care neutralizeaza antibioticele beta-lactamine, făcându-le ineficiente.

Cu toate că in VITRO ( în laborator, într-un mediu controlat ), bacteria se comportă conform asteptărilor, in VIVO ( în corpul uman ), ea începe să secrete aceste enzime, care vor anihila efectul antibioticelor beta-lactamine.

Unele laboratoare, care au “în dotare” medici microbiologi de excepție, vor avertiza medicul curant, printr-un rezultat de genul : “Infecție cu E.Coli cu beta-lactamaze cu spectru extins”, astfel încât, medicul curant, va înțelege avertizarea, si va alege din lista de antibiotice, pe cele, care chiar “sensibile” fiind, nu sunt antibiotice beta-lactamine ( care nu se lasă anihilate de aceste enzime ).

Acest material, l-am redactat pentru colegii începători, la un nivel destul de basic. Stiu, ceilalți, ați mai putea adăuga “n” detalii la prezentare ( multe alte tipuri de bacterii, perioada de citire care poate fi de 72 ore si nu 48, în caz că este nevoie să se facă un PASAJ al probei si multe alte detalii, care sper că vor face subiectul altui articol ), însă prin acest articol, vroiam să transmit noțiuni elementare colegilor începători. 

UPDATE 2025: ( Varianta amuzantă )

Cum se face că ai luat antibioticul ca un campion, dar bacteria încă face party în vezica ta?

Imaginează-ți că ai o petrecere acasă, dar nu una obișnuită – ci una organizată de niște microbi petrecăreți! Escherichia Coli și prietenii săi (Klebsiella, Proteus și alți băieți de cartier) s-au mutat în vezica ta și s-au decis să facă un chef de zile mari. Tu, disperat, chemi forțele de ordine – antibioticul, conform listei de invitați interziși (antibiograma). Poliția microbiană intervine, dar când te uiți după câteva zile… ce să vezi? Petrecerea continuă și mai abitir! Ce naiba s-a întâmplat?

Hai să ne întoarcem puțin la filmul acțiunii! Urocultura, această „anchetă criminalistică” a urinei, identifică răufăcătorul care face ravagii. Laborantul ia proba, o pune la căldurică, la 37 de grade – temperatura ideală pentru chefuitorii bacterieni – și așteaptă 24 de ore să vadă cine se înmulțește cel mai rapid. Apoi, le testează slăbiciunile, punând pe ei mai multe antibiotice să vadă cine-i termină mai repede. După încă 24 de ore, vine verdictul: „Sensibil” (bacteria cade lată), „Intermediar” (e cam șmecheră, dar încă poate fi pusă la punct) sau „Rezistent” (boss-ul mafiei microbiene care nu se lasă doborât ușor).

Medicul îți dă antibioticul potrivit, tu iei tratamentul ca un elev conștiincios timp de 7-10 zile și speri că ai scăpat. Doar că la următorul control, surpriză! Inamicii sunt tot acolo și acum au scuturi mai groase! Cum?! De ce?!

Ei bine, șmecheria stă în niște enzime ninja numite beta-lactamaze. Acestea sunt armele secrete ale bacteriilor care le permit să distrugă antibioticele beta-lactamice, cum ar fi penicilinele și cefalosporinele. Pe placa de laborator, în mediul controlat, bacteriile par cuminți și cooperante, dar odată ajunse în corpul tău, ele își activează „forțele speciale” și anihilează antibioticul. Și uite așa, în loc să moară, bacteriile devin și mai puternice, ca niște răufăcători care învață noi tehnici de autoapărare după fiecare atac.

Dacă laboratorul tău are un microbiolog super vigilent, el îți va da un indiciu prețios: „Infecție cu E.Coli cu beta-lactamaze cu spectru extins.” Tradus pe limba noastră? „Boss, bacteriile astea sunt antrenate și nu cad în plasa antibioticelor obișnuite”. În acest caz, medicul va alege un alt antibiotic, unul care nu poate fi anihilat de beta-lactamaze, pentru a închide definitiv petrecerea microbiană.

Așa că, dacă vreodată te întrebi de ce antibioticul perfect ales în laborator nu a funcționat în corpul tău, să știi că bacteriile sunt mai perfide decât par.

Și nu uita: Păstrează-te informat, ia atitudine, rămâi în viață!

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Cumpără Kiturile de Practică  !!!

👉 Am lansat shop-ul NU rata reducerile intra accesând imaginea de mai jos👇👇👇

Model practica punctie venoasa manuta rosu

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!