logositemeda

✅ Păstrează-te informat‼️
✅ Ia atitudine‼️
Rămâi în viață‼️

Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale 

Vreau să fac câteva mențiuni punctual legat de exagerarile majore ce se fac in meseria noastra de asistenti medicali.

* A NU atinge ambolul la un SC este o EXAGERARE crasa ( dicutie incendiara purtata pe grupul de asistenti medicali pe care il administrez ). Părerea mea este că se insistă prea mult pe “asepsia” cu alcool si pe “asepsia” la injectare, pierzand din vedere lucrurile cu adevarat importante: locul de electie, unghiul de penetrare in functie de administrare si coordonarea miscarilor pentru o buna reusita a manoperei.

* REVIN : manusile vă protejeaza pe voi în primul rând si nu pe pacient și asta la manoperele la care este posibil să intrați în contact cu fluidele pacientului !!! Veți găsi și în protocoale scris că pentru administrarea de injectabile la un ID ( intradermic ), SC ( subcutanat ) sau IM ( intramuscular ) ar fi suficienta spalarea cu apa si sapun si folosirea solutiilor dezinfectante inainte si dupa administrare. Mai ales daca nu aveti cum sa intrati in contact cu secretii sau sange si mai jos va motivez :

* Sa zicem ca imbracati manusile. Ce faceti ulterior? Puneti mana pe ambalajele seringii, pe bluza pacientului sa o ridicati daca acesta nu se poate pregati singur, probabil atingeti tavita renala cu care mergeti la pat. Poate intre timp pacientul se agita, se intoarce si trebuie sa mutati tavita sa il intoarceti din nou, atingeti barele patului care poate au secretii pe ele improscate de tusea pacientului sau “n” alte situatii. In ce fel ati protejat astfel pacientul? V-ati protejat doar pe voi!!!!

* Sa ne gandim logic: daca va spalati pe maini si intre timp atingeti vreo suprafata pe care brusc simtul dvs tactil ( fara manusi ) il sesizeaza ce faceti? Mergeti din nou si va spalati si reveniti CURAT la pacient. Astfel protejati si pacientul. Si va spalati ori de cate ori simtiti mainile murdare sau in contact cu ceva nepotrivit. Desigur, nu vorbim de situatiile in care mediul este CONTAMINAT si sesizam acest lucru dinainte si nici daca mainile noastre prezinte zone lezionare in care se pot inocula agenti patogeni din mediu.

* In cazul in care sesizam o zona din preajma pacientului contaminata ( sa zicem pacient cu un scutec imbibat de urina/fecale, iar noi trebuie sa facem o administrare sau un pansament de escara ), inainte de administrare, curatam zona ( schimbam pacientul, curatam tegumentele din jur ), o dezinfectam cu manusi de unica folosinta pe care ATENTIE le aruncam si abia apoi purcedem la administrare!!! Nu administram cu manusile cu care am curatat pacientul sau patul sau noptiera!!!

* Multi se intreaba de ce infectii nosocomiale! De-aia!!! Pentru ca, cu manusile cu care se face administrarea, cu acelea se atinge totul in jur.

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!

👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇

Kituri punctie venoasa marca Meda Talos

* Și un ultim aspect care tine si de partea financiara. Oricat nu am vrea sa recunoastem TOTUL tine in zilele noastre de costuri. Cei care lucrează in spital, probabil nu simt acest aspect in mod DUREROS. Sa zicem ca lucrați la Privat si institutia incaseaza pentru o administrare IM sau SC – 10 lei. In acesti bani intra: manusi, seringa, ac de aspiratie, plasturi, tampon alcoolizat, salariul asistentei, chiria spatiului, cheltuielile de intretinere ale acestuia, plata / kg ale materialelor intepatoare pt incinerat ( care costa 5€/kg pt cei ce nu stiu ), impozitul pe profit. Cum credeti ca vor putea fi sustenabile aceste institutii daca nu se incearca echilibrarea intre invesitie si incasari? Institutia va avea doua variante pentru optimizare: sa creasca pretul pentru injectie ( ceea ce nu e de dorit pentru pacient ), sa reduca costurile de investitie: salariul asistentei nu il poate scadea pentru ca ramane fara personal si implicit fara cel ce executa manopera, ramane sa optimizeze prin PRIORITIZARE. Adica: daca NU este necesara folosirea manusilor pentru administrarea ID, SC sau IM, atitudine care NU pune viata sau sanatatea nimanui in pericol daca se foloseste dezinfectia mainilor prin spalare si folosirea gelurilor dezinfectante, institutia va face un training in care isi va invata angajatii cum sa tina in echilibru sanatatea pacientului ( in primul rand, el este clientul ), sanatatea angajatului, dar si mentinerea cheltuielilor sub control fara a prejudicia pe nimeni.

* De asemenea, nu ne referim doar la munca la Stat sau Privat, ci pur si simplu la gestionarea unui tratament acasa. Ce face un pensionar cu o pensie de 700-1000 lei daca pentru un tratament de 10 zile trebuie sa cheltuie 500 lei sau mai mult? asa cum vazusem intr-un clip recent la o administrare folosite: aleza pentru asezarea bratului, manusi pentru pregatire si altele pentru administrare, trei tampoane sterile pentru aseptizarea locului, recipient de colectare deseuri intepatoare, altele pentru contaminate, ( pentru astea se plateste contractul cu firma de deseuri care costa5€/kg ), plus acele, seingile etc, iar daca esti atent atat de mult la asepsia asta exagerata si neglijezi aspectele despre locul de electie, alegerile materialelor si ale venelor ai sanse mari sa ratezi procedura, iar ulterior cica reiei totul de la capat cu alte randuri de materiale. Daca facem asta, la ce costuri EXORBITANTE se ridica un tratament pentru un amarat de pacient? Sau mai bine il lasam sa moara in casa lui pentru ca nu isi permite toate aceste  protocoale EXAGERATE,  impuse si copiate din afara, din tari cu potential financiar, unde oamenii pot sa le sustina?

* APROPO: manusile in cazul unui IV nu va protejeaza de intepaturi !!! Va protejeaza de sangele cu care puteti intra in contact accidental, dar fara a va intepa și dă confort pacientului care nu are noțiunile elementare de asepsie și care crede că dacă l-ați atins fără mănuși ( chiar dacă vă spălați pe mâini și vă dezinfectați ), crede că s-a transformat în victimă fără doar și poate ( până aici s-a ajuns cu această isterie ).

Daca am trai intr-o tara unde ar fi bani la discretie pentru materiale fara sa incarcam factura clientului poate am putea sa ne “blindam” cu asa-zise-le masuri de “asepsie” prost intelese!!!

Dar suntem SĂRACI și trebuie să ne adaptăm sărăciei în care trăim în măsura în care să ne păstrăm sănătatea, să o protejăm pe a celor pe care am jurat că o vom proteja, dar nici să nu FALIMENTĂM această tara, pentru că rămânem la final să ne trataeze vracii !!!!

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!

👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇

Kituri punctie venoasa marca Meda Talos

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!