fbpx

Care sunt tipurile de manusi si pe care le folosim in punctia venoasa?

Din acelasi ciclu “care este diferenta” si in ce context ( pentru ce manopere ) se folosesc urmatoarele tipuri de manusi existente pe piață:

  1. Manusi chirurgicale din latex
  2. Mănuși examinare nitril
  3. Mănuși examinare vinyl

Cei ce nu știu, primele două exista sub formele: pudrate, ușor pudrate sau nepudrate.

Mai jos, un articol de pe site ce poate mai luminează puțin în ceea ce privește ”asepsia” prost înțeleasă: https://www.medatalos.ro/exagerari-majore/ 

1. Manusile chirurgicale din latex, asistentul medical le foloseste, doar in blocul operator cand instrumenteaza chirurgul, in rest nu are nevoie de manusi sterile

2. Manusile de examinare pot fi din nitril sau latex, pudrate, usor pudrate sau nepudrate. De ce asa: pt cei ce fac alergii la talc pot folosi nepudrate, dar cu talc se imbraca mai rapid, insa talcul in exces face sa il imprastiem peste tot dupa dezbracare prin urmare in ultimul timp se aleg cele usor pudrate sau nepudrate. Aceste manusi le folosim ca sa ne protejam de contactul cu fluidele organice care pot duce la contaminare, insa ATENTIE nu ne protejeaza de intepaturi si NU au rolul de a proteja pacientul, ci asistentul medical. Pentru un tratament intramuscular, intradermic sau subcutanat este suficient sa va spalati cu apa si sapun, nu este nevoie sa facem exces de masuri de “asepsie”. Pentru tratamentul intravenos ne protejeaza aceste manusi de contactul cu sangele, dar nu ne protejeaza de intepaturi asa cum spuneam. Le folosim la efectuarea pansamentelor pentru a nu intra in contact cu secretiile din plagi si oriunde exista acest risc.

3. Manusile de vinil sunt mult mai groase, nu le folosim la manopere ce necesita finete: punctii venoase sau altele care necesita precizie sau palparea venei pt ca sunt groase, dar aceasta poate fi si o calitate daca avem nevoie sa manipulam bolnavul si avem nevoie ca sa nu se rupa usor. Se pot folosi la clisma, toaletarea pacientului, manopera de defecare etc.

Mai jos un clip explicativ apartinand aceluiasi subiect.

🔴👉 Pentru urmarirea clipului acceseaza butonul PLAY din imaginea de mai jos 👇👇👇

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ în 09.05.21
(👇 click pe imagine👇 )

Webinar - Interactiunea substantelor injectabile

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!