Subiecte medicale – Tratamente la domciliu
📌 Sunteti asistent medical generalist si aveti un prieten foarte bun cu care vorbiti zilnic sau aproape zilnic la telefon.
📌De la un timp, acesta:
👉 a inceput sa se distanteze de dumneavoastra
👉 nu mai prezinta interes sa socializeze nici cu dumneavoastra, nici cu alti prieteni
👉 observati ca este abatut, ca ceva il apasa
👉 a inceput sa fumeze foarte mult ( un pachet si jumatate de tigari pe zi )
👉 in plus, observati ca acesta a pierdut in greutate in jur de 5-6 kg intr-o luna si jumatate
📌 Fiind prieteni foarte buni stiti ca de aproximativ doua luni prietenul dumneavoastra si-a pierdut locul de munca!
📌 Incercati sa discutati cu el, iar in urma discutiei va ramane intiparita in minte o replica de-a prietenului: ‼️“M-am saturat de viata aceasta” ‼️
Intrebari :
1️⃣♦️➡️ Ce banuiti ca s-a intamplat cu prietentul dumneavoastra❓
2️⃣♦️➡️ Ce scoate in evidenta replica “M-am saturat de viata aceasta” ❓Ce alte replici mai pot avea o semnificatie apropiata/asemanatoare cu replica de mai sus❓
3️⃣♦️➡️ Ce il sfatuiti pe prietenul dumneavoastra astfel incat sa il ajutati sa depaseasca starea actuala❓ La ce metode puteti recurge astfel incat sa il ajutati sa treaca cu bine peste acest episod❓
🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️
… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇
Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!
👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇
1. Ce banuiti ca s-a intamplat cu prietentul dumneavoastra?
👉 avand in vedere faptul ca recent si-a pierdut locul de munca, cel mai probabil ca pacientul ( prietentul ) a dezvoltat o depresie! In plus, faptul ca a scazut in greutate 5 kg intr-un timp relativ scurt, precum si faptul ca a inceput sa fumeze foarte mult ma fac sa ma gandesc tot la aparitia episodului depresiv! Sigur ca pierderea in greutate a mai multor kilograme intr-un timp relativ scurt mai poate sugera si alte patologii ( cum ar fi neoplasmele ), insa daca coroboram pierderea ponderala cu celelalte semne si simptome ne putem da seama ca cel mai probabil acestea sunt asociate unui episod depresiv!
2. Ce scoate in evidenta replica “M-am saturat de viata aceasta”? Ce alte replici mai pot avea o semnificatie apropiata/asemanatoare cu replica de mai sus?
👉 replica mai sus mentionata ne poate trimite cu gandul la faptul ca pacientul are de gand sa isi puna capat zilelor! Sigur ca nu este obligatoriu ca pacientul sa isi duca la bun sfarsit “planul” ( de a se sinucide ), insa daca analizam “apropoul” replicii trebuie sa tinem cont de eventualele ganduri suicidale pe care le-ar putea avea pacientul!
👉 alte replici care ne pot sugera prezenta gandurilor suicidale sunt: “Nu mai rezist”, “Simt ca nu mai pot”, “Nimanui nu ii pasa de mine” ( aceasta replica poate sugera si faptul ca pacientul se simte singur si astfel aceasta conceptie il poate “impinge” sa comita un gest necugetat ) etc. Exista si situatii in care pacientii le relateaza in mod direct celor din jur ca vor sa se sinucida!
👉 pentru a depista aparitia gandurilor suicidale trebuie sa fim foarte atenti la replicile pacientilor pentru ca de multe ori acestia ne pot da de inteles ca intentioneaza sa isi puna capat zilelor!
3. Ce il sfatuiti pe prietenul dumneavoastra astfel incat sa il ajutati sa depaseasca starea actuala? La ce metode puteti recurge astfel incat sa il ajutati sa treaca cu bine peste acest episod?
👉 in primul si in primul rand ma asigur de faptul ca prietenul meu intelege ca sunt alaturi de el in orice situatie si ca nu este singur!
👉 dupa aceea incerc sa aflu care este cauza exacta care a provocat aparitia semnelor si simptomelor pentru a stii mai departe ce am de facut! In cazul de fata, cel mai probabil ca pierderea locului de munca a constituit factorul declansator al depresiei!
👉 incerc sa il fac sa constientizeze faptul ca trece printr-o perioada dificila din viata lui peste care poate trece doar cu multa vointa si cu putere de caracter! Ii explic faptul ca orice problema are si o solutie!
