fbpx

Punctia venoasa – Analize de sange – Analize medicale – Recoltarea sangelui – Tratamente la domiciliu

Dragii mei, această întrebare mi-a fost pusă de nenumărate ori de către colegii începători.
Pentru a clarifica puțin lucrurile trebuie să stabilim mai multe aspecte.

 • Ce analize de sânge indică medicul sau intenționează pacientul să facă ?
 • Stabilim apoi ce tipuri de vacuete sunt necesare în funcție de analizele solicitate: hematologie, biochimie sau coagulare ( vorbim de cele uzuale care se fac în mare parte în ambulator ).
 • Unde se lucrează toate aceste probe, dacă toate se fac în același loc ( laborator ) sau se trimit la alte laboratoare ?

Ce analize de sânge indică medicul sau intenționează pacientul să facă:

 • Analizele de laborator trebuie să fie indicate de medic în funcție de problemele de sănătate ale pacientului, astfel s-ar reduce costurile ( dacă acestea se fac contra cost ) și nu ar fi scăpate din lista de solicitare, analizele relevante pentru problema de sănătate pe care o are pacientul în acel moment.
 • Dacă totuși pacientul dorește să facă un set de analize profilactic, acesta este ajutat să înțeleagă rostul acestor analize și se discută cu el în funcție de ce organe dorește să “scaneze” cu aceste analize ( legat de tipurile de analize profilactice puteți citi : Vreau sa imi fac toate analizele medicale!).

Stabilim apoi ce tipuri de vacutainere sunt necesare în funcție de analizele solicitate: 

 • Hematologie ( vacutainer cu capac mov ce conține EDTA ): aici intra HLG ( hemoleucograma ), HbA1c ( hemoglobina glicozilată ), Determinare grup sanguin, Determinare Rh, VSH ( viteza de sedimentare a hematiilor ) etc.
 • Biochimie ( vacutainer cu capac roșu sau galben, cu sau fără gel separator, vacutainer ce conține un activator de coagulare ): aici intră toate analizele profilului lipid-glucidic, cele care scaneaza funcțiile principalelor organe, cele hormonale, de imunologie, cele virale etc.
 • Coagulare ( vacutainer cu capac bleu sau verde ce conține Citrat de Na ): INR, Timp Quik, APTT, IP, Fibrinogen, analize pentru profilul de trombofilie etc.
 • Stabilim la ce laborator vom preda probele și dacă se lucrează toate aceste probe în același loc sau se trimit și la alte laboratoare.

  • Este posibil ca unele probe să se centralizeze la laboratoarele centrale.
  • De asemenea este posibil ca unele probe să fie nevoie a se trimite în altă țară pentru a se prelucra.
  • Aceste aspecte le puteți afla de la recepția laboratorului unde veți preda probele de sânge.
  • De asemnea, este imperios necesar să vă informați tot de la recepția acestui laborator, pe ce vacuete lucrează laboratorul, probele pe care le doriți pentru recoltare deoarece fiecare laborator are metodele lui de lucru ( Exemplu: sunt laboratoare care ÎNCĂ mai citesc VSH de pe vacuetă cu capc negru și conținut de Citrat de Na, pe când altele, din ce în ce mai multe, au achiziționat aparate care citesc VSH-ul de pe vacueta cu capac mov și conținut de EDTA, citire care se face în mai puțin de un minut, în defavoarea celeilalte metode învechite ce necesită un timp de 30-60 minute ).


  După ce am stabilit toate acestea vom proceda în felul următor: …

  Pentru citirea ARTICOLULUI COMPLET acceseaza butonul rosu de mai jos pentru achizitionarea unui abonament care iti ofera acces nelimitat la tot continutul sectiunii ARTICOLE al site-ului.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!