logositemeda

✅ Păstrează-te informat‼️
✅ Ia atitudine‼️
Rămâi în viață‼️

Tratarea ranilor – Arsuri – Pansamente – Tratamente la domiciliu

Introducerea :

Dragii mei pacienti, pentru că se pot întâmpla o grămadă de accidente casnice, m-am gândit să vin în sprijinul vostru cu câteva discuții legate de ce ni se poate întâmpla în această perioadă.

Voi lua în discuție trei dintre situațiile cele mai frecvente care MI se pot întâmpla:

  1. Taietura cu un obiect ascuțit : Dacă în febra pregatirii mesei mă tai mai adânc sau mai puțin adânc cu un cuțit, ce fac în funcție de fiecare situație?
  2. Arsuri minore cu apa sau ulei incins: Dacă lângă aragaz fiind, în febra gătitului, mă stropesc cu apă clocotită sau ulei încins pe mână, desigur pe suprafață mică, nefiind necesară transportarea în urgență, ce fac în acest caz?
  3. Inteparea cu un cui sau strapungerea cu diverse obiecte: Dacă efectuez niste amenajari in casa si nu observ vreun obiect contondent așezat pe jos care îmi străpunge talpa, ce fac ca măsură de urgență?

2. Arsuri:

( valabil pentru arsuri de grad I și II care afecteză doar primele straturi ale pielii )

Dacă lângă aragaz fiind, în febra gătitului, mă stropesc cu apă clocotită sau ulei încins pe mână, desigur pe suprafață mică, nefiind necesară transportarea mea în urgență, ce fac?

  • În primul rând când se produce o arsura de acest fel, prima măsură este de a introduce zona afectată în apă rece ( 15-20 minute ). 
  • NU pun sare, făină, ulei, miere sau alte ingrediente, aș putea agrava dramatic situația, deoarece acestea conțin tot felul de germeni !!!
  • După ce am ținut mâna sub apă rece suficient de mult încât să simit că se calmează senzația de arsura și opresc, astfel efectul termic asupra țesuturilor ( așa cum am specificat 15-20 minute ), pot aplica pe zona afecatată un spray pentru arsuri, dacă arsura este doar de grad I sau II, în ideea în care am în dotare un astfel de spray.
  • Dacă nu am un astfel de spray aplic un pansament steril și se fixez în funcție de situație: de regulă la membre folosesc fasa hipoalergenică, autoadezivă, aerată, dar făra a aplica tens pe aceasta ( Nu se strânge fașa !!! ).

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!

👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇

Kituri punctie venoasa marca Meda Talos
  • Dacă arsura este de gradul II și apar flictene, acestea NU le îndepărtez deoarece prin pierderea discontinuității tegumentare zona rămâne expusă și începe un proces fibrinogen, care dacă nu este tratat corespunzător va duce la suprainfecție sau necroză.
  • Flictenele care nu apar de regulă imediat, ci după câteva ore, dacă sunt punctiforme (micuțe ) arsura nu este pe suprafață mare, se vor remite de la sine, dar dacă sunt mai mari, conținutul lichidian al acestora va trebui cu grijă să îl evacuez prin puncționarea la baza flictenei, cu un ac steril de insulină pentru evacuarea conținutului lichidian prin presarea cu o compresa sterila pe zona puncționată. 
  • Scopul acestei manevre este de a păstra pe loc pielea ce formează flictena ( acea veziculă, beșicuță, cu conținut lichidian ), și de a nu permite desprinderea ei accidentală, rămânând astfel zona arsă fără acea protecție. ( mai jos aveți un video de prezentare al acestei manopere, pe care nu vă sfătuiesc să îl încercați dacă nu sunteți cadru medical și/sau nu aveți dexteritate ).
Tratarea ranilor - Arsuri - Pansamente - Tratamente la domiciliu - Ce fac in cazul producerii unei arsuri 👉 conduita imediata
  • După evacuarea conținutului lichidian aseptizez zona cu solutie de betadina ( pentru că nu sunteți alergică la iod ) sau solutie de clorhexidina, în caz contrar.
  • După ce am lăsat să acționeze bine soluția folosită, limpezesc toată suprafața cu ser fiziologic ( dintr-un flacon de ser în care am introdus un ac roz pentru evacuarea serului – acest ser ulterior îl voi tine la frigider și nu la temperatura camerei, sau se pot folosi monodoze de ser fiziologic – fiole mici din plastic de 5 ml de ser care sunt pentru o singura utilizare ). 
  • Eu personal folosesc limpezirea cu ser fiziologic în general, după orice soluție aseptică pe care o folosesc la plăgi, pentru a reduce riscul de a interacționa cu tratamentul pe care urmează să îl folosesc: plasturi cu ioni de argint, unguente cu antibiotice etc.
  • Revenind la arsura domestică ale cărei flictene le-am evacuat, am dezinfectat și lipezit toată suprafața, apoi am aplicat un plasture neutru tip plasa, cu impregnare de grasime.
Tratarea ranilor - Arsuri - Pansamente - Tratamente la domiciliu - Ce fac in cazul producerii unei arsuri 👉 conduita imediata
  • Deși pe arsuri de regulă NU aplic nici un fel de creme sau unguente în această fază ( pentru a reduce riscul macerării pielii ce formează flictena și implicit decaparea ei, totuși, după evacuarea conținutului flictenei, acest pansament cu impregnare de grasime este foarte util pentru că reduce frecarea pielii de compresa de tifon, iar impregnarea minimă de grăsime, dă puțină elasticitate pielii rămase pe loc, pentru a se păstra intactă o perioadă de 5-6 zile până la refacerea celulelor sub aceasta ( ulterior, ea se va îndepărta, însă este important să împingem acest moment până când celulele de sub ea sunt refăcute cel puțin parțial ).
  • Aplic apoi peste acesta o compresă sterilă ( nu fac pansamentul compresiv, are nevoie să se aerisească zona ) pe care o fixez după caz: eu folosesc la membre fașa hipoalergenica, autoadeziva, aerata, iar la corp material de fixare hipoalergenic pe textura de material netesut, cu mențiunea că adezivul NU va intra în contact cu nici o zonă roșie ( eritematoasă ), acesta se lipește doar pe pielea intactă.
  • După cum am mai spus, dacă totuși accidental se rup flictenele, am nevoie de un cadru medical pentru a mă  ajuta să gestionez în continuare pansamentul.
  • Dacă nu am fașă hipoalergenica, autoadeziva și folosesc totuși fașa de tifon, aceasta va trebui să o înfășor larg peste membrul ars, deoarece dacă se produce edemațierea, se vor rupe flictenele prin presiune și frecare și pe lângă toate acestea și circulația sanguină va avea de suferit.
Tratarea ranilor - Arsuri - Pansamente - Tratamente la domiciliu - Ce fac in cazul producerii unei arsuri 👉 conduita imediata

ATENȚIE!

  • NU folosesc plasturi de nici un fel !
  • NU folosesc apa oxigenată !
  • NU folosesc solutie cu rivanol !
  • NU aplic creme sau unguente în aceste faze ( arsuri grad I – prezintă roșeață, arsuri grad II – apar flictene )
  • NU pun nici un produs alimentar pe zona arsă, risc de infecții !

Lista mea de cumpărături în acest caz pentru asigurarea acestor situații de urgență va cuprinde:

  • Solutie pe baza de iod sau de preferat clorhexidina
  • Comprese sterile
  • Plasa cu impregnare de grasime 
  • Fașă hipoalergenica, autoadeziva, aerata
  • Eventual dacă arsura este pe corp, material de fixare adeziv, hipoalergenic, pe suport netesut, ce permite transferul de aer

Mai multe articole despre situatii de accidente casnice de sarbatori puteti vedea accesand link-urile de mai jos:

Ce facem în cazul producerii unei taieturi?

Ce facem in cazul producerii unei intepaturi?

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Update 2023: Acest articol aduce informatii referitoare si la urmatoarele subiecte: arsura, arsura grad 2, arsura la mana, arsura de gradul 2, arsura de gradul 1, arsura solara, arsuri, arsuri de gradul 2, arsuri termice, arsuri solare remedii, arsuri solare, tratarea ranilor, tratarea plagilor, plaga, plagi, rana, rani, tratarea ranilor acasa, cum tratez o rana acasa, tratament la domiciliu, tratamente la domiciliu,

Cumpără Kiturile de Practică  !!!

👉 Am lansat shop-ul NU rata reducerile intra accesând imaginea de mai jos👇👇👇

Model practica punctie venoasa manuta rosu

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!