fbpx

Tratarea ranilor – Pansamente – Tratamente la domiciliu

Introducerea :

Dragii mei pacienti, pentru că se pot întâmpla o grămadă de accidente casnice, m-am gândit să vin în sprijinul vostru cu câteva discuții legate de ce ni se poate întâmpla în această perioadă.

Voi lua în discuție trei dintre situațiile cele mai frecvente care MI se pot întâmpla:

 1. Taietura cu un obiect ascuțit : Dacă în febra pregatirii mesei mă tai mai adânc sau mai puțin adânc cu un cuțit, ce fac în funcție de fiecare situație?
 2. Arsura minora cu apa sau ulei: Dacă lângă aragaz fiind, în febra gătitului, mă stropesc cu apă clocotită sau ulei încins pe mână, desigur pe suprafață mică, nefiind necesară transportarea în urgență, ce fac în acest caz?
 3. Inteparea cu un cui sau strapungerea cu diverse obiecte: Dacă efectuez niste amenajari in casa si nu observ vreun obiect contondent așezat pe jos care îmi străpunge talpa, ce fac ca măsură de urgență?

1.Taietura cu un obiect ascuțit: 

 • Taietura superficiala 
 • Taietura ceva mai profunda

În ambele situații procedez la fel până la un punct:

 • Spăl din abundență cu apa oxigenata: aceasta pe lângă faptul că scoate din plaga taiata toate impuritățile, este și un foarte bun hemostatic ( oprește sângerarea ).
 • Dezinfectez apoi cu un dezinfectant pe bază de iod sau pentru cei  alergici la iod, solutie pe baza de clorhexidina.
 • Fac aceste manevre de spălare și dezinfecatare, folosind câte o compresa sterila ( la fiecare tură de aplicare de soluție, o altă compresă ).

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru tratarea plagilor in faza de NECROZA. Din cele 10 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇

Webinar - Plăgi în fază de NECROZĂ - Poză produs

Apoi voi acționa distinct pentru cele două situații:

 • Dacă taietura este superficiala voi folosi după efectuarea manevrelor de mai sus următoarele: 
    1. Pansamente ( ca o plasă ) care sunt impregnate cu grăsime sau unul ce conține și ioni de argint ( având efect bacteriostatic ) le tai doar atât cât este plaga ( tăietura ), le îndepărtez folia ce le acoperă și le aplic pe tăietură chiar și în două straturi. Acesta nu permite aderarea pansamentului la plaga taiata, iar schimbarea pansamentului se va putea face cu ușurință.
    2. Compresa sterila : aplic o bucată de compresă sterilă peste acest pansament gras, atât de groasă cât este necesar, în funcție de nivelul de sângerare al plăgii ( de preferat înainte de efectuarea pansamentului, să opresc sângerarea, în acest fel nu va fi nevoie să efectuez un pansament compresiv, iar singura compresă pe care o voi așeza peste plasa cu impregnare de grasime, va permite aerisirea plăgii, favorizând vindecarea mai rapidă ).
    3. Fixarea acestui pansament din tifon steril o voi face distinct, cu produse diferite, în funcție de localizarea tăieturii.
    4. Dacă plaga mea se află pe membre, fixarea pansamentului o voi face de preferat cu fașă, și nu cu orice fel de fasa, ci cu o fasa hipoalergenica, autoadeziva, aerata, dacă bugetul îmi va permite. Aceasta este o fașă elastică, hipoalergenică, autoadezivă care nu necesită altă fixare și permite aerisirea plăgii.
    5. Pentru degete îmi va fi necesară fașa de 4 cm lățime, iar pentru membre de 6-8 cm pentru zona mai îngustă a membrelor și 10-12 cm pentru zonele groase ale membrelor. 
    6. Fixarea pansamentului pe alte zone, unde nu se poate folosi fașa, o voi face foarte eficient cu un “leucoplast” special, hipoalergeni pe suport de material netesut, ce permite transferul de aer.
    7. Schimbarea pansamentului și curățarea plăgii o voi face la 12-24 ore cel mai rar.
    8. La schimbare nu mai folosesc apa oxigenată ( nu mai este nevoie dacă nu mai sângerează ), voi folosi doar produsul de dezinfectare, după ce în prealabil am spălat plaga cu dușul cu presiune, cu apă și săpun. Da, da, ați înțeles bine: apa și săpunul sunt sfinte în combaterea infecțiilor și favorizarea vindecării. 
    9. Folosesc în schimb în continuare plasa cu impregnare de grasime atâta timp cât lucrurile merg bine.
    10. Dacă simt că apar unul din următoarele semne: roșeață intensă, căldură locală, durere intensă sub formă pulsatilă, edemațiere ( se umflă ) este clar un semn de infecție și în acest caz am nevoie de un consult medical pentru gestionarea mai departe a situației.
     … continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

HAI să găsim soluții ÎMPREUNĂ !!!

