fbpx

Cum facem dilutia sau dizolvarea in cazul administrarii injectabile a gentamicinei?

Si pentru ca am tot vorbit pe grupul de Asistenti Medicali pe care il administrez si pe care il puteti accesa aici: Asistenti Medicali – Cazuri, Manopere, Tehnici, despre diferenta dintre DILUTII si DIZOLVARI de substante, am sesizat ca se face confuzie intre DILUTIE si DIZOLVARE, haideti sa vedem ce inseamna una si ce inseamna cealalta notiune.

ATENTIE: acest articol face obiectul exemplificarii dozajului de 40 mg/ml. Mentionez acest lucru deoarece exista multe forme de ambalare, dozaj/fiola, iar eu nu am cum sa le discut in parte si nu ma pot raporta la firmele farmaceutice din toata lumea. Cei care m-ati corectat va rog verificati: exista fiole de 40 mg/ml ( forma de prezentare la 1ml si la 2ml ), exista fiole de 80 mg/2 ml ( forma de prezentare fiola de 2 ml si de 4 ml – dar daca faceti un calcul aici vorbim tot de 40mg substanta activa/ml ), exista fiola de 40 mg/2 ml (forma de prezentare fiola de 2 ml – aici vorbim de 20 mg substanta activa/ml ), exista fiola de gentamicina de 160mg/2ml ( forma de prezentare fiola de 2ml – aici vorbim de 80 mg substanta activa intr-un ml ). Deci, dragii mei, noi NU ne raportam pe acest grup NUMAI la Romania si furnizorii de aici, pentru ca printre noi exista si asistenti romani de pretutindeni care ne urmaresc si au nevoie de informatii !

Astfel, am refacut acest articol pentru a fi mai explicit si a intelege toata lumea ca NOI ca asistenti facem calculele INDEPENDENT de formele de prezentare, luand in calcul doza recomandata de medic ( sau maxim recomandata de producator ) si calculele se fac mg substanta activa / kg corp raprtata la cate mg substanta activa se regasesc intr-un ml din forma de prezentare pe care noi o administram. Astfel luam mai jos exemplul gentamicinei de 40mg/ml si exemplificam.

Dizolvare :

Calea de administrare poate fi:

  • IV – administrare intravenoasa – cantitatea maximă 10mg/ml
  • IM – administrare intramusculara – cantitatea maximă 40mg/ml nediluat
  • PEV – cantitatea indicată dizolvată în 50-100 ml – administrată în 0,5-2 ore

Exact cum scrie in prospect: 40 mg genta se regasesc in 1 ml respectiv 80 mg care se regasesc de regula in 2 ml si se vor DIZOLVA in 10 ml de ser fiziologic, cel mai frecvent.

ATENTIE:  8 ml este cantitatea MINIMA de ser in care se dizolva pentru administrarea intravenoasa ( IV ), daca cantitatea de ser fiziologic e mai mare NU se intampla nimic, decat ca va fi mai hidratat pacientul.

Diluare :

Exemplu: avem un nou nascut de 2 kg care are nevoie de administrare de gentamicina. Prospectul spune ca se poate administra  7 mg / kg / corp asa ca va putea primi maxim 14 mg de gentamicina.

Cum vom face sa impartim o fiola de gentamicina de 40 mg care se gasesc intr-un ml ca sa obtinem 14 mg de substanta? Ar fi cam greu daca nu invatam sa facem: DILUTIA.

Indiferent ce forme de prezentare vom avea : fiole de 1 ml sau de 2 ml ( am fost corectata ca gentamicina de 40 mg/ml exista doar in fiole de 1 ml, ceea ce este eronat ) oricum nu conteaza pentru ca noi avem 1 ml de solutie in care exista 40 mg de gentamicina.

Acuma daca puiului de 2 kg  nu putem sa ii prindem vena si vrem sa facem intramuscular, va trebui sa administram o cantitate mica intramuscular, undeva pana la 2 ml de substanta si atunci vom proceda astfel:

La 1 ml de gentamicina adaugam 2 ml de ser fiziologic si vor rezulta 3 ml de substanta diluata care are 40 mg de gentamicina.

Daca 40 mg de genta ii avem in 3 ml de solutie atunci 14 mg de gentamicina ii vom avea conform regulii de trei simpla in ( 3×14 ) : 40 = 1,05 ml care ii putem administra intramuscular.

Este BINE stiut faptul ca noi ca asistenti medicali NU facem indicatii si nu administram NIMIC fara indicatie medicala, insa putem face astfel de calcule ca exercitii pentru o mai buna stapanire a administrarilor prin dilutii ale unor substante injectabile.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!