fbpx

Cum fac punctia venelor slab pronuntate complet atraumatic?

Dragi colegi, ma adresez celor incepatori, ( cei cu experienta nu vreau sa considere postarea o aroganta, stiu ca sunt multe alte abordari si mai dificile, insa o fac pentru cei incepatori sa poata beneficia de explicatii pe care poate din alte parti nu le aud ), în imagini avem pacient dupa stare post AVC, cu suprapondere, greu deplasabil, afazic, fragilitate vasculara datorita tratamentului de ani de zile cu anticoagulante orale ( acecumarolum ), caruia a fost necesara administrarea a 10 zile de cefuroxima prin administrare intravenoasa de doua ori pe zi ( pentru o infectie urinara ) in conditiile in care nu avem vene usor abordabile. 

Asa arata ( ca in imaginile de mai jos ) membrele pacientului dupa cele 20 de administrari intravenoase ( fara branula ). Prin urmare se poate, daca ne straduim si daca alegem acele potrivite.

Mai jos va explic pe fiecare imagine ce tip de ace este indicat sa alegeti:

• Imaginea 1, 1a – vene care se pot aborda cu 25G si 27G, dimineata nu recomand 25G, prefer 27G pentru ca este hipovolemic si vasele prezinta fragilitate, dar seara se poate aborda si cu 25 G. Sincer, daca nu va grabiti si aveti rabdare eu va recomand la un astfel de pacient cu o astfel de fragilitate sa folositi 27G in orice context. Desigur, este mult mai anevoioasa injectarea, acul nu permite datorita calibrului său, o injectare mai rapida, insa castigam la pastrarea integritatii venelor, o perioada mai lunga de timp.

vene picioare

• Imaginea 2 – Sub nici o forma alt ac decat 27G si cu mare grija la punctie, intrati foarte fin pe lumen, si imediat va aliniati pe vas, fiind asa de fragil si de calibru foarte mic, aveti toate sansele sa treceti de peretele posterior al lumenului, oprindu-va in metacarpiene, provocând durere intensă.

Bacteria Helicobacter Pylori

Imaginea 3 – Numai 27G si atentie la flexia bratului, imobilizati bine cotul, la cea mai mica flexie aveti sanse sa iesiti din venuță, care este cam de acelasi calibru cu cea din imaginea 2.

Bacteria Helicobacter Pylori

Imaginea 4 – Uraaaaaa, singura venă bună, de-aceea si are o usoara echimoza in vindecare, pentru ca la inceperea tratamentului, a trebuit cu aceeasi intepatura sa si fac o recoltare de INR si sa fac administrarea. Se poate recolta si cu 21G, insa stiind ca pacientul meu este cu fragilitate, recoltarea am facut-o dimineata inainte de hidratare, am ales un 23G cu adaptor Luer.

Dupa recoltare, am detasat hoderul cu adaptorul Luer infiletat pe acesta, si am atașat la furtunelul fluturasului, seringa cu antibiotic, efectuand administrarea. Este vena pe care o pastrez intacta pentru recoltarile pacientului. Acesta este un pacient pe care il monitorizez si ii efectuez tratamentele, recoltarile si toate manoperele necesare de 5 ani. Asa ca ii cunosc fiecare venuta, fiecare durere, fiecare glumita pe care o face, asa afazic cum este, am ajuns sa ne intelegem chiar fara cuvinte. De cate ori plec imi saruta mainile, si ridica mainile impreunate spre cer in semn de multumire

Bacteria Helicobacter Pylori

Imaginea 5 și 6 – vene ce se pot aborda cu 25G și 27G, eu prefer la un tratament mai indelungat 27G ( am suficienta rabdare ), de asemenea tine de momentul zilei, seara venele acestea sunt mai turgescente si mai usor de abordat. 

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Bacteria Helicobacter Pylori

Pentru detalii despre:
* webinariile ONLINE "Discuții la CLASĂ"
* seminar ONLINE UNU la UNU de invatare si exersare a punctiilor venoase
* discuție privată cu Meda despre cazul
acceseaza imaginea de mai jos !

Imagine promo seminarii GLOBAL

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!