Punctia venoasa – Montare branula – Tratament injectabil
🔴👉Având în vedere ca am afirmat de nenumărate ori ca eu NU mă pricep la pediatrie, ceea ce urmează a va prezenta va fi doar o relatare a unei mămici, lăsându-vă pe voi ( poate cei aflați pe secții de pediatrie ) sa ne spuneți NOUA muritorilor de rând dacă aceasta este normalitatea zilelor noastre ?!
👉 Mămica unui copil de 4 luni, constata intr-o zi de vineri seara ca pe scutecul copilașului sunt câteva pete de sânge, lucru care a speriat-o desigur, fiind primul născut și fiind prima confruntare de acest fel de pana acum.
👉 Suna medicul de familie, care răspunde la telefon, dar nefiind în timpul programului nu vine la domiciliu și după câteva cuvinte, ia de buna exprimarea mamei cum ca “bebele urinează sânge”, astfel ca ii sugerează sa se deplaseze cu el la urgență pentru ca s-ar putea sa fie gravă situația .
👉 Ajunși acolo, la UPU ( unitatea de primire a urgentelor ) după un consult sumar, conform protocoalelor se INCEARCA prinderea unei linii venoase de urgență ca sa nu apuce sa se colabeze venele pentru ca “probabil are infecție urinară”, desi copilul era afebril, dar s-au mai văzut cazuri, astfel ca este înțepat copilul întâi de o asistenta de 3-4 ori, apoi a venit alta care l-a mai înțepat si ea de cateva ori fara succes, iar apoi au chemat pe cineva de pe ATI care în sfârșit a reușit sa prindă o vena ( dupa un total de 9 incercari ), i-au recoltat sânge sa confirme infecția și putina urina intr-o pungulita colectoare, iar apoi pe branula montata urmau sa ii puna o perfuzie pentru ca ziceau ca prezenta semne de deshidratare.

👉 Mama afirma ca pana în acel moment copilul a mâncat, a consumat ceaiul pe care i-l dădea zilnic, deci nu înțelege de ce ar fi deshidratat, dar dacă doamnele spun, mama s-a și panicat crezând ca e ceva mai grav
.
👉 Au fost apoi trimisi pe sectia de pediatrie pentru internare si pentru a i se administra cantitatea de lichide in scopul “reechilibrarii hidroelectrolitice” .
👉 Din cantitatea de perfuzabil pe care trebuia sa o primească bebele s-a reușit administrarea parțială deoarece branula a cedat intr-un timp foarte scurt, astfel ca au inceput din nou cautarea venelor.

👉 Toata procedura de cautare a venelor s-a desfasurat “in camera torturii” cum o numeste mamica, de unde mereu se auzeau tipete de copii disperati si rugaminti ale mamelor traumatizate emotional, o sala de tratamente, unde a fost dus copilasul insotit de mamica lui care privea ingrozita la tot procesul “medical” si nu ii venea sa creada ca asa se procedeaza in secolul XXI.
👉 A încercat întâi o asistenta de vreo doua ori, apoi celalalta de vreo trei ori, apoi a revenit prima zicând “ia uite, hai sa mai incercam si aici, parca se vede ceva”

👉 La un moment dat mama livida le întreabă: “oare nu îl lăsăm putin sa se liniștească pentru ca uitați ca tot tremura, este complet traumatizat?”
👉 Una din asistente ii spune: “mămică, ce-ar fi sa te duci sa faci un dus sa te racoresti putin și sa nu mai numeri înțepăturile pentru ca noi atâta încercăm pana reușim!”

👉 Mama întreabă totuși: “oare nu putem sa așteptăm pana vin rezultatele analizelor, poate totuși nu e cazul sa puneți perfuzie?!”👉 La aceasta replica “neobrazată” a mamei, una din asistente ii răspunde amenințător: “ok, atunci ii spunem doamnei doctor ca refuzati tratamentul copilului, da?”
👉Mama speriata: “nu doamna asistenta, eu nu refuz tratamentul, dar deja copilul este complet traumatizat”
👉 După încă vreo 8 punctionari eșuate, abandonează totusi aceste doua “duoamne” și la insistentele mamei doamna doctor este de acord sa o lase pe a doua zi.

👉 A doua zi apar alte doua asistente “cu forte proaspete” il iau pe puiut din nou in “camera torturii” si il tortureaza intai o asistenta care dupa 3 incercari abandoneaza, insa cealalta mai “ambitioasa” de fel s-a straduit de 10-12 ori, abia cand nu a mai avut loc unde sa puna un deget pe micut si abia dupa ce a obosit de la atata efort isteric, ii spune mamei: “mai bine sa va trimita la UPU sa monteze tot ei branula”
👉 În timp ce așteptau sa fie trimisi la UPU, apare medicul rezident care se ocupa de caz și ii anunță ca nu mai este nevoie sa stea pentru ca rezultatele au fost negative, medicul microbiolog mentioneaza doar E-coli, insa doar 40.000/camp in contextul in care se considera infectie doar cand germenii depasesc 100.000 pe camp.
👉 Afla cu ocazia aceasta ca de fapt copilașul a sângerat de la o balanită, o infectie a glandului penian asociat cu o fimoza si o inflamatie a preputului și ca nu e nevoie sa mai rămână internați, li se face externarea, dar ca totuși sa ia “preventiv” un siropel pentru copii cu amoxicilina ca sa nu se inmulteasca numarul de germeni peste 100.000.

