fbpx

Subiecte medicale – Tratamente la domiciliu – Sangerari nazale

🛑 Esti asistent medical si ai in ingrijiri un pacient cu epistaxis ( sangerari nazale ) 🩸🩸🩸
🔴 Cand ai ajuns la el afli ca sangerarea a debutat in urma cu 10 minute 🩸🩸🩸

📌 Cum afli daca sangerarea este datorata:
1️⃣ unui puseu hipertensiv,
2️⃣ unui factor de coagulare sarit din schema sau
3️⃣ unei fragilitati capilare
📌 Ce conduita adopti imediat pentru oprirea sangerarii?
📌 Ce trebuie sa faca pacientul tau in cazul fiecarei situatii mai sus mentionate?

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

HAI să găsim soluții ÎMPREUNĂ !!!

👉  Pentru un raspuns PROFESIONIST cu SOLUTII pertinente, pe intelesul tau și personalizate la problema TA ( fie PACIENT, ELEV, ASISTENT sau MEDIC ) poti accesa link-ul de mai jos si programeaza o DISCUTIE  cu MEDA sau pachete de ore de pregatire pentru elevi👇👇👇

Promo Consiliere pacienti, elevi, asistenti sau medici

🔴 Răspuns 🔴

🔴👉 Pentru a determina factorul ce a cauzat debutul epistaxisului trebuie sa se cunoasca detalii despre afectiunile pacientului. 

🔴👉 Pentru a vedea daca puseul hipertensiv a determinat aparitia epistaxisului trebuie sa se masoare valoarea tensiunii arteriale a pacientului in momentul debutului de epistaxis. Daca valorile tensiunii arteriale depasesc valorile normale, cel mai probabil ca tensiunea arteriala marita este factorul cauzator. Este foarte important sa se scada valoarea tensiunii arteriale in cazul in care aceasta este mare pentru ca epistaxisul sa se opreasca! 

🔴👉 Daca pacientul se afla in curs de tratament cu anticoagulante trebuie sa aflam cand si-a facut pacientul ultima data INR-ul si care a fost valoarea acestuia precum si daca pacientul si-a administrat corect doza de anticoagulant. Daca pacientul nu si-a facut in ultima perioada INR-ul ii sugerez ca ar fi indicat sa o faca ( la pacientii cu tratament anticoagulant valoarea INR-ului trebuie verificata cel putin lunar ). 

🔴👉 Daca pacientul nu prezinta valori crescute ale tensiunii arteriale si daca nu este sub tratament cu anticoagulante, cel mai probabil ca fragilitatea capilara a determinat aparitia epistaxisului, iar ca semn distinctiv pentru aceasta cauza ar fi sangerarea unilaterala. Daca pacientul sangereaza DOAR dintr-o singura nara, mai probabil s-a produs o fragilitatea a peretelui unui vas capilar si prin ruperea lui s-a produs sangerarea. In acest caz dupa oprirea sangerarii se pot face cure de tratament pentru intarirea vaselor capilare cu suplimente pe baza de rutozida ( biflavonoid ) si vitamina C.

🔴👉 Ca masuri de prim ajutor, se aseaza pacientul cu trunchiul ridicat la 90 de grade, cu capul aplecat inainte si se penseaza narile pacientului timp de 10 minute pentru a favoriza oprirea epistaxisului. Daca dupa 10 minute nu se opreste sangerarea se reia manopera pentru alte 10 minute.

🔴👉 In plus, se poate aplica ceva rece pe nasul pacientului, astfel se produce vasoconstrictia vaselor de sange de la nivel local si astfel se poate favoriza oprirea hemoragiei.

🔴👉 Daca sangerarea nu se opreste in 30-60 de minute sau daca cantitatea de sange pierduta este mare pacientul trebuie sa se prezinte la UPU/CPU pentru investigatii de specialitate si eventual pentru tamponament nazal. Ii sugerez pacientului sa nu isi sufle nasul cateva ore dupa oprirea epistaxisului pentru a nu favoriza reaparitia acestuia.

🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Ziua internațională a asistentului medical

👉 Cuponul de reducere de 50 lei poate fi utilizat în perioada 12-15.05.2022 aplicând codul de cupon "asistent22" și se aplică oricărui produs virtual de pe site: abonamente, suporturi video de curs sau webinarii👇👇👇

👉 Abonamente : https://www.medatalos.ro/pachete/
👉 Webinarii : https://www.medatalos.ro/achizitioneaza-webinar/
👉 Suporturi video de curs : https://www.medatalos.ro/module-video/

Cupon asistent22

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!