👉 pentru a-l ajuta sa depaseasca cat mai repede starea depresiva, ii sugerez sa apeleze la ajutorul unui medic specialist psihiatru precum si la ajutorul unui psiholog! Ma voi asigura de faptul ca preietenul meu intelege ca nu trebuie sa fii “nebun” ( termen popular folosit de oameni ) pentru ca sa mergi la psihiatru/psiholog! De asemena, ii voi explica ca nu este o rusine sa apeleze la ajutorul specialistilor mai sus mentionati in cazul in care se confrunta cu o problema psihica! Ma voi asigura de faptul ca pacientul intelege intocmai care este rolul psihiatrului si a psihologului in demersul procesului terapeutic!
👉 avand in vedere ca si-a pierdut locul de munca recent, voi incerca sa il integrez / sa il antrenez in diferite activitatii menite sa ii distraga atentia de la problemele personale! In acest caz ii voi propune sa iesim in diverse locatii, sa ne intalnim cu prieteni comuni astfel incat acesta sa socializeze cat mai mult!
👉 in plus il voi ajuta sa isi gaseasca un nou loc de munca si il voi incuraja mereu in privinta acestui demers!
… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇
Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!
👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇
🔴👉 Observatii personale:
👉 din punctul meu de vedere este foarte important ca pacientii cu probleme de natura psihica sa constientizeze ca au o problema iar mai apoi sa solicite ajutor!
👉 solicitarea ajutorului reprezinta un aspect foarte important in procesul terapeutic si care scoate in evidenta dorinta pacientului de a face o schimbare in bine!
👉 Multumesc pentru acest subiect si raspunsului detaliat, colegului nostru Iulian Onacă, asistent medical de ambulanta !
🔴👉 Ceea ce vreau totusi sa adaug pentru cei care nu au lucrat niciodata in asistenta primara si mai ales intr-un cabinet de MF ( medic de familie ) este modul in care acesti pacienti vor fi urmariti pe viata de acest STIGMAT al unei boli depresive
👉 Un pacient care vine la medicul de familie si afirma “Nu mai pot”, “Vreau sa mor”, “M-am saturat de viata”, iar de comun acord se hotarasc cei doi sa faca o evaluare psihiatrica, MF elibereaza un bilet de trimitere pe baza caruia pacientul este trimis la psihiatru, consultat, i se pune diagnostic de Tulburare anxioasa sau Episod depresiv, se va intoarce cu o scrisoare medicala si o indicatie de tratament cronic ( pe minim 30-60-90 zile ) iar MF se vede nevoit conform protocoalelor sa il ia in evidenta bolilor cronice raportabile catre DSP ( directia de sanatate publica )
👉 Codurile de diagnostice de la 300-355 ( cei care nu stiti puteti verifica lista de 999 de coduri diagnostice ) sunt tulburari depresive care sunt raportate si monitorizate prin DSP
👉 Odata luat in evidenta un pacient nu mai poate fi scos decat pe baza unei adeverinte de la specialist prin care acesta atesta ca este COMPLET restabilit, insa ii va ramane in antecedente pe viata acel Episod Depresiv
👉 La fiecare noua angajare sau ori de cate ori va avea nevoie de o adeverinta de la MF acesta este obligat sa mentioneze in antecedente Episodul Depresiv
👉 Chiar daca medicul de medicina muncii ii va scrie pe adeverinta de angajare APT DE MUNCA, un angajator va avea serioase dubii in a-l angaja ( desigur, mentionez ca se fac demersuri legislative prin care pacientului sa i se respecte dreptul la confidentialitatea acestor date, insa in Romania lucrurile se misca destul de incet din acest punct de vedere )
👉 Dupa cum stim cu totii in societatea actuala orice angajator nu are nevoie de un simplu angajat, ci de un “soldat rus” care rezista la orice tracasari, orice conditii de stres sau presiuni psihice, nicidecum de o mimoza care la prima situatie conflictuala sa se apuce de bocit 🥺
🔴👉 Ei bine, opinia mea personala este ca: daca pacientul in cauza isi permite financiar sa suporte toate consultatiile si medicatia din buzunarul propriu, sa o faca prin consultatii in privat, atata timp cat nu este foarte avansata depresia, astfel incat sa necesite internare sau medicatie cu regim special gen Tab III ( medicamente din clasa benzodiazepinelor, barbituricelor, anxiolitice si somnifere cu regim special ), pentru ca daca va merge prin reteaua de STAT medicul MF este obligat sa respecte aceste protocoale impuse ( bata-le vina de protocoale cum ne tot impiedicam de ele )
🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole