fbpx

Pansamente – Tratarea ranilor 

Pacient varstnic, stare post AVC ( atac vascular cerebral ), CIC ( cardiopatie ischemica cronica ), FIA ( fibrilatie atriala ), dementa mixta, fara apartinatori, tratat cu anticoagulante orale, sufera o cadere de la acelasi nivel in urma careia prezinta leziuni superficiale ale pielii faciale ( mai precis pielea arcadei ).

Transportat la urgenta i se fac investigatiile conform protocoalelor de urgenta si se procedeaza la suturarea zonei afectate.
Se executa pansamentul post-suturare efectuandu-se un pansament compresiv banuindu-se o sangerare ulterioara datorita tratamentului anticoagulant.

La noi se prezinta azi, la 10 zile de la efectuarea suturii, timp in care nu s-a mai executat nici o schimbare de pansament.
Era bandajat cu o fasa elastica, aplicata atat de strans incat dupa cum vedeti se vedeau urmele ei pe pielea scalpului.

Pansamentul compresiv era IMENS pentru o taietura atat de mica, chiar si sangeranda, iar ca material de fixare s-a folosit matase ( care mentine umiditatea si nu permite transferul de aer ) care era fixata pana peste parul de la tampla, lucru ce a presupus o indepartare foarte dificila si dureroasa pt pacient, cu toata grija acordata manoperei.
Dupa indepartarea leucoplastului care a macerat bine pielea fruntii si s-a lipit intens pe parul de la tampla, am umezit din abundenta cu ser betadinat compresa care se lipise de sutura.

Intr-o situatie similiara, eu as fi aplicat la greu plasa cu impregnare de grasime peste sutura pentru a nu permite contactul suturii cu compresa si pentru a fi mai putin traumatizanta efectuarea pansamentului ( “la stat” nu avem asa ceva, se stie ).

Am reusit dupa repetate inmuieri si desprinderea foitei cu foita a tifonului sa reusesc indepartarea lui.
Am tamponat de asemenea in repetate randuri sutura cu ser betadinat apoi ser pentru a dizolva sangele coagulat ce acoperea firele de sutura pe care trebuia sa le suprim ( sa le scot )
Cand am reusit in final vizualizarea ei, am indepartat fir cu fir, folosind o pensa Pean cu varf curb si o lama de bisturiu nr.11 ( acestea au varful drept, perfect pt introducerea lui pe sub nodul de sutura si sectionarea firului pe langa nod ).
La ultimul fir a sangerat putin, pentru ca prezenta, inca in acea zona o crusta ce s-a mobilizat usor la extragerea ultimului fir, insa am aplicat o compresa imbibata cu apa oxigenata, extrem de eficienta in efectuarea hemostazei.
Dupa oprirea sangerarii am uscat bine zona si am aplicat pe o bucatica mica de compresa sterila o linie de unguent cu antibiotic ( acid fusidic, preferatul meu in leziunile pielii ).
Apoi am fixat acea mica compresa cu o bucatica de material adeziv de fixare hipoalergenic si aerat, ce permite foarte bine transferul aerului ( acesta doar pt 24 de ore pt a reduce riscul infectarii plagii – stiind deficitul de autoingrijire al pacientului ).
Am avut grija ca fixarea sa o fac fara sa prin firele de par ale sprancenei si nici cele ale tamplei.

De ce am specificat ca acest caz face parte din sectiunea “asa NU”?
ATENTIE: acesta NU este vreun repros la adresa colegilor, ci un semnal de alarma asupra SITUATIILOR de acest fel la care poate daca cei implicati reflecta ( manageri de spital, administratori responsabili de aprovizionare, medici, asistenti ), poate ca isi pot TOTUSI aduce aportul cu ce le sta la fiecare in putinta sa mai faca ceva in plus.
Nu cred ca vreunuia dintre voi v-ar placea sa fiti lasati 10 zile cu “creierii” stransi intr-o fasa care suprima efectiv circulatia sangelui.

O sa imi spuneti ca a fost doar pt staza: ok, dar daca vezi ca pacientul este cu dementa si fara apartinatori, nu se poate executa un antihemoragic pentru oprirea sangerarii si abia apoi sa ii dai drumul acasa in siguranta?

O sa imi spuneti iar: apoi nu e timp, sau nu este personal, sau nu sunt materiale si cu toate astea ma intreb:
* cum poti strange fasa aia nu se poate sa o pui si normal?
* cum poti face treaba prost, cate minute ar lua in plus sa o faci si bine?
* am prezentat aici pe grup de atatea ori cazuri rezolvate DOAR cu apa, sapun si ulei cu vitamina A, dar cu MULTA implicare si responsabilitate

O singura intrebare RETORICA:
Cand sunteti VOI sau parintii vostri sau copiii vostri pusi in situatie si sunteti tratati astfel, cum va simtiti la venirea acasa?

Eu personal ma simt o MARFA si nu un OM, si mi-am jurat ca ma voi comporta cu ceilalti intotdeauna asa cum imi doresc sa se poarte si altii cu mine.

* Asa este ca atunci cand e vorba de voi parca lucrurile au alte conotatii?
* Asa-i ca atunci cand e vorba de voi e GRAV sa se intample asa ceva?
* Cand li se intampla altora …  “se mai intampla” ca doar e sarac sistemul … asta justifica TOT inclusiv nepasarea noastra …

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Pansamente - Tratarea ranilor 👉 Un alt caz din cliclul ”Asa Nu!”
Pansamente - Tratarea ranilor 👉 Un alt caz din cliclul ”Asa Nu!”
Pansamente - Tratarea ranilor 👉 Un alt caz din cliclul ”Asa Nu!”
Pansamente - Tratarea ranilor 👉 Un alt caz din cliclul ”Asa Nu!”
Pansamente - Tratarea ranilor 👉 Un alt caz din cliclul ”Asa Nu!”
Pansamente - Tratarea ranilor 👉 Un alt caz din cliclul ”Asa Nu!”

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!