fbpx

Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale – Zona Zoster

1. In imaginile de mai jos avem o eruptie la o pacinta lăuză care alăptează. Ce credeti ca este această eruptie si ce tratament indica de regula medicii in această afecțiune, excluzând lăuzia ?
👉 Simptome:
* eruptie conform imaginilor,
* fara prurit,
* durere pe hemitoracele drept cu iradiere dinspre coloana spre abdomen.
2. Pacienta, fiind lăuză, alăptează, cum credeți că adaptează medicul conduita terapeutică mai sus mentionata, pentru situația ei ?
3. Ce conduita igieno-comportamentală trebuie adoptata de catre pacienta si pentru cine ar fi risc de contaminare si in ce fel?

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️ ❗️

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - Care este conduita si tratamentul in 👉 Zona Zoster ?

Zona zoster ( data de virusul varicelo-zosterian )

👉 Ca și tratament: antivirale, ideal înainte de apariția erupției, eventual analgezice pentru durere.
👉 Ca și conduita igiena-comportamentala: veziculele nu ar trebui scărpinate sau atinse prea des, poate chiar acoperite pentru a nu fi lezate, iar zona afectata spălata cu apa și sapun. Igiena riguroasa a mâinilor și evitarea contactului direct al altor persoane cu lichidul din vezicule pentru a nu transmite varicela (în cazul în care nu au făcut pana atunci).
👉 Infectia poate fi transmisibilla nou-nascutului prin contactul direct cu tegumentul cu leziuni herpetice, dar si celorlalti membri ai familiei, care nu au trecut prin varicela sau care nu au anticorpi pentru virusul zosterian.

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - Care este conduita si tratamentul in 👉 Zona Zoster ?

👉 Asadar, contactul cu nou-nascutul va fi strict limitat, cu o igiena riguroasa a tegumentelor, in prealabil.
👉 Tratamentul administrat pacientei este un tratament antiviral, in doze mari, ( comprimate pe baza de aciclovir, de 5 ori/zi, la interval de 4 h, pana la 800 mg /zi, cu pauza pe timpul noptii, timp de 7-10 zile, cam acesta este protocolul de tratament indicat de medici, desigur in functie de situatie si de fiecare pacient in parte ).
👉 Din păcate în Romania, ÎNCĂ se crede că alaptarea nu este indicata deoarece, zic medicii ca se excreta in concentratii mari in laptele matern, care devine  nefro-hepatotoxic pentru nou nascut/ sugar.
👉 De-aceea medicii sugereaza ca lactatia sa se stimuleze periodic, cu pompa de muls( si laptele aruncat), pentru ca, dupa disparitia leziunilor( 14-21 zile), alaptarea sa se poata relua.
👉 Totusi sunt studii mai mult sau mai putin recente care atesta ca acest produs este unul sigur pentru alaptare si in imaginea de mai jos vedeti site-ul pe care sunt postate aceste clarificari ( click pe imagine pentru directionerea spre aceasta platforma unde puteti accesa informatii cu privire la siguranta altor medicamente in alaptare )

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - Care este conduita si tratamentul in 👉 Zona Zoster ?

👉 Leziunile herpetice zosteriene au aceeasi evolutie ca in varicela ( macula, papula, vezicula, ulceratie, crusta ), in buchete, pe traseul nervilor, insotite de nevrite, induratie, durere, arsura, intepatura, prurit ulterior.
👉 Se recomanda igiena tegumentelor ( spalare cu apa calda si sapun, uscare prin tamponare cu compresa sterila ) si aplicare de crema cu aciclovir  5-10 zile ( pe durata tratamentului antiviral oral ), apoi creme cu oxid de zinc, unguent cu galbenele, gel mentolat…
👉 Pentru febra/ frisoane de regula medicul recomanda in functie de pacient, de bolile asociate, de starea lui: metamizol sodic comprimate sau fiola, pentru durere se mai indica capsule pe baza de  ibuprofen, paracetamol, diclofenac sodic. Sunt indicate suplimente cu complex de vitamine B, timp de 3 luni.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - Care este conduita si tratamentul in 👉 Zona Zoster ?

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

🔴👉 Vom viziona IMPREUNA cu participantii imagini de cazuri cu PLĂGI ÎN FAZĂ DE NECROZĂ si vom DISCUTA ce se poate face pentru a facilita debridarea, ce nu e recomandat sau ce se greseste frecvent si ce solutii putem gasi pentru a evita complicarea situației, inclusiv despre produse farmaceutice existente pe piata medicala
Webinar - Plagi in faza de NECROZA

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!