👉  Pentru un raspuns PROFESIONIST cu SOLUTII pertinente, pe intelesul tau și personalizate la problema TA ( fie PACIENT, ELEV, ASISTENT sau MEDIC ) poti accesa link-ul de mai jos si programeaza o DISCUTIE  cu MEDA sau pachete de ore de pregatire pentru elevi👇👇👇

Promo Consiliere pacienti, elevi, asistenti sau medici
 • Dacă taietura este mai profundă, a penetrat cu mult stratul dermic, după efectuarea spălăturii cu apa oxigenata și efectuarea hemostazei ( oprirea sângerării ), aș putea folosi, dacă am pe cineva în preajma mea să mă ajute, a unor produse de fixare ale marginilor plăgii ( care “suturează” plaga ), niste benzi strip ce inlocuiesc firele de sutura și sunt de diverse dimensiuni în funcție de localizare și de dimensiunea tăieturii: pentru zone ale feței sau tăieturi superficiale se folosesc stripere mai înguste, pentru zone mai mari și/sau de pe corp se pot folosi stripere mai late
 • Înainte de fixare, pielea trebuie foarte bine curățată și uscată, altfel acestea mi se vor dezlipi.
 • Ele au la capete o zonă de secțiune, de unde se poate desprinde folia protectoare din hârtie, zonă de unde voi începe fixarea. Lipesc marginea stripului pe marginea tăieturii, trăgând concomitent cu cealaltă mână de hârtia protectoare. Încerc unirea marginilor tăieturii și fixarea acesteia cu banda de strip, lipind marginea cealaltă a stripului de marginea cealaltă a tăieturii. Strip-ul va ține loc în acest caz de fir de sutură. 
 • Pot fixa paralel mai multe benzi de strip, în funcție de cât de lungă este taietura
 • Peste aceste stripere aș putea aplica un singur strat de compresă sterilă, fixănd-o până a doua zi cu produsul adeziv de fixare mai sus mentionat, după care o pot îndepărta și lasa liber pentru a nu se umezi stripul
 • Aceste stripere le voi ține 5-7 zile pentru a permite fixarea suturii
Tratarea ranilor - Pansamente - Ce fac în cazul producerii unei taieturi - conduita imediata
Tratarea ranilor - Pansamente - Ce fac în cazul producerii unei taieturi - conduita imediata

ATENȚIE :

 • NU folosesc leucoplaste de mătase sau din pânză foarte densă pentru că macerează plaga sau striperele
 • NU folosesc plasturi WaterRezistent, pe același principiu: macerează.
 • NU trag mănuși de cauciuc pe mâini ( în caz că plaga este la mână ) pentru a proteja pansamentul,  se formează condens și de asemenea se umezește plaga
 • NU folosesc fașa de tifon pentru că aceasta este rigidă, iar dacă membrul se edemațiază ( se umflă ), va face stază, iar circulația sanguină în zona va fi afectată.

Lista mea de cumpărături în acest caz pentru asigurarea acestor situații de urgență va cuprinde:

 • Apă oxigenată
 • Solutie pe baza de iod sau clorhexidina
 • Comprese sterile
 • Plasa cu impregnare de grasime si/sau una cu impregnare de trigliceride si ioni de argint
 • Fașă hipoalergenica, autoadeziva, aerata
 • Material de fixare hipoalergenic, pe suport de material textil netesut ce permite transferul de aer
 • Strip-uri pentru fixarea marginilor taieturii

Pentru mai multe articole despre accidente casnice de sarbatori puteti accesa link-urile de mai jos:

Ce facem în cazul producerii unei arsuri?

Ce facem in cazul producerii unei intepaturi?

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole 

Ziua internațională a asistentului medical

👉 Cuponul de reducere de 50 lei poate fi utilizat în perioada 12-15.05.2022 aplicând codul de cupon "asistent22" și se aplică oricărui produs virtual de pe site: abonamente, suporturi video de curs sau webinarii👇👇👇

👉 Abonamente : https://www.medatalos.ro/pachete/
👉 Webinarii : https://www.medatalos.ro/achizitioneaza-webinar/
👉 Suporturi video de curs : https://www.medatalos.ro/module-video/

Cupon asistent22

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!