fbpx

Punctia venoasa – Administrarea intravenoasa – Administrarea medicamentelor – Administrarea intramusculara

Si pentru ca am tot vorbit pe grupul de Asistenti Medicali pe care il administrez si pe care il puteti accesa aici: Asistenti Medicali – Cazuri, Manopere, Tehnici, despre diferenta dintre DILUTII si DIZOLVARI de substante, am sesizat ca se face confuzie intre DILUTIE si DIZOLVARE, haideti sa vedem ce inseamna una si ce inseamna cealalta notiune.

ATENTIE: acest articol face obiectul exemplificarii dozajului de 40 mg/ml. Mentionez acest lucru deoarece exista multe forme de ambalare, dozaj/fiola, iar eu nu am cum sa le discut in parte si nu ma pot raporta la firmele farmaceutice din toata lumea. Cei care m-ati corectat va rog verificati:
* exista fiole de 40 mg/ml ( forma de prezentare la 1ml si la 2ml )
* exista fiole de 80 mg/2 ml ( forma de prezentare fiola de 2 ml si de 4 ml – dar daca faceti un calcul aici vorbim tot de 40mg substanta activa/ml )
* exista fiola de 40 mg/2 ml (forma de prezentare fiola de 2 ml – aici vorbim de 20 mg substanta activa/ml )
* exista fiola de gentamicina de 160mg/2ml ( forma de prezentare fiola de 2ml – aici vorbim de 80 mg substanta activa intr-un ml ).
Deci, dragii mei, noi NU ne raportam pe acest grup/site NUMAI la Romania si furnizorii de aici, pentru ca printre noi exista si asistenti romani de pretutindeni care ne urmaresc si au nevoie de informatii pertinente scrise în limba maternă!

Astfel, am refacut acest articol pentru a fi mai explicit si a intelege toata lumea ca NOI ca asistenti facem calculele INDEPENDENT de formele de prezentare, luand in calcul doza recomandata de medic ( sau maxim recomandata de producator ) si calculele se fac pe mg substanta activa / kg corp raportata la cate mg substanta activa se regasesc intr-un ml din forma de prezentare pe care noi o administram. Astfel luam mai jos exemplul gentamicinei de 40mg/ml si exemplificam.

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇

Webinar - Montare BRANULĂ - Poză produs

Sa luam dozele uzuale date de prospectul publicat de ANM ( autoritatea nationala a medicamentului ):

  • Doza uzuală Adulţi, pacienţi vârstnici şi copii cu vârsta de 12 ani şi peste şi care au greutatea corporală mai mare de 50 kg:
    se administrează de la 3 până la 6 mg gentamicină pe kg greutate corporală şi pe zi, de preferat în doză unică, sau divizat în 2 subdoze
  • Nou-născuţi cu vârsta cuprinsă între 0-14 zile: se administrează de la 4 până la 7 mg gentamicină pe kg greutate corporală şi pe zi în doză unică.
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 15 zile şi 12 ani: se administrează 4,5 până la 7,5 mg gentamicină pe kg greutate corporală şi zi, de preferat în doză unică, sau divizat în 2 subdoze

Dizolvare :

Calea de administrare poate fi:

  • IV – administrare intravenoasa – cantitatea maximă 10mg/ml
  • IM – administrare intramusculara – cantitatea maximă 40mg/ml nediluat ( calea recomandata de producator )
  • PEV – cantitatea indicată dizolvată în 50-100 ml – administrată în 0,5-2 ore

Exact cum scrie in prospect: 40 mg genta se regasesc in 1 ml respectiv 80 mg care se regasesc de regula in 2 ml si se vor DIZOLVA in 10 ml de ser fiziologic, cel mai frecvent.

ATENTIE:  8 ml este cantitatea MINIMA de ser in care se dizolva pentru administrarea intravenoasa ( IV ), daca cantitatea de ser fiziologic e mai mare NU se intampla nimic, decat ca va fi mai hidratat pacientul.

Cum facem modul de dilutie al acestei substante pentru administrarea unui sugar de 2 kg? 

Este BINE stiut faptul ca noi ca asistenti medicali NU facem indicatii si nu administram NIMIC fara indicatie medicala, insa putem face astfel de calcule ca exercitii pentru o mai buna stapanire a administrarilor prin dilutii ale unor substante injectabile.

Pentru citirea ARTICOLULUI COMPLET acceseaza butonul rosu de mai jos pentru achizitionarea unui abonament care iti ofera acces nelimitat la tot continutul sectiunii ARTICOLE al site-ului.

Surse: https://www.anm.ro/_/_RCP/RCP_8064_25.08.15.pdf

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Ziua internațională a asistentului medical

👉 Cuponul de reducere de 50 lei poate fi utilizat în perioada 12-15.05.2022 aplicând codul de cupon "asistent22" și se aplică oricărui produs virtual de pe site: abonamente, suporturi video de curs sau webinarii👇👇👇

👉 Abonamente : https://www.medatalos.ro/pachete/
👉 Webinarii : https://www.medatalos.ro/achizitioneaza-webinar/
👉 Suporturi video de curs : https://www.medatalos.ro/module-video/

Cupon asistent22

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!