fbpx

Ce e important la toaletarea partiala a pacientului imobilizat la pat?

Pacienții imobilizați la pat, cu toate că nu intră în contact cu mediul exterior au nevoie la fel ca noi, cei sănătoși, de toaletarea partiala cel putin o data la 2-3 zile.

Pentru spălarea feței și a gâtului se pot folosi carpe din tifon moale, lavete special destinate acestor îngrijiri sau chiar și șervețele umede pentru o mai rapidă efectuare a toaletării parțiale.

Multă atenție trebuie acordată îngrijirii gâtului deoarece, stand la pat acumulează multă transpirație în pliurile din zona cervicală.

Următoarea zonă care trebuie îngrijită este zona axilară și mâinile care se șterg începând din zona distală spre cea proximală adică de la vârful degetelor înspre axila.

Toaletarea parțială a pacientului se face diferențiat pe zone, începând cu:

  • partea de sus a corpului așa cum am menționat față, gât, membre superioare, axila și trunchi apoi
  • parte inferioara a corpului adică membrele inferioare, începând de la zona distală spre cea proximală care se va curăța cu alte materiale pentru îngrijire: lavete, bureti, servetele sau ce va hotarati sa folosti
  • în final vom proceda la curățarea zonei intime, folosim o a treia cârpă pentru curățare ( burete sau șervețele depinde de situație )

Nu vom folosi aceeași carpa pentru că vom face transfer de bacterii dintr-o parte a corpului în alta și putem produce infecții.

Dacă avem zone cu plangi sau escare de decubit, niciodată nu vom ajunge cu cârpele cu care facem toaletarea parțială a pacientului în acele plăgi.

Aparținătorii când vor fi consiliați cu privire la modul de îngrijire a celui drag, vor trebui responsabilizați cu privire la izolarea plăgilor atunci când se face toaletarea pentru a nu coloniza plăgile cu bacterii din flora saprofita pielii.

Acestia pot fi instruiti cu privire la modul in care vor face partial curatarea. Nu este necesar sa o faca complet in aceeasi zi pentru ca pot obosi pacientul, insa pot alege sa faca partial in fiecare zi o alta zona. Desigur exceptie, facand zona intima care necesita curatata si igienizata zilnica dupa fiecare evacuare daca este posibil.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Pentru detalii despre:
* webinariile ONLINE "Discuții la CLASĂ"
* seminar ONLINE UNU la UNU de invatare si exersare a punctiilor venoase
* discuție privată cu Meda despre cazul
acceseaza imaginea de mai jos !

Imagine promo seminarii GLOBAL

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!