🔴👉 Aceasta fiind relatarea mamei, acestea fiind pozele ( doveditoare ) cu mânuțele și picioruțele perforate ale bebelușului, va întreb pe VOI: oare chiar revenim la acele metode barbare de pe vremea Inchiziției? Oare mai suntem noi OAMENI? În ce s-a transformat societatea medicala în care trăim? În ce s-a transformat societatea per total?
👉 Eu îmi aduc aminte ca am fost internata acum 28 de ani cu fiica mea ( care avea 4 ani ) în același spital în care a fost acest micuț, fiica mea a fost diagnosticata cu o gastroenterita cu vărsături și diaree care a mers cu o deshidratare REALA și GRAVA, dar nimeni nu a sărit cu perfuzia pe ea atunci .
👉 Mi s-a pus în mana un pahar cu ceai cu Gesol și pe cel mai cald și încurajator ton mi s-a spus: “mami de dvs tine foarte mult sa ieșim din situație. Tot la 2 minute dați copilului câte o linguriță de ceai, NU mai mult, pentru a se resorbi la nivelul cavității bucale și a esofagului, pentru a nu ajunge în stomacel sa provoace vărsătură. Facem așa primele 4-6 ore după care dacă lucrurile merg spre bine și copilul nu mai varsa începem un tratament cu siropul și cu regim alimentar adecvat”
👉Dragilor, asta era acum 28 de ani, iar acum traumatizam în halul acesta copilul?! Aceasta este NORMALITATEA? După doua zile de spitalizare un copil sa iasă cu aproape 30 de înțepături pe ambele mâini și picioare ?
👉 Inteleg ca “protocoalele prevad … “, dar chiar nu putem sa adaptam protocoalele după situație? Chiar nu știm sa mai facem un examen obiectiv corect sa ne dam seama dacă sunt sau NU semne de infecție, dacă sunt sau NU semne de deshidratare, dacă e sau NU risc de șoc hipovolemic?! Și dacă tot nu știm, atunci măcar sa așteptăm analizele sa ne confirme, cu atât mai mult cu cât semnele vizibile nu erau prezente. Iar cand in sfarsit avem rezultate si NU se confirma infectia administram “preventiv” antibiotic sistemic ( adica pe gurita ) ca sa facem rezistenta la antibiotice in loc sa invatam parintii sa faca igiena locala si decalotarea glandului pentru remiterea infectiei locale.
👉 Mă întreb cele care ati făcut treaba asta și care v-ați comportat astfel, oare sunteți și voi mame? Oare ce ar fi fost în sufletul vostru sa asistați la așa o tortura a copilului vostru și sa vi se vorbească în acest timp astfel?
🔴👉 Update: 👉 A doua zi primesc de la o mamica ce a citit acest articol urmatoareele imagini si urmatorul mesaj in privat: 👇👇👇

👉 “Buna seara apropo de bebelusi chinuiti asta au reusit sa faca intr-o ora. Pana m-am dus sa o iau inapoi in salon si sa cer sa ma trimita la upu pentru montarea unei branule.”
👉 Deducem din pacate din asta si din multele mesaje postate in comentarii ca este o practica uzuala si ca in loc sa se gaseasca solutii mai putin traumatizante se transmit pe cale orala astfel de practici de la o asistenta la alta inoculandu-se ideea ca aceasta ar reprezenta NORMALITATEA
👉 Dragii mei, in comentarii, cei care folositi astfel de practici mi-ati reprosat: “daca nu te pricepi la pediatrie vezi-ti de treaba si nu mai face astfel de articole”, astfel ca vreau sa le raspund celor cu astfel de replici: 👉 daca ” a te pricepe” presupune torturarea unui copil asa ca in imaginile si marturiile mamicilor de mai sus, atunci prefer sa NU ma pricep, dar ca idee daca nu te pricepi NU TE BAGI sa chinui copilul, mama, tatal , fratele nimanui, eu unde nu ma pricep NU ma bag si am bunul simt sa recunosc asta, voua se pare ca va lipseste cu desavarsire
🔴👉 Si pentru ca sa nu ramanem cu acel gust amar dupa povestea asta, va mai postez ca un UPDATE marturia unei colege care lucreaza chiar pe o sectie de pediatrie ca sa vedeti ca NU doar eu care “nu ma pricep la pediatrie” consider acestea un abuz si o deviatie de la normalitate, ci chiar si colegii vostri cu care va desfasurati activitatea. Puteti citi marturia ei aci: 👉 Nu te comporta ca o scarba de la uman, zise veterinarul
👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole
ATENȚIE:
- NU UTILIZAȚI informația din site ( text sau video ) ca un sfat medical, aceasta nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !
- Acest site NU oferă formare profesională, toate materialele sunt STRICT informaționale, reprezentând experiența unui asistent medical instructor
- Cursurile, Webinariile video precum și materialele TEXT reprezintă o culegere de secrete dobândite din experiență și NU protocoale de proceduri ( pe acestea le găsiți în manualele de nursing sau în manualele de proceduri furnizate de OAMMR )
- Mentorii sunt persoane care au parcurs programele de instruire ale site-ului, care și-au luat diplomele de instruire pe baza evaluărilor făcute și care au încheiat un contract de colaborare cu administratorul acestui site Suport Asistenti si Pacienti Meda Taloș, pentru a oferii servicii de mentorat legate de programele pe care ei deja le-au parcurs și s-au evaluat
- Orice asemănare cu persoane, cazuri sau situații este PUR ÎNTÂMPLĂTOARE, acest site respectă protecția datelor personale și protejează identitatea pacienților chiar dacă sunt descrise prezentări de caz, acestea sunt elaborate, protejând datele personale