fbpx

Care este conduita si tratamentul in Zona Zoster ?

1. Ce credeti ca este această eruptie si ce tratament indica de regula medicii in acest context?

Simptome:
* eruptie conform imaginilor,
* fara prurit,
* durere pe hemitoracele drept cu iradiere dinspre coloana spre abdomen.

2. Pacienta, fiind lăuză, alăptează, cum credeți că adaptează medicul conduita terapeutică mai sus mentionata pentru alti pacienți?

3. Ce conduita igieno-comportamentală trebuie adoptata de catre pacienta si pentru cine ar fi risc de contaminare si in ce fel?

ATENȚIE: cu totii stim ca medicul prescrie tratamentul, noi aici discutam ipotetic cazuri pentru a ne dezvolta profesional si NU pentru a trata noi pacientul !!!

Zona zoster

Ca și tratament: antivirale, ideal înainte de apariția erupției, eventual analgezice pentru durere.

Ca și conduita igiena-comportamentala: veziculele nu ar trebui scărpinate sau atinse prea des, poate chiar acoperite pentru a nu fi lezate, iar zona afectata spălata cu apa și sapun. Igiena riguroasa a mâinilor și evitarea contactului direct al altor persoane cu lichidul din vezicule ptentru a transmite varicela (în cazul în care nu au făcut pana atunci)

Zona Zoster ( Herpes Zoster), pentru care pacienta trebuie izolata la domiciliu, sau in sectie de boli infectioase.

Infectia poate fi transmisibilla nou-nascutului prin contactul direct cu tegumentul cu leziuni herpetice, dar si celorlalti membri ai familiei, care nu au trecut prin varicela sau care nu au anticorpi pentru virusul zosterian.

Asadar, contactul cu nou-nascutul va fi strict limitat, cu o igiena riguroasa a tegumentelor, in prealabil. Alaptarea nu este indicata, deoarece pacientei i se va administra tratamentul antiviral, in doze mari, ( comprimate pe baza de aciclovir, de 5 ori/zi, la interval de 4 h, pana la 800 mg /zi, cu pauza pe timpul noptii, timp de 7-10 zile, cam acesta este protocolul de tratament indicat de medici, desigur in functie de situatie si de fiecare pacient in parte ), ce se excreta in concentratii mari in laptele matern, care devine  nefro-hepatotoxic pentru nou nascut/ sugar.

Este bine ca lactatia sa se stimuleze periodic, cu pompa de muls( si laptele aruncat), pentru ca, dupa disparitia leziunilor( 14-21 zile), alaptarea sa se poata relua.

Leziunile herpetice zosteriene au aceeasi evolutie ca in varicela ( macula, papula, vezicula, ulceratie, crusta ), in buchete, pe traseul nervilor, insotite de nevrite, induratie, durere, arsura, intepatura, prurit ulterior.

Se recomanda igiena tegumentelor ( spalare cu apa calda si sapun, uscare prin tamponare cu compresa sterila ) si aplicare de crema cu aciclovir  5-10 zile ( pe durata tratamentului antiviral oral ), apoi creme cu oxid de zinc, unguent cu galbenele, gel mentolat…

Pentru febra/ frisoane de regula medicul recomanda in functie de pacient: metamizol sodic comprimate sau fiola, pentru durere se mai indica capsule pe baza de  ibuprofen, paracetamol, diclofenac sodic. Sunt indicate suplimente cu complex de vitamine B, timp de 3 luni.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!