fbpx

Tratamente la domiciliu – Analize medicale – Infectie urinara – Cistita

Am fost întrebată, de ce uneori într-o infectie urinara, desi se administreaza un antibiotic de elecție, conform antibiogramei, după tratamentul administrat de medic de 7-10 zile, acesta nu a dat rezultate. 

Pentru cei care nu stiu, urocultura, analiza de urină ce depistează bacteria care dă o infecție urinară, este o analiză prin care se însămânțează niste medii de cultură îmbogățite, ce favorizează cresterea coloniilor de bacterii, specifice florei urinare ( despre aceasta vorbim acum ). Cele mai frecvente infecții ( 80%) sunt date de proliferarea bacteriei numite Escherichia Coli ( o bacterie, ce în mod fiziologic, se află în urină, însă dacă aceasta începe să se înmulțească nejustificat, dând un număr de peste 100.000 de germeni / câmp, atunci vorbim de o infecție urinară cu această bacterie. De asemenea, alți germeni incriminați în infecțiile urinare mai pot fi: Klebsiella, Proteus, Chlamydia, Mycoplasma ( ultimele două putând fi transmise prin contact sexual ), etc.

După ce medicul microbiolog, a ținut plăcile Petri însămânțate cu proba de urină, timp de 24 ore la o temperatură de 37 grade, creeând mediul de dezvoltare propice pentru dezvoltarea acestora ( temperatura si umiditatea proprii organismului ), va purcede apoi la citirea lor.

Privind la microscop, va observa ce tip de bacterie s-a înmulțit, dând acel număr de germeni, de peste 100.000, pentru a îndeplini condiția unei infecții urinare.

După ce acesta stabileste, tipul germenelui care a dat infecția, îl va izola si va pune peste el mai multe tipuri de antibiotice, care se cunoaste că luptă cu acest tip de bacterie.

Se mai lasă plăcile respective, în aceleasi condiții de umiditate si temperatură, încă 24 ore, după care se citesc din nou, pentru observarea antibioticului care a avut efect asupra distrugerii bacteriei.

Astfel, vom avea ca rezultat al uroculturii, numele bacteriei si o lista de antibiotice ( antibiograma ), care ne va da puterea antibioticelor asupra bacteriei:  “Rezistent”. “Intermediar” sau “Sensibil”. Din lista aceasta se va alege unul din antibioticele care au în dreptul lor specificația : “Sensibil”.

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Suporturi de CURS pentru cei care doresc aflarea SECRETELOR care duc la reusita procedurii, dincolo de protocoale. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇

Suporturi video de seminarii

Până aici totul clar, am ales antibioticul, si conform prospectului, medicul calculeaza doza necesară pe kg/corp.

După 7-10 zile de tratament, se face o pauză de 72 ore, iar când pacientul reface urocultura, se constată că infecția este tot acolo, iar antibioticul la care era sensibil, a devenit rezistent. De ce?

Una din cauze, si cea mai frecventă, este că unele bacterii secretă o enzimă, numită beta-lactamaza. Beta-lactamazele sunt niste enzime secretate de către bacterii care neutralizeaza antibioticele, beta-lactamine, făcându-le ineficiente.

Cu toate că in VITRO ( în laborator, într-un mediu controlat ), bacteria se comportă conform asteptărilor, in VIVO ( în corpul uman ), ea începe să secrete aceste enzime, care vor anihila efectul antibioticelor beta-lactamine.

Unele laboratoare, care au “în dotare” medici microbiologi de excepție, vor avertiza medicul curant, printr-un rezultat de genul : “Infecție cu E.Coli cu beta-lactamaze cu spectru extins”, astfel încât, medicul curant, va înțelege avertizarea, si va alege din lista de antibiotice, pe cele, care chiar “sensibile” fiind, nu sunt antibiotice beta-lactamine ( care nu se lasă anihilate de aceste enzime ).

Acest material, l-am redactat pentru colegii începători, la un nivel destul de basic. Stiu, ceilalți, ați mai putea adăuga “n” detalii la prezentare ( multe alte tipuri de bacterii, perioada de citire care poate fi de 72 ore si nu 48, în caz că este nevoie să se facă un PASAJ al probei si multe alte detalii, care sper că vor face subiectul altui articol ), însă prin acest articol, vroiam să transmit noțiuni elementare colegilor începători. 

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!